Manifest public al comunității Declic, miercuri, în fața Ministerului Educației, prin care i se cere ministrei Ligia Deca să organizeze de anul acesta cursuri de prim ajutor pentru elevii, profesorii și personalul nedidactic din școli, așa cum prevede legea

Foto: © Wellphotos | Dreamstime.com

Comunitatea Declic organizează, miercuri, 27 septembrie, de la ora 13.00, un manifest public la Ministerul Educației prin care i se cere ministrei Ligia Deca să respecte obligația de a organiza cursuri de prim ajutor pentru elevii, profesorii și personalul nedidactic din școli, chiar din acest an. 

În informare se arată că membrii Declic vor face demonstrații live de manevre de prim ajutor pe manechine (lovituri interscapulare, manevra Heimlich și compresii toracice), chiar pe trotuarul din fața instituției.

La mai bine de două luni de la promulgarea noilor Legi ale Educației, care prevăd implementarea cursurilor de prim ajutor în școli, suntem în fața unei realități alarmante: Ministerul Educației încă nu a finalizat normele și metodologia de aplicare a legii. Nu vrem să apară o nouă tragedie într-o școală pentru ca autoritățile să își amintească să lucreze la norme”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Potrivit informării, protestul Declic “Resuscitați cursurile de prim ajutor în școli!” vine în contextul în care „70.000 de români mor anual pentru că nu li se acordă primul ajutor, 8 din 10 români nu știu să acorde primul ajutor, iar șansele de supraviețuire scad cu 10% cu fiecare minut în care nu se aplică manevre salvatoare de vieți.”   

Edupedu.ro a scris că petiția “Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” a strâns peste 35.000 de semnături în 3 zile. Inițiatorii au cerut atunci senatorilor să includă cursuri de prim ajutor în proiectele legilor Educației.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede ca elevii să învețe în trunchiul comun elemente de educație rutieră, de alimentație, de educație civică, sănătate și altele.

Art. 88 – „(10) Planurile-cadru de învățământ și programele școlare pentru disciplinele de studiu și modulele de pregătire obligatorii din învățământul preuniversitar au în vedere, în mod obligatoriu, includerea următoarelor teme: educație pentru mediu și schimbări climatice, educație pentru sănătate, noțiuni pentru acordarea primului ajutor, educație financiară, educație juridică, educație antreprenorială, educație tehnologică, educație rutieră, educație civică, istorie și civilizație locală, educație interculturală, educație pentru cetățenie democratică, egalitate de șanse, etică, gândire critică, oratorie și dezvoltare personală, educație pentru cetățenie europeană, securitate cibernetică, educație pentru alimentație sănătoasă.”

În luna mai, după ce un proiect de lege care viza cursuri de prim ajutor în școli a primit vot negativ în Senat, PSD a precizat că aceste cursuri de prim ajutor trebuie introduse în programa şcolară, aşa cum se întâmpla în trecut, potrivit G4Media.ro.

Foto: © Wellphotos | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Petiția “Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” a strâns peste 35.000 de semnături în 3 zile / Inițiatorii cer senatorilor să includă cursuri de prim ajutor în proiectele legilor Educației, aflate acum în Senat
Exit mobile version