Suplimentare masivă de fonduri pentru școlile din Anglia, Regatul Unit, din partea Guvernului de la Londra. Între 35.000 și 200.000 de lire sterline le vor fi alocate, în acest an, pentru a face față inflației și ca sprijin pentru directori în plata facturilor, a profesorilor și a resurselor educaționale din clase, arată un anunț al Executivului britanic. Investiția totală este de 2 miliarde de lire sterline, conform sursei citate.
Școlile au posibilitatea să aleagă modul în care să investească fondurile suplimentare, „însă se așteaptă ca acestea să sprijine în primul rând creșterile salariale pentru profesori și asistenții profesori și să contribuie la combaterea costurilor de funcționare crescute, dar [îi pot folosi] și pentru excursii școlare și materiale didactice”, anunță Ministerul Educației din Anglia (DfE – Department of Education).
- 2 miliarde de lire sterline înseamnă 11,2 miliarde de lei. Raportat la bugetul alocat Educației, în România, acest surplus pentru combaterea inflației, oferit de autoritățile din Anglia, reprezintă o treime din bugetul actual al Ministerului Educației de la noi pentru întreg anul 2023.
„O școală primară obișnuită va primi aproximativ 35.000 de lire sterline, iar o școală secundară obișnuită aproximativ 200.000 de lire sterline, primele plăți urmând să fie efectuate până pe 10 mai. Cea mai mare parte a acestei finanțări este alocată în funcție de fiecare elev, elevii dezavantajați atrăgând fonduri suplimentare pentru școala lor. Alocările țin cont și de diferențele de costuri salariale dintre zone”, potrivit sursei citate.
Banii se acordă în tranșe. Anul școlar viitor, ceea ce rămâne după aceste suplimentări din mai 2023 va fi alocat finanțării Pupil Premium, program pentru școli prin care sunt sprijiniți elevii dezavantajați și bugetele autorităților locale care administrează școli speciale.
- Suplimentarea „înseamnă că bugetele școlilor vor crește cu 3,5 miliarde de lire sterline anul viitor, iar finanțarea va fi la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în termeni reali per elev în următorul an școlar, conform măsurătorilor efectuate de Institutul de Studii Fiscale”, mai precizează autoritățile centrale.
„Cadrele didactice trebuie să aibă în continuare resursele de care au nevoie, iar acești bani suplimentari le vor asigura acest lucru. (…) Având în vedere că finanțarea școlilor va fi la cel mai ridicat nivel din istorie anul viitor, chiar și ținând cont de inflație, părinții de pretutindeni pot fi încrezători că școlile sunt sprijinite pentru a le permite profesorilor să facă ceea ce fac cel mai bine – să predea”, spune ministrul Educației din Anglia (Education Secretary), Gillian Keegan, conform sursei citate.