Mai puțin de jumătate dintre elevii prevăzuți în legea Deca-Iohannis vor primi „masă sănătoasă“ în școli în acest an școlar. Hotărârea a fost aprobată de Guvern cu 4 luni înainte să se termine școala

3.134 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Guvernul a aprobat miercuri, Hotărârea prin care aproape 500 de mii de elevi ar urma să primească “masă sănătoasă” în școli. Numărul beneficiarilor nu atinge nici măcar jumătate din cei 1 milion de elevi prevăzuți în legea Deca Iohannis, abia intrată în vigoare în acest an și amânată pentru anul școlar 2025-2026. Nu se știe când vor primi elevii masa caldă sau pachetul alimentar în valoare de 15 lei pe lună, având în vedere că autoritățile locale nu pot încă demara procedurile pentru licitații, iar anul școlar în curs mai are doar 4 luni.

Cu 4 luni înainte de terminarea școlii, Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 29 februarie, hotărârea în baza căreia va fi alocat un miliard de lei pentru programul naţional ‘Masă sănătoasă’, de care vor beneficia 459.000 de elevi din 1.223 de școli din țară. În aceeași zi, a fost publicată în Monitorul Oficial lista unităților de învățământ.

În legea Educației, care a intrat în vigoare septembrie 2023, este prevăzut că în programul “masă sănătoasă” în școli să beneficieze 1 milion de elevi. Acest lucru nu se va întâmpla, însă.

“Prin hotărâre, Guvernul a alocat finanţarea programului naţional ‘Masă sănătoasă’ în 1.223 de unităţi şcolare din toată ţara. Aproximativ 459.000 de elevi şi preşcolari vor beneficia în acest an de o masă caldă sau de un pachet alimentar în fiecare zi de curs, în limita valorii de 15 lei. Suma totală, în acest an, pentru programul “masă sănătoasă” este de peste un miliard de lei, asigurată de la bugetul de stat. Lista integrală a unităţilor şcolare în care copiii vor beneficia de acest program va fi disponibilă în scurt timp pe site-ul Ministerului Educaţiei”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

“Peste 450.000 de copii vor primi masă caldă sau un pachet alimentar în fiecare zi de curs. Suma totală alocată în 2024 este de peste un miliard de lei. Această măsură nu doar că ajută copiii din sute de mii de familii, dar are ca efect direct şi reducerea abandonului şcolar’, a spus premierul Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Amintim că Guvernul Ciolacu a amânat până pe 1 ianuarie 2025 aplicarea prevederii din Legea învățământului preuniversitar despre Masă Sănătoasă acordată pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor.

Ce prevede legea Educației

Potrivit art. 77 din Legea Educației, alin(4) Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul național „Masă sănătoasă“, denumit în continuare PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor.

(5) PNMS este implementat, în parteneriat, de Ministerul Educației și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

(6) Hotărârea de Guvern de instituire a PNMS se adoptă în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Informații de context

Lista unităților de învățământ a fost publicată în Monitorul Oficial abia miercuri, 28 februarie, în aceeași zi în care a fost adoptată Hotărârea de Guvern.

Sunt 1223 de școli incluse în program, dintre care 450 de școli, incluse automat din cele care au beneficiat anul trecut de masă caldă.

Inițial, a fost prevăzută înființarea programului Masă sănătoasă în școli pentru maximum 1000 de școli, dar apoi printr-o modificare de proiect de modificare a OUG nr. 115/2023 s-a decis că vor fi minimum 1000 de școli, nu maximum.

Ministra Educației spunea că: „Avem multe școli mici care sunt puse pe listă în programul „Masă sănătoasă” și atunci atingem pragul de 1.000 de școli, fără să atingem pragul maxim de număr de beneficiari. Vrem să corectăm acest lucru, să nu mai fie maximum 1.000 de școli, să fie minimum 1.000 de școli, ca să putem să cheltuim toți banii pe care îi avem”.

Marți, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru repartizarea sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2024, pentru finanțarea Programului Național Masă Sănătoasă. Suma repartizată este de 1.019.223 mii lei, potrivit notei de fundamentare.

În ce constă Programul Național „Masă sănătoasă”

Elevii vor primi un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar:

a) „masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.

c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.

Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.

Tipul de suport alimentar şi modalitatea de distribuire se stabilesc la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie şi se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, care îl supune aprobării consiliului local. 

Suportul alimentar trebuie să respecte prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.”

Vezi aici Normele minime obligatorii care trebuie respectate în pregătirea mesei pentru preşcolari şi elevi 

Citește și:
Lista celor peste 1200 de școli incluse în programul Masă sănătoasă – proiect
OFICIAL Lista școlilor incluse în programul „Masă sănătoasă” în 2024, publicată după două luni de când a început noul an calendaristic


1 comment
  1. Cum vor să de-a o mâncare caldă la copiii eu de exemplu am trei fetițe eu le sunt mamă și tată pentru că tatăl lor a murit electrocutat și eu m-ai ales nu am nici un fel de venit doar fetele mele au pensie și mai este ceva în comuna scorțoasa sat policiori judetul Buzău nu avem cantină pentru copiii cum este posibil alți au primit și acel card de energie electrică nu au primit fetele mele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 150 de profesori și mai mulți părinți semnează scrisori de susținere pentru directoarea Colegiului de Muzică „George Enescu” din București, demisă de Inspectoratul școlar după ce a înființat o clasă de a V-a, inițial fără aprobare / ISMB a antedatat o decizie în acest caz – surse

Două scrisori de susținere pentru fosta directoare a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București, demisă pe 25 septembrie de Inspectoratul școlar (ISMB) pe motiv că a înființat o…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis a deschis anul universitar la Universitatea Națională de Muzică din București: Am încurajat tot timpul profesorii să acorde o atenție specială talentelor / Anul acesta am văzut adoptate măsuri ferme de consolidare a eticii universitare

Președintele Klaus Iohannis deschide anul universitar la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), marți, la ora 12. Edupedu.ro transmite LIVE TEXT declarațiile șefului de stat, de la ultima deschidere a…
Vezi articolul

REPORTAJ Pogromul de la Iași și Trenurile Morții – cel mai mare masacru înfăptuit pe teritoriul actual al României/ Cine sunt românii declarați ”Drepți între Popoare” pentru că și-au riscat viața salvând evrei de la moarte

Autoritățile inaugurează marți, la Iași, Muzeul Pogromului în aceeași clădire unde cu exact 80 de ani în urmă a avut loc un masacru de proporții în care armata și jandarmii…
Vezi articolul