Ministrul Educației a declarat că salariul brut al unui profesor debutant s-a triplat, față de nivelul din decembrie 2016. Afirmația a fost făcută de Ligia Deca la audierile din Parlament, unde și-a prezentat prioritățile mandatului pentru care a fost desemnată în cabinetul Marcel Ciolacu. „Dacă raportăm la luna decembrie 2016, salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori, s-a triplat”, a declarat Deca. Însă ministrul nu a precizat că brutul a crescut în acești ani mult mai accelerat decât netul și că, de fapt, suma pe care profesorul debutant o câștigă în mână nu s-a triplat, ci s-a dublat doar, la fel ca salariul mediu pe economie, în cei 6 ani și jumătate evocați de Ligia Deca.
În plus, conform legii, profesorii despre care Ligia Deca spunea că pe 10 mai și pe 18 mai că îi susține și că „voi lupta ca profesia de cadru didactic să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere financiar”, ar fi trebuit să primească salariile pe care le au din februarie anul acesta, încă din ianuarie 2020, adică de acum 3 ani, dacă ar fi fost respectată Legea 153/2017. În prezent, salariile din Educație sunt pe locul al doilea de jos, în sectorul bugetar, înaintea asistenței sociale, domeniul cel mai slab remunerat din întreg sectorul public, după cum arată o analiză Edupedu.ro.
Ligia Deca a răspuns unei întrebări de la deputatul Szabo Odon de la UDMR, partid intrat de azi în Opoziție. Acesta a precizat că nu a găsit în programul de guvernare niciun angajament legat de creșterile salariale din Educație, promise de Guvernul Ciucă și prevăzute într-o ordonanță de urgență. Deca a punctat imediat cu exemple de majorare salarială a brutului unui profesor debutant, despre care a spus că „s-a triplat”.
Szabo Odon, UDMR: „Nu am regăsit și, dacă se poate să îmi arătați sau colegii dvs., nu am regăsit angajamentele guvernamentale cu privire la salarizare în programul de guvernare. Deci nu se regăsesc nici la Ministerul Muncii, nici în zona educației angajamentele semnate și promovate prin ordonanța de urgență, nu se regăsește în programul de guvernare. Acest lucru eu cred că trebuie reglat tot așa, cel puțin printr-un angajament în fața comisiei, ca să putem să mergem mai departe”.
Ligia Deca: „Aș începe de la a sublinia niște evoluții în ceea ce privește susținerea acordată educației și aș face aici o raportare la un moment de dinaintea adoptării legii salarizării unitare, care este încă în vigoare. Dacă raportăm la luna decembrie 2016, salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori. S-a triplat din decembrie 2016. Salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a fost de 1.687 lei brut. Anul acesta până la ordonanța de urgență emisă zilele trecute era 4.038 lei brut. Acum, de la 1 iunie, salariul se majorează și ajunge la 5.398 lei brut. Trebuie mai mult, ne dorim mai mult, luptăm pentru mai mult, însă trebuie să avem în minte evoluția în ultimii ani a salariilor din învățământ.
Aș reaminti, de asemenea, că, dacă facem o raportare pentru a nu ne referi doar la cifre absolute, astăzi un cadru didactic debutant câștigă minimum 1,79 salarii de bază minime brute pe țară, față de doar 1,34% în 2016. Asta ca să avem și un indicator obiectiv. Iar 2023 este primul an în care bugetul total alocat învățământului din România a depășit 10 miliarde de euro. Din nou, asta înainte să ne raportăm la majorările care au un impact de 2,75 de miliarde, fără partea de prime și fără să includem aici toate investițiile din fonduri europene. Din nou, avem nevoie de mai mult, iar în legile educației este prevăzut angajamentul politic ca bugetul educației, investiția în educație să ajungă la 15% din bugetul general consolidat, mergând mai departe, sigur că da”.
Ceea ce s-a întâmplat de fapt, în perioada de 6 ani și jumătate dintre decembrie 2016 și iunie 2023 este doar o triplare a brutului, nu și a salariului net. O triplare, în cazul în care oamenii vor primi luna viitoare salariile aprobate prin ordonanță de urgență luni, de către fostul guvern Ciucă.
În realitate, salariul net, cel pe care orice angajat îl câștigă, adică „banii în mână”, a avut o creștere pentru profesorul debutant de 1,9 ori (95%) între decembrie 2016 și mai 2023. Asta în timp ce brutul a crescut de 2,4 ori.
Explicația pentru diferența de creștere vine din 2018, când Guvernul a făcut atunci mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat. De atunci, pe hârtie salariații din România au câștiguri brute foarte mari.
