Mai mulți directori și directori adjuncți de școli din judeţul Cluj şi-au depus demisia de la începutul lunii iunie a acestui an și până în prezent din motive financiare

7.346 de vizualizări
Foto: © Gajus | Dreamstime.com
Din luna iunie și până acum, 6 directori de școli din județul Cluj și trei directori adjuncți și-au înaintate demisia, scrie Ziarul Făclia de Cluj. Cei mai mulți au ales să renunțe la funcția de director deoarece câștigă mai mult la catedră, notează publicația. Amintim, ministra Educației, a spus recent că “acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile, în cazul directorilor de școli și a personalului auxiliar din funcții de conducere”. Asta deși, în urmă cu 2 săptămâni, Guvernul anunța că s-au găsit soluții pentru eliminarea inechităților și se vor rezolva “în cel mai scurt timp”.
  • Edupedu.ro a scris marți despre un nou memoriu al peste 2.000 de directori de școli pe care l-au trimis Ligiei Deca, cerând mai multe zile de concediu și indemnizație de conducere de 50% din salariu.  

În județul Cluj, 6 directori de școli și licee și 3 directori adjuncți și-au dat demisia din iunie până în prezent, conform datelor obținute de ziarul Făclia de Cluj de la Inspectoratul Școlar Județean Clu. Printre cei care și-au dat demisia din conducerea unității de învățământ se numără directorul Colegiului Național „Emil Racoviță”, Gheorghe Lobonț. El a renunțat la funcție la începutul anului școlar iar atribuțiile de director au fost preluate de profesorul Adrian Magdaș.

Totodată, s-a retras din funcție și directorul adjunct la Colegiului Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca.

Informații de context

Guvernul și Ministerul Educației au făcut numeroase declarații în ultima vreme despre rezolvarea inechităților salariale pentru directorii de școli creșe și grădinițe și a personalului auxiliar cu funcții de conducere, însă nimic concret.

Mai mult, Guvernul, în urmă cu două săptămâni anunța după negocierile cu sindicatele că s-au găsit soluții privind eliminarea inechităților salariale, acestea urmând să fie promovate legislativ “în cel mai scurt timp”.

Totuși, o declarație contradictorie a făcut ministra Educației, Ligia Deca, vineri, pe 3 noiembrie, la PNL Sinaia, când a spus că „am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile”.

Așadar, situația va mai dura cel puțin 2 -3 luni până se va stabili bugetul pe anul viitor.

Între timp, 2.000 de directori de școli au trimis încă un memoriu Ligiei Deca, cerând mai multe zile de concediu și indemnizație de conducere de 50% din salariu.  

Marius Nistor, spunea pentru Edupedu.ro pe 19 octombrie că rezolvarea inechităților salariale ar putea fi făcută prin majorări serioase pentru personalul din conducerea școlilor: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată.

Amintim că 95 de directori de școli și-au dat demisia din funcție la începutul acestui an școlar. „60% dintre ei au invocat ca motive condițiile salariale. Știm problema, avem promisiuni că se va găsi o soluție în următoarele săptămâni”, a declarat Ligia Deca pe 10 septembrie.

Edupedu.ro a scris despre 10 directori de școli care au demisionat și au revenit la catedră. Au considerat că pot câștiga mai bine decât din poziția de director, a declarat Luciana Antoci, Inspector Școlar General Iași, pe 11 septembrie.  

Alți 4 inspectori și 8 directori de școli din județul Timiș au demisionat. Directorii sunt copleșiți de volumul foarte mare de muncă, ei sunt profesori, nu specialiști în contabilitate sau în legislație, a declarat Inspectorul școlar general din Timiș, pe 15 septembrie.

La o lună după aceste declarații, nu a fost găsită o soluție pentru salarizarea directorilor de şcoli.

„Salarizarea directorilor de școli este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”, spunea Ligia Deca pe 10 octombrie.

„Poate că directorii de școală, în acest moment, nu sunt în cea mai fericită perioadă din viața lor”, declara secretarul de stat Sorin Ion, pe 9 octombrie.

