Malala Yousafzai, laureata Premiului Nobel pentru Pace, este în vizită în Pakistanul ei natal pentru a vizita victimele inundaţiilor, la aproape zece ani după atentatul care aproape a costat-o viaţa

213 vizualizări
Foto: © Surya Nair | Dreamstime.com
Laureata Premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai a sosit marţi în Pakistanul ei natal pentru a vizita victimele inundaţiilor, la aproape zece ani după atentatul comis de talibani care aproape că a costat-o viaţa, relatează AFP citată de Agerpres.

Malala avea 15 ani când, pe 9 octombrie 2012, membri ai Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), talibanii pakistanezi, au năvălit în autobuzul care o ducea acasă de la şcoală şi i-au tras un glonţ în cap, pentru că a îndrăznit să facă campanie pentru educaţia fetelor din regiunea sa, Valea Swat (nord-vest), relatează Agerpres.

Tânăra a primit tratament de urgenţă în Marea Britanie, devenind ulterior un simbol global al rezistenţei faţă de extremismul religios şi portavoce a fetelor lipsite de acces la educaţie, pentru ca în 2014 să devină cea mai tânără câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace din istorie, notează agenția de presă.

Malala, care locuieşte în Marea Britanie şi s-a mai întors în Pakistan în 2018, a sosit marţi împreună cu tatăl ei la Karachi şi urma să călătorească în zonele rurale din jur, afectate de inundaţii catastrofale provocate de ploile musonice.

Ea urmăreşte astfel ‘să menţină atenţia comunităţii internaţionale asupra impactului inundaţiilor din Pakistan şi să insiste asupra necesităţii de asistenţă umanitară de urgenţă’, a indicat într-un comunicat organizaţia sa, Malala Fund.

Provincia Sindh, a cărei capitală este Karachi, a fost cel mai puternic afectată de inundaţii, pe care oficialii pakistanezi le-au pus în parte pe seama schimbărilor climatice.

O treime din ţară a ajuns sub ape, opt milioane de persoane au fost strămutate, două milioane de case au fost distruse sau avariate şi 1.500 de spitale şi clinici devastate. Pagubele sunt estimate la 28 de miliarde de dolari, iar acum pe cei strămutaţi îi ameninţă o criză sanitară.

În acelaşi timp, vizita Malalei are loc în contextul în care elevii de la fosta ei şcoală din oraşul său natal Mingora s-au alăturat unei greve pentru a denunţa creşterea violenţei în regiune.

Luni, un şofer de autobuz şcolar a fost ucis şi un elev de circa 10 ani a fost rănit într-un atac, ceea ce a determinat aproximativ 2.000 de elevi şi profesori să suspende cursurile. Locuitorii bănuiesc TTP de comiterea acestui atac, deşi organizaţia a negat orice responsabilitate.

TTP a deţinut controlul, în trecut, între 2007 şi 2009, în Valea Swat, la începutul insurecţiei sale împotriva statului pakistanez, înainte de a fi pus pe fugă de intense operaţiuni ale armatei. Grupare distinctă de talibanii afgani, dar condusă de aceeaşi ideologie şi de o îndelungată istorie comună, aceasta a revenit în forţă în ultimele luni în nord-vestul Pakistanului, înmulţindu-şi atacurile, în principal împotriva forţelor de securitate, scrie Agerpres.

Foto: © Surya Nair | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Inspecția specială

ULTIMA ORĂ Inspecțiile școlare se vor derula online, în Capitală. Inspectorii vor intra pe platformele digitale odată cu elevii și profesorii, iar accentul cade pe verificarea calității lecției online – anunță inspectorul care a preluat conducerea ISMB

Inspecțiile școlare de specialitate se vor derula online, a anunțat în această dimineață inspectorul școlar adjunct din București Liliana Toderiuc, în cadrul unei declarații de presă organizate alături de ministrul…
Vezi articolul

Toderiuc, inspector general școlar adjunct ISMB: În București, toți elevii vor fi prezenți fizic la școală de pe 14 septembrie. Ce se întâmplă dacă apar focare de coronavirus în unitățile de învățământ

Toate școlile gimnaziale din București vor începe școala cu scenariul verde și toți elevii vor fi prezenți fizic la școală, cu măști puse la dispoziție de autorități și dezinfectant pe…
Vezi articolul

DOCUMENT Profesorii care aplică pentru un post didactic la o școală europeană trebuie să fie obligatoriu și titulari / Dosarele pot fi depuse și pe email – Modificări aduse metodologiei de selecție

Ministerul Educației a introdus clar statutul de titular în metodologia de selecție a personalului din România pentru posturi didactice din cadrul sistemului școlilor europene și păstrat vechimea de predare de…
Vezi articolul