Dacă ar fi să ne raportăm la salariul aprobat recent pentru luna iunie 2023, de către Guvern, acesta ar crește pe brut de 3,2 ori, în timp ce netul ar crește de 2,5 ori. În tabel sunt defalcate creșterile diferențiate și se poate vedea cum impactul trecerii contribuțiilor a contat semnificativ în majorarea aparent spectaculoasă a salariului brut.
anul | salariul brut | contribuții angajat | contribuții angajator | salariul net | % salariul net din salariul brut |
---|---|---|---|---|---|
2016 dec | 1.687 | 460 (28,3%) | 384 (22,75%) | 1.227 | 72,7% |
2023 mai | 4.038 | 1.648 (41%) | 91 (2,25%) | 2.390 | 59% |
2023 iunie | 5.398 | 2.241 (41,5%) | 121 (2,25%) | 3.157 | 58,5% |
Câștigul mediu net pe economie în decembrie 2016 era de 2.354 lei, iar acum, în luna cea mai recentă pentru care avem date de la INS, câștigul mediu net pe economie a ajuns 4.564 lei. Asta înseamnă că acest indicator a crescut de aproape 2 ori de la acel moment până în prezent, similar cu creșterea avută de salariul net al profesorului debutant. Evident, saltul de puțin peste 30% câștigat de profesori prin greva generală de 3 săptămâni va contribui la o creștere mai rapidă a salariilor nete și în Educație, conform fostului ministru al Muncii, care spunea că aplicarea grilelor de salarizare și a prevederilor legale în vigoare ar aduce, unui debuntant, un salariu de bază de 4.600 de lei net la 1 ianuarie 2024.
Profesorii au ajuns abia în februarie 2023 la nivelul salarial pe care, potrivit legii 153/2017, ar fi trebuit să îl atingă în ianuarie 2020, dacă articolul din lege nu ar fi fost prorogat de Guvernele Orban și Cîțu, iar mai apoi creșterile nu ar fi fost împărțite în mai multe tranșe, pe ultimul an și jumătate, de guvernul Ciucă.
Programul de Guvernare depus la Parlament de Guvernul Ciolacu nu conție nicio formulare care să arate că educația ar fi o prioritate și nici despre eventuale creșterei salariale în Educație, ambele promise și asumate de Guvernul Ciucă și de Marcel Ciolacu. Programul, mai jos:
13 comments
Doamna Deca este smechera, sau cum ar zice manelisti șmecherită.
Traiasca pensiile speciale, dai in …. masi de profesori!
Sa scada impozitele . A ..nu o fac ca nu si mai iau ei salarii imense . Mai mult de jumate se duc pe impozit .
o mizerie. sa triplat brutul dar au crescut taxele și impozitele mult mai mult. salariul a crescut cu aproximativ 100 de euro în 7 ani.
Nu-i nimic. Daca face pe smechera Deca va avea o surpriza de proportie in septembrie. Sa aduca sri lankezi sa predea in scoala.
Andi, daca ai timp citeste asta: toti copiii dintr-o scoala intr-o singura clasa ca nu sunt spatii, toti copiii dintr-o clasa cu mainile inghetate pe banca in luna martie ca nu sunt bani de energie, toata clasa la un singur calculator ca atata mai functioneaza din laboratorul AeL (livrat poate si in rural acum foarte multi ani), toata clasa studiind o singura plansa si aceea veche de 30 de ani, “Romania educata” cu WC in curte etc. Ce mai pui ca unii au avut si “norocul” cu profesori “bine” pregatiti precum ex-ministra – profesor de Limba Romana – Anisie, de sinistra asta de acum ce sa mai vorbim. “Doamna” asta, Deca, pare mai mult ticalos profesionist. In ce firma privata sau institutie lucrezi tu de ai vazut cum seful unui departament isi denigreaza prin minciuna si mascarea adevarului subordonatii sau in cazul lui “Ghinion!” (zis si “Robo” in unele cercuri), colegii? Orice astfel de om ca oricare din cei doi, daca prejudiciau imaginea echipei intr-o companie privata, ar fi fost dati afara imediat ca sa nu afecteze compania.
E frumoasă ca porcu’ când doarme. 🥴
Ne iau de prosti, a crescut brutul pentru ca 42% din salariu il platim inapoi la stat.
Da, asa e in toata lumea, se platesc impozite, de cele mai multe ori chiar mai mari decat la noi. Dar procentul cu care v-au crescut salariile e de 25%, valabil si pentru net si pentru brut, matematica elementara.
Nu de cele mai multe ori. Noi avem cele mai mari impozite pe salarii din Europa Andi. Deci de cele mai puține ori vroiai sa zici.
Mai mult decât la noi?! Avem cele mai mari impozite din Europa și tu bați câmpii. Trebuie sa îți aperi dreptul de asistat social din banii altora!
Absolut corect ce ai punctat!
andi, du-te la culcare si vorbeste in somn. Salarizarea in invatamant e mult mai complicata decat poate duce neuronul tau. Si nu, nu e 25% la brut, ci la baza (la grila) si nu, netul nu creste tot cu 25% si nu, nu e 25% la toata lumea. Mai multe nu-ti explic, ca oricum esti pe dinafara.
Momentan s-a luat din salariu . Pentru luna mai profesorii au primit cu 1. 100-1.700 lei mai puțin . De asemenea salariul lunii Iunie va fi micșorat , banii pe concediu vor fi mult mai puțini .
Cât despre vrabia de pe gard , să o așteptăm ?