Majoritatea profesorilor bulgari ar susține proteste dacă vaccinarea lor ar fi obligatorie – sondaj / Rata de vaccinare printre profesori e foarte mică, chiar dacă e mult peste media națională, cea mai scăzută din Europa

280 de vizualizări
Sofia, Bulgaria / Foto: © Dreamstime.com
Un studiu național, dar nereprezentativ, realizat de Sindicatul din Educație de la Confederația Muncii „Podkrepa” arată o puternică rezistență în cazul unei posibile vaccinări obligatorii impuse profesorilor bulgari, relatează Duma.bg, preluată de Rador. Ei sunt pregătiți pentru greve, proteste și solicitări pentru demisii. Profesorii descriu o astfel de decizie politică drept nebunie. Singura soluție menționată de breaslă drept o modalitate de a face față viitorului val de COVID-19 este ca statul bulgar să ofere teste gratuite lunar pentru ca profesorii să-și testeze anticorpii. Cu toate acestea, această opinie este împărtășită doar de unul din trei dintre participanții la sondaj.

Peste 93% dintre profesori afirmă în mod categoric că nu ar sprijini vaccinarea obligatorie pentru cei care lucrează în domeniul educației. În plus, aceștia afirmă că suplimentarea concediului plătit cu încă două zile nu i-ar stimula. Aproape toți profesorii răspund că nu s-ar vaccina nici măcar pentru un bonus financiar de 500 de leva. Jumătate sunt gata să intre în grevă în cazul unei vaccinări obligatorii, iar un alt procent de 34% se va alătura protestelor.

Circa 76% ar cere demisia președintelui sau a premierului. Sindicatul insistă asupra depolitizării măsurilor și deciziilor de închidere a instituțiilor de învățământ. “Elevii bulgari să nu fie din nou marile victime ale deciziilor politice pentru închiderea peste tot a școlilor și grădinițelor. Să trecem la învățarea la distanță în cazul în care 30% dintre studenți și profesori sunt infectați”, fac apel sindicaliștii.

Potrivit sondajului, profesorii bulgari înregistrează cel mai mare procent de vaccinați, 41%, indicându-se o medie de 19% de vaccinați în Bulgaria. „Acest lucru îi plasează pe pedagogii bulgari pe primele locuri în procesul de vaccinare și arată poziția lor civică activă”, a scris Sindicatul din Educație.

Cu doar câteva zile în urmă, Ministerul Educației și Științei din Bulgaria a ieșit cu o poziție conform căreia sistemul de învățământ rămâne mult în urmă în ceea ce privește vaccinarea, iar nivelurile de vaccinare în grădinițe și școli sunt scăzute. Prin urmare, Ministerul Educației și Științei consideră că sistemul se pregătește să facă față unui nou val de protecție insuficientă. În aproape 2/3 din școli, personalul pedagogic și non-pedagogic vaccinat este sub 30%, conform datelor oficiale. Primăria Sofia a anunțat că echipele mobile de vaccinare vor fi disponibile începând cu 1 septembrie pentru a imuniza la fața locului echipele școlilor din Sofia.

Sursa: Duma.bg / Rador – Traducerea: Mirela Petrescu

Foto: 126289080 © Tigger76Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pericolul incendiilor în căminele studențești, acoperit de reguli confuze. Căminele construite înainte de 1990 nu au nevoie de autorizație de securitate la incendiu, spun Politehnica București și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, după un incendiu în Regie / În București au fost date 24 de avize sau autorizații pentru cămine, dintre care doar două avize pentru Politehnica

Un incendiu produs într-o cameră a unui cămin al Politehnica București, în luna aprilie a.c., a stârnit îngrijorare în cercurile studențești, fără să atragă, însă, prea multă atenție în spațiul…
Vezi articolul