„Manual” despre dezinformare și cum poate fi combătută aceasta, realizat de Comisia Europeană pentru profesori. Elevilor le sunt propuse activități interactive pentru a înțelege știrile false și teoriile conspirației

353 de vizualizări
Foto: © Anakimfor | Dreamstime.com (imagine generată AI)
Un „manual” despre dezinformare și cum poate fi combătută a fost realizat de Comisia Europeană pentru profesori. Acesta conține exemple de informații false din viața de zi cu zi și studii de caz pe care elevii le vor parcurge în grupuri. Printre subiectele principale se numără sănătatea publică și democrația.

Setul de instrumente pentru profesori, intitulat „Cum protejăm elevii împotriva știrilor false?”, este structurat astfel încât să răspundă la întrebările „Ce este dezinformarea?”, „Cum se răspândește?” și „Care sunt modurile de a reacționa?”, a explicat Comisia Europeană în România într-o postare pe Facebook.

Scopul setului de instrumente este acela de a le oferi „profesorilor din învățământul secundar resursele necesare pentru a iniția discuții cu elevii lor despre întrebările importante generate de răspândirea de informații false și, mai precis, de dezinformare”, se precizează în secțiunea introductivă a documentului.

Astfel, tinerii vor fi familiarizați cu „fenomenul dezinformării, arătându-le la ce pericole i-ar putea expune și cum se pot proteja. De asemenea, le permite să analizeze în mai mare profunzime exemple concrete”.

Principalele teme abordate sunt, potrivit informațiilor din document, sănătatea, democrația, mediul și normele culturale și juridice care stau la baza societăților noastre.

Comisia Europeană a realizat și o prezentare introductivă în PowerPoint, care conține videoclipuri în limba engleză/rusă, dar cu subtitrări disponibile în limba română.

„În secțiunea «Notă» de sub fiecare diapozitiv se găsesc explicații și descrieri”, se mai precizează în document. Prezentarea introductivă poate fi consultată aici.

Manualul cuprinde și link-uri către platformele sociale ale Comisiei și Parlamentului European, către cele mai recente informații despre dezinformare, către cazuri de știri false și teorii ale conspirației din viața cotidiană, dar și către indicații pentru profesorii.

Elevii și profesorii au la dispoziție și 4 studii de caz:
  • Influența tot mai mare a „Q”. Este vorba despre teoria conspirației denumită „QAnon”, potrivit căreia unii dintre cele mai influente celebrități și elite politice ale lumii ar face parte dintr-o rețea de trafic de copii;
  • Atenție! Știrile despre sănătate pot induce în eroare. Acest studiu de caz îi învață pe elevi să identifice informațiile false prin identificarea unor exagerări în știrile din domeniul sănătății pe care le citesc;
  • Sunt reale păsările? Tinerii vor discuta teoria potrivit căreia toate păsările din Statele Unite ar fi fost omorâte de guvernul federal în perioada 1959-1971 și înlocuite cu drone.
  • Dezbatere privind alegerile pe platformele de comunicare socială. Acest studiu de caz aduce în atenția elevilor dezinformarea care se creează în mediul online în preajma alegerilor.

Fiecare studiu de caz este însoțit de o serie de întrebări care să ghideze dezbaterile dintre tineri.

Pe lângă acestea, elevii sunt încurajați să discute și despre următoarele știri false recente:

Alte teorii ale conspirației menționate în document:

Cadrele didactice și elevii sunt încurajați să caute și să dezbată și alte produse ale dezinformării.

Durata minimă recomandată pentru fiecare activitate și materialele recomandate pentru desfășurarea acesteia

FOTO Studii de caz:

DOCUMENT Set de instrumente

Foto: © Anakimfor | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un document „format word, fie excel” vor avea de făcut candidații la proba de interviu pentru directorii de școli, susține consilierul ministrului Educației, Radu Szekely: Să introducă niște date și să folosească niște formule / Se va evalua și scrierea corectă cu diacritice

„Se evaluează capacitatea sau abilitatea de a produce un text, oricare ar fi el acum, într-un document word, de a-l salva, de a-l atașa unui e-mail și de a-l transmite…
Vezi articolul

Elevii nu au primit bursele școlare pe 15 noiembrie în cel puțin zeci de localități din țară, potrivit răspunsurilor primite de la ei sau de la părinți / Data plății obligatorii a burselor este de 15 a lunii, pentru luna anterioară

Bursele elevilor întârzie din nou în cel puțin câteva zeci de localități din țară, potrivit răspunsurile transmise de elevi și părinți pe pagina EduPedu.ro, la un chestionar făcut la o…
Vezi articolul