Între timp, pe 19 octombrie, în comisia de învățământ din Camera Deputaților, s-a votat amendamentul la OUG 57/2003 depus pe 6 septembrie de deputatul UDMR Szabo Odon, vicepreședinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților care majorează salariile directorilor de școli, grădinițe, creșe și ale inspectorilor generali cu 1500 de lei.

Sunt 9000 de directori de școli și grădinițe, iar o majorare cu 1500 de lei brut ar însemna un impact bugetar de 162 de milioane de lei pe an, spunea Szabo Odon, vicepreședinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților, inițiatorul amendamentului.

În timpul dezbaterii, președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, deputata PSD Gliga Dumitrița a subliniat că Ministerul de Finanțe nu susține amendamentul și cere o analiză a impactului bugetar de la Ministerul Educației.

Marți, pe 7 noiembrie un al treilea memoriu a fost trimis de 2 mii de directori ministrei Educației, „Râde lumea de noi, dna ministru…” scriu directorii de școli într-un memoriu trimis Ligiei Deca în numele a 2.000 de directori generali și directori adjuncți de școli. Managerii de școli solicită salarii mai mari și concediu de odihnă la fel cu al celorlalte cadre didactice.

Citește și:
„Râde lumea de noi, doamna ministru…” – încă un memoriu trimis Ligiei Deca de 2.000 de directori de școli, după ce precedentele au fost tratate doar cu declarații: Ceea ce se întâmplă, pentru noi „e o dramă pe care nu ne-am putut-o imagina vreodată” / Directorii cer indemnizație de conducere de 50% din salariu și concediu de odihnă la fel ca al tuturor cadrelor didactice
Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile / În urmă cu 2 săptămâni Guvernul anunța că s-au găsit soluții pentru eliminarea inechităților și se vor rezolva “în cel mai scurt timp”
Creșteri de salarii pentru directorii de școli, contabilii și secretarii șefi, propuse de Guvern “în cel mai scurt timp” pentru eliminarea inechităților / În privința majorărilor salariale promise de la 1 ianuarie, “dialogul rămâne deschis”
Liderul sindical Marius Nistor, despre rezolvarea inechităților salariale: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată
Elefantul din cameră, noua lege a salarizării, nu ar fi existat în discuțiile cu sindicatele din Educație de la Guvern. De la Palatul Victoria anunțul oficial este că Marcel Ciolacu și liderii FSE și FSLI au vorbit despre programe sociale și investiții în educație 
Peste zece directori din şcolile ieşene au demisionat. Un director ar trebui „să primească un salariu superior celui de la catedră, nicidecum să i se ia din salariu 1.000 de lei şi să fie privat de 40 de zile de concediu”, susţine un fost director
Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor făra funcție. “Procentul este destul de ridicat”, spune liderul sindical Marius Nistor, FSE / Stavri, FSLI: Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de școli
BREAKING 2.500 de directori de școli cer Guvernului Ciolacu salarii mai mari: un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor
Majorarea salariilor directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1.500 de lei brut, avizată în comisia de învățământ / Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița, a vrut să amâne discuția pentru că nu există fundamentare fiscală. Deputatul UDMR Szabo Odon: Mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani

4 comments
  1. Dar cand au fost candidati pe postul de director nu au stiut ca trebuie sa cunoasca si legislatia? Mai bine s-ar gandi , daca pot, sa elimine birocratia din sistem si sa nu isi permita luarea unor decizii care ii conduc la abuzuri si infractiuni.

  2. Dar un profesor cu cinci ani până la pensie și un salariu de 5400 lei, cu gradele luate la timp, dar care depinde de un director care:
    -nu ii dă dirigenție,
    -nu ii dă ore suplimentare, chiar dacă sunt in școală (aduce detașați!),
    -nu il ancorează in activități /proiecte care pot genera puncte ptr.o gradație de merit (el având gradație de merit inclusiv pe munca acelui profesor),
    -spune că singura lui obligație este de a-i asigura norma (de parcă egalitatea de șanse nu e tot in sarcina lui de manager!) cât ar trebui să aibă pe lună ?????
    ȘI NU ARE !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like