Mai multe organizații ale societății civile cer președintelui Klaus Iohannis să nu-l numească ministru al Educației pe Sorin Cîmpeanu, anunță Geeks for Democracy, una dintre organizațiile semnatare. Apelul vine după ce aceleași asociații, mișcări și personalități publice – printre care Rezist și Corupția Ucide, dar și profesori – transmiseseră marți o scrisoare deschisă în care cereau ca Sorin Cîmpeanu să nu fie nominalizat ministru. Coaliția de guvernare a decis, însă, să îl nominalizeze marți seară, iar acesta a primit aviz din partea comisiei de specialitate miercuri dimineață.
Autorii apelului reafirmă că Sorin Cîmpeanu “nu îndeplinește criteriile de integritate necesare funcției de ministru al Educației”.
Mesajul transmis de Geeks for Democracy, integral:
“Societatea civilă îi cere Președintelui să nu-l numească pe Sorin Cîmpeanu ministru al Educației
Peste 500 de organizații non-guvernamentale și mișcări civice din toată țara și din diaspora, profesori, părinți, asociații ale elevilor și studenților, jurnaliști, persoane publice și simpli cetățeni îi solicită lui Klaus Iohannis să nu-l numească pe Sorin Cîmpeanu în fruntea Ministerului Educației.
Într-o scrisoare deschisă adresată Președintelui, semnatarii arată că Sorin Cîmpeanu nu îndeplinește criteriile de integritate necesare funcției de ministru al Educației, citând prezența sa în Guvernul Ponta, ordonanța de urgență ce favorizează plagiatorii și statutul de membru al Academiei lui Gabriel Oprea. Printre semnatari, Geeks for Democracy, Corupția ucide, Inițiativa România, #REZISTENȚA, Asociația 21 Decembrie 1989, Human Catalyst, Forum Apulum, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu de la Asociația Dăruiește viață, profesorii universitari Mihaela Miroiu, Radu Vancu și Marian Popescu, jurnalista și profesoara Emilia Șercan și actrița Oana Pellea.
Textul integral aici:
”Stimate domnule Președinte Klaus Werner Iohannis,
Conform Art. 80 al Constituției României, Preşedintele” veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.” Ca Președinte, inițiator al proiectului România educată și cadru didactic, vă solicităm să vă asumați importanța educației ca pilon central pentru o Românie democratică și prosperă numirea la ministerul de resort din cadrul Guvernului a unor persoane care au dovedit profesionalism, viziune și integritate în acest domeniu.
Sorin Mihai Cîmpeanu a arătat în nenumărate rânduri că nu respectă aceste criterii. Dl Cîmpeanu a fost ministru al Educației în Guvernul Victor Ponta, iar măsurile luate în mandatul respectiv, printre care OUG 94/2014, care permitea plagiatorilor să renunțe la titluri fără a mai suporta consecințele arată în mod clar incompatibilitatea dlui Cîmpeanu cu această funcție. Amintim și activitatea reprobabilă a dlui Cîmpeanu ca președinte al Consiliului Național al Rectorilor, în care s-a remarcat prin promovarea legii ce permite ocuparea pe viață a unei astfel de poziții, precum și promovarea persoanelor cu serioase probleme de integritate și chiar penale (ex. Alexandru Cumpănașu). Totodată, vă rugăm să nu ignorați traseismul politic a dlui Cîmpeanu, precum și calitatea de membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea, și dumnealui cu probleme de integritate și penale, o instituție ce nu corespunde standardelor de performanță academice.
În actualul context socio-politic, considerăm că viitorul guvern al României, alături de Președinte și de Parlament, are datoria responsabilității față de viitorul României prin respectarea educației și acordarea interesului cuvenit acesteia. O Românie educată trebuie să fie un proiect pus în practică cu responsabilitate și respect și nu un slogan golit de conținut.
În consecință, vă solicităm respectuos să NU îl numiți pe dl Sorin Cîmpeanu în funcția de ministru al Educației.
Vă mulțumim.”