Majoritatea inspectoratelor școlare nu organizează cursuri de limba română pentru refugiații din Ucraina, deși Guvernul României îi trimite pe ucraineni către acestea

2.155 de vizualizări
Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com
Cele mai multe inspectorate școlare nu organizează cursuri de limba română pentru refugiații din Ucraina, potrivit răspunsului acestora. Edupedu.ro a trimis solicitări către toate inspectoratele școlare pentru a afla unde sunt organizate aceste cursuri și care este programul lor. Până la momentul publicării au răspuns 27 de inspectorate școlare: 10 organizează astfel de cursuri, unele se află în curs de organizare sau au încheiat parteneriate cu organizații nonguvernamentale, iar altele au transmis că nu se ocupă de organizarea lor.

Potrivit Guvernului României, „inspectoratele școlare organizează cursuri de limba română pentru refugiați”, dar în practică situația este alta.

Iată ce menționează Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile la următoare întrebare: „Unde mă pot înscrie pentru cursuri gratuite de limba română și limba engleză?Inspectoratele școlare organizează cursuri de limba română pentru refugiați. Când cereți acolo primirea copilului la școală, întrebați de aceste cursuri. Este posibil ca organizații neguvernamentale să ofere și gratuitate la cursuri de limba engleză pentru ucraineni”.

În răspunsul Inspectoratului Școlar Județean Cluj se arată că Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, prin Catedra de limbă ucraineană din cadrul facultății, a organizat în primăvara acestui an (martie-aprilie 2022) cursuri de inițiere în limba română pentru cei care au solicitat acest serviciu educațional, la nivelul județului Cluj.

Cu alte cuvinte, Universitatea Babeș-Bolyai a organizat aceste cursuri, nu inspectoratul școlar. Vezi mai jos, în articol, răspunsul complet al inspectoratului.

Unele inspectorate care nu organizează cursuri au precizat că nu au fost solicitări înregistrate: „Inspectoratul Școlar Județean Neamț nu organizează cursuri de limba română pentru refugiații din Ucraina, pentru că nu s-au primit solicitări referitoare la organizarea acestui curs”.

ISJ Mureș a transmis că nu se ocupă de organizarea cursurilor de limba română, dar că „ar fi foarte utile”. „Lipsa resursei umane și existența unui curs acreditat în acest sens sunt impedimentele de moment”, potrivit sursei citate.

„În unitățile de învățământ din județul Mureș sunt copii refugiați ucraineni cu calitatea de audienți, dar și copii care participă doar la activități extrașcolare. Totodată, vă transmitem că ar fi foarte utile cursurile pentru învățarea limbii române de către refugiații ucraineni, lipsa resursei umane și existența unui curs acreditat în acest sens sunt impedimentele de moment.”

Răspunsurile inspectoratelor școlare județene pot fi consultate mai jos:

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani nu organizează cursuri de limba română pentru ucraineni:

Și în județul Satu Mare situația este asemănătoare.

Inspectoratul Școlar Județean Harghita a transmis că „în județul Harghita confirmăm că nu avem astfel de elevi”.

În județul Giurgiu, situația este ca cea de mai sus: „Va informez că la nivelul județului Giurgiu nu se organizează cursuri de limba română pentru refugiații ucraineni, deoarece nu au existat preșcolari, elevi sau studenți ucraineni care să fi solicitat școlarizare la unitățile de învățământ sau participare la cursuri de limba română”, se arată în răspunsul inspectoratului școlar.

Nici în județul Neamț nu se organizează cursuri de limba română în anul școlar 2022-2023, potrivit ISJ Neamț.

Inspectoratul Școlar Județean Dolj nu desfășoară cursuri de limba română.

Aceeași situație este întâlnită în județul Vrancea și în județul Dâmbovița.

Nici în Argeș nu sunt ținute astfel de cursuri. „Menționăm că acest fapt se datorează lipsei vreunei solicitări manifestate în acest sens”, conform ISJ Argeș.

Inspectoratul Școlar Ialomița a transmis că „în contextul crizei umanitare generate de conflictul din Ucraina, la Inspectoratul Școlar Județean nu sunt în evidențe elevi refugiați din Ucraina și nici solicitări de a fi organizate cursuri de limba română”.

Inspectoratul Școlar Județean Mureș a precizat că ar fi utile astfel de cursuri:

La Inspectoratul Școlar Județean Gorj nu au fost înregistrate cereri, conform răspunsului instituției:

În județul Maramureș, ofertă educațională, în privința cursurilor de limba română pentru refugiații din Ucraina, este în curs de organizare, conform inspectoratului școlar.

