Mai sunt 70 de școli în țară cu toalete în curte, anunță ministra Educației, Ligia Deca, în conferința de presă de după ședința de Guvern, miercuri. 50 dintre școli vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanțare, celelalte sunt pe terenuri private sau deja în alte programe, a precizat oficialul.
„În ceea ce privește școlile cu grupuri sanitare neconforme, ultima actualizare arată că am scăzut la 70 de unități de învățământ cu grup sanitar neconform, care nu sunt cuprinse în momentul de față la finanțare. Pentru a rezolva această problemă, continuăm până când nicio școală nu va mai avea o toaletă neconformă”, a precizat Ligia Deca.
Iar ministra a mai precizat: „Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanțare, pe care Ministerul Educației o va iniția chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanțare actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanțare”.
Anul școlar trecut, înainte de începerea cursurilor, erau 189 de școli cu toaletă în curte, anunța ministra Ligia Deca, într-o confuzie a numerelor: ea prezenta că, din 180 de școli cu toalete în curte cât erau în 2022 la începutul anului școlar, pentru 62 de școli s-au făcut lucrări ca să rămână fără latrină și rămăseseră, în septembrie 2023, 189 de școli cu toaletă în curte.
- Întrebată de jurnaliști care este numărul de școli cu toaletă în curte cu două zile înainte ca elevii din țară să înceapă cursurile, Deca a spus pe 8 septembrie 2023 că în ultimul an au fost rezolvate de pe listă 62 de școli, rămânând „la acest moment 189 de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme”. Însă, cu un an în urmă, tot înainte să înceapă școala, erau 180 de școli în această situație, după cum declara purtătorul de cuvânt al PNL, partid în care s-a înscris Ligia Deca.
- Cifra anunțată era similară celei declarate de fostul ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022: aproximativ în aceeași perioadă, pe 31 august, ministrul Sorin Cîmpeanu declara că erau 306 școli cu toalete neconforme și că, după investiții pentru 126 de școli, mai rămân 180.
În aprilie 2024, se arăta că numărul unităților de învățământ cu toaletă în curte a crescut cu 20% de la începutul anului școlar, reieșea din datele furnizate de autorități. Astfel, un proiect de hotărâre de guvern prevede transferul unor fonduri pentru amenajarea de grupuri sanitare conforme în, de fapt, 227 de școli care nu au astfel de toalete.