Mai multe organizații și personalități publice – un nou apel împotriva ministrului propus la Educație, Sorin Cîmpeanu / Ele cer președintelui Iohannis să nu îl numească în funcție

2.069 de vizualizări
Sorin Cimpeanu alaturi de Victor Ponta, la o conferinta Pro Romania din 2018 / Sursa:: Captura Youtube

Mai multe organizații ale societății civile cer președintelui Klaus Iohannis să nu-l numească ministru al Educației pe Sorin Cîmpeanu, anunță Geeks for Democracy, una dintre organizațiile semnatare. Apelul vine după ce aceleași asociații, mișcări și personalități publice – printre care Rezist și Corupția Ucide, dar și profesori – transmiseseră marți o scrisoare deschisă în care cereau ca Sorin Cîmpeanu să nu fie nominalizat ministru. Coaliția de guvernare a decis, însă, să îl nominalizeze marți seară, iar acesta a primit aviz din partea comisiei de specialitate miercuri dimineață.

Autorii apelului reafirmă că Sorin Cîmpeanu “nu îndeplinește criteriile de integritate necesare funcției de ministru al Educației”.

Mesajul transmis de Geeks for Democracy, integral:

“Societatea civilă îi cere Președintelui să nu-l numească pe Sorin Cîmpeanu ministru al Educației

Peste 500 de organizații non-guvernamentale și mișcări civice din toată țara și din diaspora, profesori, părinți, asociații ale elevilor și studenților, jurnaliști, persoane publice și simpli cetățeni îi solicită lui Klaus Iohannis să nu-l numească pe Sorin Cîmpeanu în fruntea Ministerului Educației.

Într-o scrisoare deschisă adresată Președintelui, semnatarii arată că Sorin Cîmpeanu nu îndeplinește criteriile de integritate necesare funcției de ministru al Educației, citând prezența sa în Guvernul Ponta, ordonanța de urgență ce favorizează plagiatorii și statutul de membru al Academiei lui Gabriel Oprea. Printre semnatari, Geeks for Democracy, Corupția ucide, Inițiativa România, #REZISTENȚA, Asociația 21 Decembrie 1989, Human Catalyst, Forum Apulum, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu de la Asociația Dăruiește viață, profesorii universitari Mihaela Miroiu, Radu Vancu și Marian Popescu, jurnalista și profesoara Emilia Șercan și actrița Oana Pellea. 

Textul integral aici:

”Stimate domnule Președinte Klaus Werner Iohannis, 

Conform Art. 80 al Constituției României, Preşedintele” veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.” Ca Președinte, inițiator al proiectului România educată și cadru didactic, vă solicităm să vă asumați importanța educației ca pilon central pentru o Românie democratică și prosperă numirea la ministerul de resort din cadrul Guvernului a unor persoane care au dovedit profesionalism, viziune și integritate în acest domeniu.

Sorin Mihai Cîmpeanu a arătat în nenumărate rânduri că nu respectă aceste criterii. Dl Cîmpeanu a fost ministru al Educației în Guvernul Victor Ponta, iar măsurile luate în mandatul respectiv, printre care OUG 94/2014, care permitea plagiatorilor să renunțe la titluri fără a mai suporta consecințele arată în mod clar incompatibilitatea dlui Cîmpeanu cu această funcție. Amintim și activitatea reprobabilă a dlui Cîmpeanu ca președinte al Consiliului Național al Rectorilor, în care s-a remarcat prin promovarea legii ce permite ocuparea pe viață a unei astfel de poziții, precum și promovarea persoanelor cu serioase probleme de integritate și chiar penale (ex. Alexandru Cumpănașu). Totodată, vă rugăm să nu ignorați traseismul politic a dlui Cîmpeanu, precum și calitatea de membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea, și dumnealui cu probleme de integritate și penale, o instituție ce nu corespunde standardelor de performanță academice.

În actualul context socio-politic, considerăm că viitorul guvern al României, alături de Președinte și de Parlament, are datoria responsabilității față de viitorul României prin respectarea educației și acordarea interesului cuvenit acesteia. O Românie educată trebuie să fie un proiect pus în practică cu responsabilitate și respect și nu un slogan golit de conținut. 

În consecință, vă solicităm respectuos să NU îl numiți pe dl Sorin Cîmpeanu în funcția de ministru al Educației. 