Inspectoratul Școlar Județean Vaslui nu se ocupă de astfel de cursuri. Instituția a informat că Asociația „Scouts of Art” – Bârlad și Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” susțin activități de învățare a limbii române, a limbii engleze, activități sportive și de dezvoltare personală pentru 30 de elevi ucraineni din Bârlad și Brăila.

Potrivit Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, cursurile de limba română se țin de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Mediaș. Cei care vor preda limba română refugiaților din Ucraina vor fi profesori români cu specialitatea limba și literatura română – limba și literatura engleză, sprijiniți de cadre didactice ucrainene refugiate.

Inspectoratul Școlar Județean Tulcea a informat că „începând cu data de 15 septembrie, se vor derula activități nonformale, printre care și cursuri de limba română, pentru elevii refugiați ucraineni, în cadrul parteneriatului încheiat la data de 21.07.2022 între Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Organizația Salvați Copiii”.

În județul Timiș, cursurile vor avea loc la Școala Gimnazială nr. 2 din Timișoara, după ora 15:

Răspunsul Inspectoratului Școlar Județean Cluj:

Inspectoratul școlar Județean Bihor nu organizează cursuri de limba română, deoarece nu s-au înregistrat cereri până acum, după cum a transmis instituția. În schimb, cursurile sunt ținute de Asociația Filantropia.

Inspectoratul Școlar Brașov a răspuns că a încheiat parteneriate cu două organizații neguvernamentale, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) – filiala Brașov și Centrul de Integrare pentru Migrați, Brașov, dar nu a oferit mai multe detalii.

În județul Vâlcea, cursurile de limba română au loc în trei locații: la Inspectoratul Școlar Județean, la Liceul Tehnologic de Turism din Călimănești și la Hotelul Aurora din Olănești.

În județul Bistrița-Năsăud, activitățile de limba română se desfășoară la Școala Gimnazială nr. 4 din Bistrița. Acestea sunt derulate pe bază de voluntariat cu profesori din Bistrița și se desfășoară zilnic, potrivit ISJ Bistrița-Năsăud.

În Iași, activitatea are loc în Centrul de Învățare a Limbii Române, situat în corpul C al Inspectoratului Școlar Județean Iași, din strada Nicolae Bălcescu nr. 26, Iași. Zilele în care copiii și adulții din Ucraina pot participa la cursuri sunt: marți, miercuri și joi, în intervalul orar 16.00 – 18:00.

În județul Galați, refugiații din Ucraina pot învăța limba română la Liceul Teoretic „Dunărea” din Galați. Cursul se desfășoară trei zile pe săptămână, câte două ore.

Refugiații care stau în județul Suceava pot participa la cursurile organizate de inspectoratul școlar Județean Suceava, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Imigrări. Acestea se desfășoară la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Rădăuți.

În județul Arad, cursurile au loc în 6 unități de învățământ. Inspectoratul școlar nu a precizat care sunt aceste școli.

În județul Constanța, cursurile se desfășoară la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța și se finalizează cu un examen specific la finalul unui an de curs, prin care se atestă nivelul cunoașterii limbii române, conform standardelor europene (A1, A2, etc.)

Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor lasă de înțeles că noile legi ale educației nu vor intra în vigoare în 2023, iar organizația abandonează solicitările anterioare pentru un buget de 4,7% – 6% din PIB și cere „o creștere egală cu cel puțin 0,8% din PIB” față de anul trecut

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor abandonează, în premieră în ultimii ani, țintele de 6% din PIB (procentul prevăzut de Legea 1/2011) și 4,7% din PIB (media europeană, potrivit Eurostat). Aceștia…
Vezi articolul

Directorul executiv al firmei de testare standardizată, unde peste 100.000 de elevi din 329 de școli vor susține teste la Română și Matematică peste 10 zile: Încercăm să ne purtăm exact ca la un cabinet medical în care ne purtăm frumos cu copiii

Fiecare copil din școlile alese de ministerul Educației pentru a participa la proiectul pilot de testare standardizată la finalul acestei luni va susține două teste, a explicat Gabi Bartic directorul…
Vezi articolul

Corpul de control al Ministerului Educației este la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București, pentru a ancheta anularea a zeci de lucrări la prima probă de Bacalaureat – surse

Corpul de control al Ministerului Educației anchetează situația de la comisia de Bacalaureat de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Luni, pe 26 iunie, președintele comisiei…
Vezi articolul