Managementul mai multor sisteme tehnice militare, securitatea cibernetică, inteligența artificială – noi specializări universitare / Nomenclatorul domeniilor și specializărilor universitare, actualizat printr-un proiect de hotărâre a guvernului

860 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
Lista specializărilor/programelor de studii universitare în instituțiile de învățământ superior din România, în anul 2023-2024, este actualizată cu o serie de noi specializări, preponderent din domeniul tehnic militar, dar și de securitate cibernetică sau inteligență artificială, într-un proiect de hotărâre ce actualizează Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor / programelor de studii universitare, adoptat în primăvară. Proiectul se află pe agenda ședinței de guvern de joi.
  • UPDATE Hotărârea de guvern a fost aprobată în ședința de joi.

Nota de fundamentare a proiectului listează specializările nou introduse în Nomenclator. Astfel, pe lângă cele din primăvară, care includeau specializarea “Operațiuni de intelligence”, domeniul de licență Științe militare, informații și ordine publică este completat cu o serie de alte specializări, legate de managementul tehnic militar. Acestea sunt:

  • „Managementul sistemelor tehnice de tancuri și auto” se înființează în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică.
  • „Managementul sistemelor tehnice de geniu” se înființează în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică;
  • „Managementul sistemelor tehnice de apărare C.B.R.N” se înființează în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică;
  • „Managementul sistemelor speciale de protecție și pază” se înființează în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică.

Pe lângă acestea, două noi specializări sunt introduse în Nomenclator:

  • „Securitate cibernetică” se înființează în cadrul domeniului de licență Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale;
  • „Inteligență artificială” se înființează în cadrul domeniului de licență Informatică;

Totodată, proiectul de hotărâre prevede reducerea de la 53 la 52 a numărului instituțiilor de învățământ superior de stat, ca urmare a fuziunii dintre Universitatea Politehnica din București cu Universitatea din Pitești, prin care a fost înființată Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București.

Numărul universităților particulare acreditate rămâne același, dar crește numărul specializărilor oferite de acestea, de la 343 la 350.

HG din primăvară prevedea că 41 de programe cu 51 de specializări, de la 20 de universități de stat și private, intrau în lichidare, însemnând că se desființează și nu mai înscriu studenți din noul an.

În plus față de acelea, alte 8 specializări/programe de studii intră acum în lichidare, iar pentru ele nu se mai organizează admitere începând cu anul 2023-2024, la propunerea instituțiilor de învățământ superior.

Lista completă a specializărilor/programelor în lichidare:

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Guvernul a aprobat desființarea specializării „Psihologie” de la Academia SRI. Din toamnă va fi înlocuită cu licența în „Operațiuni de intelligence”, ai cărei absolvenți vor fi „angajați ca agenți operativi” ai serviciului secret / Alte 51 de specializări de la 20 de universități intră în lichidare – LISTA


1 comment
  1. Aceeași Mărie, cu altă pălărie.Doar,denumiri moderne ,in rest nu se învață mai nimic,pierdere de timp,singurul scop obținerea la final a mult doritei diplome de licență.Singurele câștigătoare sunt doar universitatile care nu sunt reformate și care doar cheltuiesc banii inutil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Strategia Națională pentru Susținerea Părinților, adoptată după multe încercări eșuate de-a lungul anilor: Este promovată “parentalitatea pozitivă”. Până în 2025 trebuie să se înființeze o platformă online care să ofere sfaturi pentru părinți

Guvernul a adoptat Strategia de educație parentală 2024-2030 la jumătate de an de la lansarea în dezbatere publică a proiectului, strategie tergiversată de ani de zile de miniștrii care au…
Vezi articolul

Proiect pilot de informare și prevenție „Fumatul nu te face mare!”, lansat de Ministerul Educației / Medicul Beatrice Mahler: Echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenților despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependența de gest

Ministerul Educației a încheiat un protocol cu mai multe instituții pentru o campanie de informare de informare corectă a adolescenților de 12-16 ani din București și Ilfov cu privire la…
Vezi articolul

Premierul Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, face apel la întoarcerea acasă a tinerilor din străinătate, pentru a “dezvolta” România: “Aveți nevoie de încrederea pe care statul român poate să v-o ofere pentru a fi parte” la proiectul ridicării României la standardele occidentale

“Avem acea temere legată de revenirea dumneavoastră acasă”, le-a spus premierul Nicolae Ciucă, miercuri, participanților la Forumul Studenților Români de Pretutindeni. În cadrul evenimentului, șeful guvernului – acuzat de doctorat…
Vezi articolul