Mai multe tipuri de diplome și atestate, recunoscute printr-un nou acord de recunoaștere reciprocă a diplomelor și titlurilor științifice, pregătit între România și Republica Moldova

710 vizualizări
Foto: Pexels.com
Atestatele de studii medii de cultură generală eliberate în Republica Moldova, studiile universitare de scurtă durată și diplomele și certificatele obținute la absolvirea studiilor postuniversitare vor fi recunoscute printr-un nou acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova. Executivul român are programat în ședința de azi un memorandum pentru aprobarea semnării documentului.
UPDATE Memorandumul a fost aprobat în ședința de miercuri a guvernului.

Noul acord de recunoaștere a diplomelor și titlurilor științifice, negociat pe parcursul ultimului an, include, potrivit textului memorandumului prezentat de guvern, o serie de prevederi în plus față de acordul bilateral în vigoare, semnat în 1998 și ratificat în 1999. Documentul nou prevede:

  • recunoașterea anumitor diplome de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu intră în domeniul de aplicare ratione materiae al Acordului în vigoare și a căror recunoaștere a fost solicitată în România, respectiv diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învățământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor și a școlilor medicale de bază, cu o durată de minimum 3 ani de studii, după absolvirea școlii generale de 9 ani de studii;
  • recunoașterea atestatelor de studii medii de cultură generală din Republica Moldova eliberate înainte și după 2011;
  • recunoașterea studiilor universitare de scurtă-durată cu studii din învățământul terțiar non-universitar;
  • recunoașterea diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar.

Citește aici Textul memorandumului pentru Aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice.


3 comments
  1. Vreau sa știu dacă “certificat de absolvire pentru pregătirea personalului didactic” este recunoscut în UK și ce calificare are? De asemenea vreau sa menționez ca am absolvit universitate 5 ani și masterat 2 ani.
    Mulțumesc

  2. O ho, ho! De-abia acum începe concurenta. Oamenii ăștia sunt determinați și bine pregătiți. Și sunt dispuși sa lucreze pe salarii “inghetate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Învățământ profesional: Meserii.ro – platformă digitală care face legătura între elevi, școlile profesionale și cererea de pe piața muncii

  Organizaţia neguvernamentală CivicNet pune la dispoziția elevilor interesați de învățământul profesional și dual platforma Meserii.ro, o “harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România”, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

Ministrul Educației, în scandalul burselor de merit: Dacă în România avem mai mult de jumătate elevi de top care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Meritul trebuie să fie într-un sens corect

“53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50“, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. Sorin…
Vezi articolul

Admitere liceu 2024. Procedura pentru completarea fișei de înscriere, trimisă de Ministerul Educației. Fișa poate fi completată la școală, în prezența părintelui și a dirigintelui, sau transmisă prin e-mail – document

Procedura pentru completarea fișei de înscriere la liceu 2024 a fost trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. Elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la…
Vezi articolul