Mai multe școli din București cer ca dosarele pentru bursele elevilor să fie depuse înainte de termenul legal – Școala 81, de exemplu, cere actele de la părinți până pe 16 septembrie, deși legislația prevede 28 septembrie data limită

9.378 de vizualizări
Birocratizarea învățământului
Foto: © Oleg Dudko | Dreamstime.com

Art. (1) din ordinul privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că „anul școlar 2022-2023 începe la data de 1 septembrie 2022, se încheie la data de 31 august 2023 și are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2022-2023 încep la data de 5 septembrie 2022”.

Dacă ordinul pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor stabilește că cererile și documentele justificative pentru bursele sociale și cele de studiu se depun „în primele 20 de zile lucrătoare ale anului școlar”, iar anul școlar curent a început pe 1 septembrie, atunci termenul limită este 28 septembrie, potrivit calculelor Edupedu.ro.

De menționat este că nu există nicio prevedere în ordin care să permită școlilor să reducă perioada în care pot fi aduse dosarele de către părinți și elevi.

Concret, Școala Gimnazială nr. 81 solicită documentele cu 8 zile lucrătoare mai devreme, ceea ce înseamnă că nu este respectat termenul din ordinul citat mai sus.

Foto: Captură

De precizat este că această unitate de învățământ nu a actualizat criteriile pentru care pot fi acordate bursele, deoarece sunt prezentate extrase din ordinul trecut, cel cu nr. 5.870 din 22 decembrie 2021.

În anunț se arată că „nu se primesc dosare incomplete şi/sau după expirarea termenului de depunere” și că documentele vor fi depuse fizic la învățător sau diriginte, într-un dosar de plastic.

Anunțul postat pe site-ul Școlii Gimnaziale nr. 81 poate fi consultat mai jos:

O altă unitate de învățământ care solicită dosarele înainte de termenul limită este Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală. În anunț apare că termenul de depunere a dosarelor este 8-23 septembrie 2022.

Spre deosebire de Școala Gimnazială nr. 81, Colegiul Național „Mihai Viteazul” a făcut referire la ordinul actual ce stabilește criteriile de acordare a burselor, cel nr. 5.379 din 7 septembrie 2022.

  • Amintim că luni, 12 septembrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru care prevede noile criterii de acordare a burselor elevilor în anul școlar 2022-2023 și care prevede că liceenii din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliului nu mai primesc bursa de 200 de lei (detalii aici), iar elevii de clasa a V-a nu mai au dreptul să primească bursa de merit care se acorda în semestrul II pe baza notelor din primul semestru (detalii aici) pentru că structura anului școlar prevede acum 5 module, nu două semestre.

În aceeași situație se află și Școala Gimnazială nr. 195 din Bucureștii. Părinții trebuie să depună dosarele pentru bursă în perioada 9 septembrie – 23 septembrie 2022.

Pe de altă parte, sunt și unități de învățământ care permit elevilor și părinților să aducă cererile și documentele necesare până la sfârșitul lunii septembrie. Spre exemplu, Colegiul Emil Racoviță din Capitală a informat că dosarele pot să fie depuse la secretariat până la data de 30 septembrie.

Și părinții elevilor de la școala „Școala Gimnazială I.G. Duca” pot să aducă la școală documentele justificative până pe 30 septembrie, conform anunțului instituției de învățământ.

Foto: Captură Școala „I.G. Duca”

Vezi aici criteriile pentru care se acordă bursele școlare

Foto: © Oleg Dudko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru elevi au fost publicate în Monitorul Oficial / Bursa rurală de 200 de lei pe lună nu se mai acordă liceenilor, iar în acest an școlar niciun elev de clasa a V-a nu va putea lua bursă de merit
DOCUMENT Criteriile pentru bursele elevilor au fost aprobate prin ordin de ministru / Elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit, iar pentru bursele de studiu și cele de ajutor social cererile se mai pot depune până la finalul lunii septembrie

7 comments
  1. Termenullimita de inregistrare a dosarelor este cel mentionat, dar dosarele trebuie si verificate, nu stiu de ce isi inchipuie cineva ca parintii le aduc 100% in regula.

