Majoritatea cardurilor cu prima didactică de 1.500 de lei vor fi livrate marți și miercuri, potrivit Poștei Române / Până pe 27 octombrie, toate cardurile ar trebui să fie încărcate

20.454 de vizualizări
Sursa: Grup profesori Facebook
Marți și miercuri vor fi distribuite cele mai multe carduri pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei, după cum au transmis pentru Edupedu.ro reprezentanți ai Poștei Române. Aceste carduri au început să fie livrate de vineri, 20 octombrie, potrivit reprezentanților Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.

„Deja se distribuie de vineri. Se distribuie și astăzi, se distribuie și mâine. Grosul lor de distribuție ar trebui să fie astăzi și mâine. Până la sfârșitul săptămânii ar trebui să fie livrate cam toate”, potrivit reprezentanților Poștei Române.

Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene a transmis vineri, 20 octombrie, pentru Edupedu.ro că a început distribuirea și încărcarea cardurilor: „distribuția și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din Educație are loc în perioada 20-27 octombrie.”

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Pe 4 octombrie, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, declara pentru Edupedu.ro că distribuția cardurilor se va face în perioada 10-20 octombrie.

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Citește și:
Decontarea primelor de carieră didactică. Documentele justificative pe care profesorii trebuie să le aducă la școală au fost publicate în Monitorul Oficial
Cardurile pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei au început să fie livrate de astăzi, susțin reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene
Marcel Ciolacu: Clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională / Lista celor 450 de școli care organizează programul „Masa caldă” va fi validată azi, potrivit premierului
SURSE Livrarea cardurilor pentru primele didactice de 1.500 de lei încă nu a început
Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG e pe ordinea de zi a ședinței de azi
Cardurile pentru profesori, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei în această lună, vor fi distribuite din 10 octombrie prin poștă, spune ministrul Adrian Câciu
Premierul Marcel Ciolacu: Alocăm din fondul de rezervă banii pentru plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională de 500 de lei

15 comments
  1. Bună seara, fericiți posesori ai cardurilor cu prime pentru cariera didactică!
    Sunt analist programator la o instituție de învățământ preuniversitar.
    Am primit și eu un card cu primă de carieră didactică (chiar dacă sunt un „auxiliar”).
    1500 lei.
    Pe care îi pot folosi – de exemplu – pentru cursuri de specializare. Am întrebat internetul de prețuri pentru cursuri de Windows Server, administrare de servere Windows, Linux, securitate, etc. NU AM GĂSIT NIMIC SUB 1500. DE EURO! vorbesc de cursuri serioase, că nu mai am nevoie să mă învețe cineva cum să scriu în limba română cu diacritice, de unde se pornește calculatorul și de ce are mouse-ul o lumină cu care nu luminezi nimic.
    Aștept și eu, desigur, lista cu „firme agreate” – că români suntem cu toții și dacă ne apucăm să lăsăm banii să circule nestingheriți prin toată economia, unde vom ajunge?
    Să nu se mai îmbogățească „aleșii”?
    Dar dacă români suntem cu toții, eu zic că putem achiziționa și alcool, cafea și tutun pentru binele carierei noastre didactice. Că de 1500 de lei iei un single-malt bunicel, niscaiva țigări de foi, o cafea mai exotică ȘI DACĂ ȘTII CUI SĂ LE DAI, ÎȚI DEZVOLȚI CARIERA MIRACULOS!
    Trăiască România! Trăiască românii!

  2. Eu nu înțeleg de ce trebuie să fie anumiți comercianți de la care să achiziționezi???
    Adică se face discriminare și în acest sector???
    Care este procedura la care apelează ministerul pentru a alege anumiți comercianți???
    Eu dacă mi-am cumpărat o imprimantă din proprii bani, acum ce pot face cu mult discutatul card, cum îmi recuperez acei bani ???
    De ce să te condiționeze???
    În loc de card trebuia să asigure dispozitive necesare în școli!/clase….
    Eu nici nu am nevoie de acest card…., nici acela de vacanță nu e important….
    Și mă voi retrage și de la Sindicat!

    1. Sunt producator de soft educational dar nu stiu absolut nici un detaliu despre aceasta lista de firme “agreate”. Este de necrezut! LISTA!?AGREATE???

    1. Când va primi 6% din buget așa cum prevede legea. Eficiența sistemului de educație este egală cu eficiența guvernului.

  3. Oare profesorii pensionari incadrati la plata cu ora in anul scolar 2022/2023 nu primesc cardul de cariera didactica?

  4. Am primit cardul de carieră didactică pe care îl așteptam de-o viață! Bine ai venit, dragul, scumpul meu! Îl țin în mână, e mic, delicat, îi simt plasticul catifelat. Mirosul lui neutru inert nu mă stârnește, nu trezește în mine nimic. Îl duc la ureche, în loc de vuietul mării, mă zgârie. Îmi plimb delicat degetul pe cipul lui. E insensibil, rece, distant. Citesc în ochii lui neputința: „Cofinanțat de Uniunea Europeană” și „Guvernul României”. Mă scutur, mă trezesc, mă calmez, nu se poate face nimic cu el!

    p.s. Emitentul este Pluxee(fost Sodexo) dar nici măcar acum nu există o listă a comercianților afiliați! Lista trebuia să vină o dată cu cardul. Sunt curios cât comision își ia emitentul?

    1. E clar că e o afacere la nivelul Ministerului( adică a câștigat tot Pluxee, fost Sodexo). Totuși nu există DNA, lege în țara asta? În altă ordine de idei, contabila ne-a spus că trebuie să justificăm cu documente și cei 450 de lei. Mi-e scârbă…..

      1. Trebuie sa faceti referat pentru orice leut cheltuit. E de fapt o lipsa totala de respect acest card=pomana electorala. Nici macar acum nu au publicat o lista de comercianti desi cardul e primit din 24 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Peste 800 de elevi și profesori din 60 de țări vin în România în decembrie la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO. Proiectul de hotărâre prin care ministerul Educației alocă 546.000 de euro, aprobat miercuri în ședință de Guvern

Proiectul de hotărâre de Guvern (HG) prin care ministerul Educației alocă 546.000 de euro (2,7 milioane de lei) pentru Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, este discutat…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu: Mulți dintre colegii noștri uită că nu mai trebuie să ne concentrăm pe evaluarea cunoștințelor, pe memorarea informației. Nu este suficientă nota / Foarte prost a mers programul de educație remedială, a declarat ministrul Educației

„Mulți dintre colegii noștri uită că nu mai trebuie să ne concentrăm pe evaluarea cunoștințelor, pe memorarea informației, disponibilă în momentul actual în zeci, sute, mii de surse de informare…
Vezi articolul

Creșterea sumei per elev pentru „Masa sănătoasă” propusă de Inspectoratul Școlar al Județului Neamț pentru că „a crescut prețul alimentelor” / Instituția solicită finanțarea din timp a programului, pentru ca elevii să aibă mâncarea din prima zi de școală – raport

Inspectoratul Școlar Județean Neamț propune creșterea sumei alocate in Programul național „Masă sănătoasă”, PNMS, deoarece a crescut și prețul alimentelor și finanțarea din timp a programului, astfel încât la începutul…
Vezi articolul