Manifestanții pro-Palestina – notificați să părăsească până joi seară spațiul din campusul Universității din București, care invocă acțiuni de vandalizare și agresiuni fizice la adresa unor studenți

774 de vizualizări
Sursa: Universitatea din Bucuresti
Universitatea din București a cerut manifestanților pro-Palestina care ocupă de câteva săptămâni un spațiu din campusul său să elibereze acel spațiu până joi seara, în condițiile în care, potrivit instituției de învățământ superior, acțiunea de protest nu a fost autorizată de UB. Universitatea precizează că solicitarea vine după o serie de „acțiuni de vandalizare” a unor monumente istorice, în ultimele zile, acțiuni însoțite de „acte de anarhie” și sesizări ale studenților și profesorilor cu privire la „agresiuni fizice” îndreptate împotriva celor care s-au exprimat împotriva protestului.

Potrivit UB, „acțiunile de vandalizare din ultimele zile a unor monumente istorice și a spațiilor mai multor facultăți și actele de anarhie, precum și sesizările tot mai numeroase din partea studenților și a cadrelor didactice care reclamă inclusiv agresiuni fizice asupra studenților care s-au manifestat împotriva acțiunilor întreprinse de protestatari, dar și disconfortul major pe care îl creează, au determinat Universitatea din București să solicite în această dimineață, 20 iunie 2024, eliberarea spațiului ocupat de protestatari. Menționăm că acest protest nu a fost autorizat de Universitatea din București și că nici nu s-a primit vreo solicitare în acest sens”.

Instituția notează că are „obligația legală de a asigura un climat care să pună în centru siguranța studenților săi și care să permită buna desfășurare a activităților didactice și conexe actului didactic, dar și păstrarea în cele mai bune condiții a patrimoniului material și imaterial al universității, dar și al statului român”. De aceea, afirmă ea, „Universitatea din București nu poate tolera astfel de manifestări. Prin urmare, astăzi, 20 iunie 2024, la ora 10:00, li s-a transmis protestatarilor o notificare de părăsire a spațiului ocupat în campus până în această seară la ora 22:00, cu mențiunea că bunurile care nu vor fi ridicate din zona ocupată vor fi colectate sub sigiliu și depozitate în vederea ridicării ulterioare de către posesorii acestora”.

Instituția precizează, între altele, că au existat înțelegeri între reprezentanții universității și protestatari ca, pe durata ceremoniilor de absolvire ale studenților de la facultățile aflate în zonă, spațiul să fie eliberat, lucru care nu a fost respectat în cazul ceremoniei de la Facultatea de Psihologie. Acolo, spațiul a fost eliberat doar după un apel la 112:

  • „(…) reprezentanții conducerii administrative a UB s-au deplasat la fața locului și, constatând că protestatarii nu au respectat înțelegerea, din contră, au incitat pe rețelele de socializare la mobilizarea altor protestatari, inclusiv din afara studenților UB, reprezentanții conducerii administrative a universității au solicitat sprijinul unor negociatori din partea forțelor de ordine, apelând serviciul unic de urgență 112. Aceștia s-au deplasat la fața locului și au convins protestatarii să își mute corturile de pe amplasamentul unde a doua zi dimineață urma să aibă loc ceremonia de absolvire menționată într-un alt amplasament de pe suprafața campusului”. 

Iar universitatea precizează că protestatarii au perturbat ceremoniile de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.

  • Cel mai recent, potrivit UB, „în aceste ultime zile au fost vandalizate mai multe spații interioare ale facultăților și exterioare din campus. Astfel, au fost vandalizate mai multe spații și două monumente istorice, Capela Ortodoxă „Elisabeta Doamna” (înscrisă în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București, cod LMI B-II-m-A-19323) și Monumentul Anei Davila (înscris în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București – la nr. crt. 2337, cod LMI B-III-m-B-20019). Pe acestea, printre altele, au fost afișate drapele palestiniene și baticuri bărbătești musulmane (keffiyeh), au fost lipite mesaje, postere și alte materiale, inclusiv de natură să afecteze integritatea monumentelor istorice de patrimoniu național. Totodată, au fost vandalizate toaletele de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, inclusiv prin inscripționarea cu mesaje anarhiste celebre, precum „A+C+A+B” („All Cops Are Bastards”) și „No Masters & No Gods”.  De asemenea, au fost instalate pancarte cu mesaje naziste, dar și cu referiri la partide parlamentare actuale. Pe treptele de la intrarea în Facultatea de Psihologie și Științele Educației a fost înscris mesajul „Ne educăm pe morminte”. (…)”
Citește și:
Mai mulți tineri participă la un protest pro-Palestina pe un spațiu al Universității din București / Instituția spune că „nu poate fi implicată politic” și că are 2 studenți din Palestina, niciunul din Israel
Universitatea Babeș-Bolyai, după discuții cu manifestanții pro-Palestina: toate colaborările în vigoare, cu companii sau alte instituții, vor fi făcute publice / În absența unor sancțiuni ale statului român sau ale Comisiei Europene, măsurile unilaterale ar situa UBB în afara cadrului legal

4 comments
  1. Ce nașpeți!Dacă le e asa grija sa se ducă în Palestina și sa ne lase pe noi cu ale noastre ca avem destule pe cap ,ei mai lipseau din peisaj!!

    1. Sunt sigură că majoritatea s-ar duce acolo să îi ajute pe palestinieni,dar ar ajunge să fie omorâți de armata Israeliană precum au fost omorâți cei 7 voluntari ai organizației World Central Kitchen, care incercau doar să le aducă hrană celor din Gaza.Inteleg ca în acest articol este vorba despre vandalizare și nu sunt de acord cu ce au făcut acești tineri,dar totuși… Decât să îi criticați pe cei care dau dovadă de empatie,curaj și vor să schimbe ceva ceva în lumea asta,mai bine vă concentrați atenția pe alt subiect.Dați dovadă de o capacitate de gândire limitată.Să nu aveți nicio grijă totuși☺️ există mulți proști în țara asta precum dumneavoastră!

    1. hamas să se predea, nu să se ascundă în spatele civililor. Doar hamas poartă vina ororilor , să suporte consecințele crimelor comise în 7 octombrie 2023!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Personalitatea istoricului Nicolae Iorga, fost rector al Universității din București, omagiată într-o expoziție-eveniment deschisă la Muzeul Național de Istorie a României. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii mai 2022

Elevii, profesorii și părinții pot vedea piese din colecția muzeală a Universității din București, într-o expoziție care îl omagiază pe istoricul Nicolae Iorga la 150 de ani de la naștere,…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Cluj anunță un proiect prin care palmele a 100 de elevi vor fi „scanate” cu un dispozitiv ca să le fie determinat profilul de orientare în carieră / Marinela Marc, inspector șef: „Se scanează posibilitățile native ale tinerilor. Clubul Lions a venit spre noi cu acest dispozitiv și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științele Educației”

Peste 100 de elevi clujeni de clasa a XI-a vor fi incluși într-un proiect-pilot care prevede scanarea mâinilor, cu un dispozitiv „pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare”, au…
Vezi articolul