Mai puțin de jumătate dintre copiii victime ale abuzului sexual, în cazurile înregistrate de abuz, au beneficiat de consiliere juridică și 75% de consilere psihologică – Salvați Copiii

232 de vizualizări
Foto. Salvati Copiii
Mai puțin de jumătate dintre copiii care au fost victime ale abuzurilor sexuale în 2022 au beneficiat de consiliere juridică și asistență, iar aproximativ trei sferturi au beneficiat de consiliere psihologică, potrivit datelor statistice citate de organizația Salvați Copiii. Aceasta prezintă, într-un comunicat de presă, un centru-pilot deschis la București, unde copiii victime ale abuzului sexual și violenței primesc sprijin și protecție.

Potrivit t datelor statistice ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, citate de Salvați Copiii, în anul 2022 au fost înregistrate 17.175 de cazuri de abuz asupra copiilor, dintre care 1.912 au fost abuzuri fizice, 2.089 au fost abuzuri emoționale și 1.485 au fost abuzuri sexuale.

  • În cazul acestora din urmă, au beneficiat de consiliere juridică/asistenţă 591 de copii, iar de consiliere psihologică 1.135 de copii, în 121 dintre situații a fost nevoie chiar de servicii de psihoterapie. 

Salvați Copiii prezintă aceste date drept context pentru a prezenta serviciile unui centru-pilot Barnhus, deschis în București, unde “copiii victime ale abuzului sexual și violenței primesc, într-un spațiu sigur și receptiv la nevoile copilului, evaluare psihologică și medicală, beneficiază de audiere și protecție”.

Acesta este un proiect desfășurat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România

Centrul-pilot Barnahus din București, este, potrivit organizației, bazat pe un model integrat de servicii de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime ale abuzului sexual și victime ale violenței domestice. 

  • Acesta oferă servicii de expertiză psihologică (sunt citate studii potrivit cărora peste 50% dintre victimele abuzurilor sexuale au avut în minte gândul sinuciderii), intervenție psihologică pentru obiective de la diminuarea dificultăților de somn la prevenirea revictimizării.

Modelul Barnahus presupune o colabrorare interinstituțională, fiind  incluse autoritățile naționale, prin  serviciile sociale, sistemul de sănătate, cel pentru protecția copilului și cel judiciar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Peste 100.000 de elevi din București revin la școală

Mai mult de 15% din elevii cu vârste peste 12 ani sunt vaccinați. 4.500 de copii s-au vaccinat în ultimele 5 zile. Cîmpeanu: Mai mulți elevi s-au vaccinat în ultimele 10 zile decât angajați din sistemul de învățământ pe parcursul verii

România a depășit pragul de 15% de elevi vaccinați, a anunțat vineri seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul unei ședințe de Guvern dedicată Educației, pe fondul deschiderii anului școlar…
Vezi articolul

BREAKING Inspectorul școlar general al ISJ Gorj, Mihai Istrate, și adjunctele Adriana Rădoi și Antonela Adriana Țuhașu au fost demiși din funcții de ministrul Educației după nereguli grave descoperite de corpul de control – surse

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, i-a demis din funcție pe inspectorul școlar general Mihai Istrate și inspectoarele școlare generale adjuncte, Adriana-Cristina Rădoi și Antonela Adriana Țuhașu, de la Inspectoratul…
Vezi articolul

OFICIAL Universitățile trebuie să publice pe site metodologia de evaluare a studenților, cu definirea procesului, a instrumentelor utilizate și a criteriilor de notare

Ordinul 7.479 din 2024, care aprobă standardele minime privind organizarea activităților de evaluare continuă și evaluare sumativă a studenților, a fost publicat în Monitorul Oficial. Fiecare instituție de învățământ superior…
Vezi articolul