  2. Nu au fost capabili sa dea bursele pe anul scolar 2021-2022(senestrul 2)in Oltenita,jud.Calarasi,lic.tehn.Nicolae Balcescu,iar cu actele habar nu au de capul lor…

  3. Ordinul publicat în 12 septembrie prevede 20 de zile lucrătoare pentru depunerea dosarelor pentru bursele la care se cere dosar. Elevii au ajuns la școală în 5 septembrie, au pierdut deja o săptămână înainte să afle criteriile pentru obținerea burselor. Pentru părinți, începutul anului școlar este 5 septembrie, termenul limită este 30 septembrie. Încercați dvs să-i convingeți că nu e așa!

    Ca să nu mai spunem că:

    1. HG din 2004 privind banii de liceu nu permite cumularea cu alte burse sociale, OM din 2022 permite. Care e mai tare?

    2. Toate bursele sunt plătite de primării, din cotele defalcate din TVA, sume prevăzute în bugetul școlii pentru anul în curs. NIMENI nu are banii aceștia, în rural. Primăriile nu au fondurile necesare. Au fost școli în care nu s-au dat burse deloc ani în șir, ori au fost date o dată pe semestru, în valoare derizorie. Acum trebuie plătite pe 15 octombrie, din bugetul școlii (aprobat în februarie-martie a. c.), repet, plătite din cota defalcată de TVA.

    Înțelegeți ce doriți. Oamenii care acum aleargă după actele necesare pentru bursă nici nu mai știu dacă ai lor copii pot sau nu primi, legal, BdL și bursă socială, care sunt veniturile care trebuie declarate, care este de fapt salariul minim net pe țară (pentru că de la 1 ianuarie 2022, netul depinde de numărul de aparținători – de exemplu, o persoană angajată cu salariul minim pe economie primește un salariu net de 1542 lei dacă nu are aparținători, dar primește 1604 lei net dacă are 4 sau mai mulți aparținători.)

    Ne transformăm iar în contabili și juriști, ca să interpretăm legi făcute pe genunchi de groparul educației.

  4. Buna ziua! Legat de criteriile de acordare a burselor de performanta pentru invatamantul primar, unde se mentioneaza ca bursele se acorda doar pentru concursurile finantate de Ministerul Educatiei? Am studiat ordinul actual, am cautat pe site-ul ministerului si nu am gasit nicaieri aceasta informatie, dar ni s-a spus ca, desi copiii nostri au ocupat locurile mentionate in criteriile de acordare, pentru ca aceste concursuri se regasesc in lista competitiilor la rubrica de concursuri care nu sunt finantate de minister, nu pot primi burse de performanta.

    1. Scrie ca trebuie sa fie concursuri organizate de M. E. in lege. Iar in CAEN 2022,la sfarsit scrie ca acele concursuri pe care ME le finanteaza, sunt implicit coorganizate de ME.

  5. Buna ziua,
    In legatura cu bursa de studiu , as dori sa stiu daca in vacanta de vara copilul meu a lucrat cu contract de munca ( mentionez ca este in clasa a X-a), venitul realizat in vacanta ( a lucrat din 16 iunie până in 2 septembrie ) se ia in considerare la calculul venitului?
    As dori sa stiu acest lucru deoarece nimeni din minister nu s-a gândit la acest aspect.
    Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La granița dintre realitate și filtre / Psiholog: Lucrurile ar putea fi îmbunătățite prin educație, prin dezvoltarea gândirii critice, utilizarea unor surse științifice, verificarea informațiilor și, foarte important, prin relaționare reală

Mulți copii care folosesc rețelele de socializare sunt la curent cu unele pericole: știu să ignore necunoscuții, să nu dea click pe link-urile care pot ascunde un virus și să…
Vezi articolul

Studenții și elevii vor avea reducerile și gratuitățile prevăzute de legile educației din 3 septembrie, dar după mecanismul din normele de aplicare vechi, până la intrarea în vigoare a noilor norme, transmite Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Noile facilități pentru elevi și studenți la transportul cu trenul, prevăzute în noile legi ale educației, vor intra în vigoare pe 3 septembrie, când intră în vigoare actele normative, dar…
Vezi articolul