Vă mulțumim.”

Citește și: Scrisoare deschisă a unor mișcări și asociații, inclusiv Rezist și Corupția Ucide, împotriva posibilei nominalizări a lui Sorin Câmpeanu ca ministru al Educației: Măsurile lui “nu corespund standardelor” de reformă autentică

3 comments
  1. De ce nu s-a facut atata ,,argumentare“ impotriva lui Anisie? Ati lasat o forma de viata precum Anisie sa-si bata joc de copiii nostri, ba chiar, o astfel de …va merge in senatul Romaniei. In modul asta, intelegem ca dl Campeanu e incomod si inteligent.

  2. Acum cartoful FOARTE fierbinte e la Cotroceni…unde Campeanu a si primit o decoratie.

    Pentru “Servicii credincioase ” ?

    Sa asteptam cu interes !

  3. Dar pentru incompatibilitatea unei persoane agramate si vulgare cu functia de sef al comisiei pentru educatie din senat nu trimite nimeni scrisori?…Era normal ca anisie sa fie demisa din MEN, fiind ea insasi insuficient educata, dar sa o faci senator….Probabil ca e indeajuns de compromisa si manipulabila, incat sa ocupe acea functie.

    In concluzie, indiferent daca dl. Campeanu sau altcineva, nu poate fi mai incult si mai fudul decat anisie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Un profesor bun creează emoție, își construiește curriculumul în funcție de elev, nu îl reproduce: Ne aducem aminte ce emoție trăiam la o lecție pe care ne-o preda un profesor extraordinar. Acea trăire te motivează atât de tare, încât uneori îți alegi cariera așa, spune profesorul și psihologul Mircea Miclea

Mircea Miclea, profesor de științe cognitive aplicate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător și psiholog, a enumerat patru lucruri pe care profesorii trebuie să le știe atunci când predau: „Un…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre schimbarea structurii anului școlar 2021-2022: Cele două săpătămâni de vacanță vor fi compensate printr-o săptămână din vacanța de iarnă și Școala altfel la gimnaziu și liceu / La primar, doar săptămâna Școala altfel va fi sacrificată

Compensarea pentru cele două săptămâni de vacanță care se încheie duminică se va face printr-o săptămână de cursuri în perioada 3-10 ianuarie pentru elevii din gimnaziu și liceu și printr-o…
Vezi articolul

FOTO Aproape 40% din profesorii din Franța au fost în grevă joi, susține Ministerul Educației de la Paris / O zi de protest față de reforma pensiilor va mai fi pe 31 ianuarie / Sindicatele îndeamnă la acțiuni locale până atunci

Aproape 40% din profesorii francezi de învățământ primar și cei din gimnazii și licee, în medie, au fost în grevă joi, 19 ianuarie, când sindicatele au organizat manifestații ample în…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Elevii olimpici internaționali, care fac parte din loturile ce reprezintă România, tăiați de la bursele de excelență și puși fără nicio explicație la burse de merit, pe care oricum le luau, pentru că sunt și olimpici naționali. Schimbarea vine peste noapte și e netransparentă, iar decizia Ministerului Educației e condamnată ferm de Consiliul Național al Elevilor

O „nedreptate făcută cu ușile închise“ de către Ministerul Educației, față de elevii participanți la loturile olimpice internaționale, asta acuză Consiliul Național al Elevilor după apariția în Monitorul Oficial a…
Vezi articolul

Ministerul Educației: Matematică este percepută, în general, de elevi ca aridă, neprietenoasă și fără utilitate practică – recunoaște instituția pentru prima dată într-un document oficial

Matematica este percepută, în general, de elevi ca fiind aridă, neprietenoasă și fără utilitate publică, potrivit unui document al Ministerului Educației publicat în Monitorul Oficial. Informația apare în nota de…
Vezi articolul

Iulian Cristache, federația părinților: Următorul an școlar va fi în procent semnificativ compromis / În învățământul primar va fi un adevărat dezastru / Ghidul Ministerului Sănătății prevede ca până la 11 ani copiii nu au voie să poarte mască

„Următorul an școlar va fi în procent semnificativ compromis”, susține Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Acesta a declarat la TVR că în opinia sa „în învățământul…
Vezi articolul