Mai multe organizații de părinți se delimitează de apariția la pupitrul Guvernului a președintelui Federației Naționale a Părinților / Acestea susțin revendicările profesorilor care sunt în grevă generală

25.049 de vizualizări
Foto: gov.ro
Mai multe organizații de părinți se delimitează de apariția la pupitrul Guvernului a președintelui Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache. Conform unui comunicat primit de Edupedu.ro, este vorba despre Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL), Asociația SUPRA, Grupul civic Părinții cer schimbare, Asociația Mame pentru Mame.

Mesajul vine după ce Edupedu.ro a scris despre gestul disperat al premierului Ciucă, cel care a încercat marți, în a doua zi de grevă generală în școli, să îi învrăjbească pe elevi și părinți cu profesorii, în plină criză în Educație. Astfel, atât președinta Consiliului Național al Elevilor, cât și președintele Federației Naționale a Părinților, au apărut la pupitrul Guvernului, alături de purtătorul de cuvând al Executivului Ciucă, într-o conferință de presă în care au solicitat ca greva să se închidă cât mai repede.

În comunicatul asociațiilor citate mai sus, se solicită decidenților rezolvarea de urgență a crizei din Educație și să răspundă pozitiv și concret revendicărilor profesorilor.

Redăm comunicatul FePAL, Asociației SUPRA, Grupului civic Părinții cer schimbare și Asociației Mame pentru Mame:

„Profesorii au inițiat zilele trecute un demers civic important și necesar pentru a atrage atenția statului asupra unei probleme vechi și mereu nerezolvate din sistemul de Educație românesc: subfinanțarea cronică. Salariile profesorilor, cărora le pretindem altminteri cu toții să ne formeze corect și competent copiii, sunt mici și insuficiente pentru a asigura o viață decentă. Salarizarea corectă este în acest caz și un act de respect pentru o profesie de care depinde viitorul tuturor, iar menținerea situației curente vădește lipsa de considerație din partea politicului autohton.

Politicienii sunt cei care trebuie în acest moment să rezolve situația pe care tot ei au creat-o, subfinanțând cronic Educația și actorii ei principali, profesorii, timp de 30 de ani. Ei trebuie să ofere profesorilor de urgență o rezolvare corectă și concretă a revendicărilor, astfel incat sa nu se ajungă la amânarea examenelor.

Subfinanțarea generală a educației creează un mediu axat pe supraviețuire, care împiedică progresul, subminează învățarea și creativitatea, și, în plus, permite șantajarea beneficiarului, nevoit să

compenseze cu fonduri proprii, private, lipsurile unui sistem care ar trebui să fie gratuit și accesibil la aceeași calitate pentru toți, indiferent de capacitatea financiară.

Dacă greva profesorilor afectează copiii țării, singurii vinovați sunt decidenții.

Consecințele lipsei de acțiune corectă a statului la revendicările justificate ale profesorilor sunt multiple și afectează toate păturile sociale. Spre exemplu, în rural, unde lipsa transportului este o problemă încă nerezolvată, copiii vor fi nevoiți să meargă kilometri întregi pe caniculă la școală pentru încheierea amânată a mediilor. Multe familii vor fi nevoite să piardă banii de concedii, care se rezervă cu mult timp în avans pentru a obține prețuri accesibile, astfel încât mulți vor fi nevoiți să renunțe complet la vacanță. Liceenii care ratează, din cauza inacțiunii statului, susținerea la timp a bacalaureatului, pierd posibilitatea de a opta pentru o facultate din afara țării. Cursul normal al vieții unei națiuni întregi se poate schimba radical din cauză că statul amână sau refuză să soluționeze situația.

Așa cum Parlamentul României a fost capabil să adopte rapid noua lege în plină criză a Educației, dacă într-adevăr le pasă de viitorul copiilor și al țării, politicienii trebuie să se mobilizeze și să soluționeze cererile justificate ale unuia dintre cele mai importante corpuri profesionale din țară.

Nu putem pretinde o educație de calitate de la oameni plătiți prost, care au grija zilei de mâine și care devin astfel nevoiți, pentru a-și asigura un trai decent, să își sacrifice timpul liber și onestitatea cetățenească făcând meditații la negru.

Vrem salarii mari pentru profesori și considerăm că este un început firesc pentru a obține în viitor garanția calității învățământului, corectitudine și dedicare din partea acestora.

Cerem, alături de profesori, rezolvarea revendicărilor acestora și subliniem că sub nicio formă nu trebuie ca elevii să suporte acum consecințele a 30 de ani de nepăsare politică. Nu este vina lor, nu este vina profesorilor, este responsabilitatea statului.

Andra Berceanu, director executiv, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL): „Copiii și familiile lor nu trebuie să sufere pentru că statul a adus profesorii în acest punct. Nu ne lăsăm dezbinați, părinții cu profesorii nu pot fi în conflict. Iar părinții ne-au adus la cunoștință că vor pleca în concedii orice ar fi. Mie mi-au scris mulți, și sunt deciși să protesteze așa, mai ales cei ai căror copii nu au examene și nu vor să piardă concediile programate pentru care au agonisit un an de zile. Situația școlară trebuie să se încheie conform calendarului cunoscut și trebuie să se respecte datele examenelor, iar decidenții trebuie să-și asume responsabilitatea și să asigure asta și să soluționeze revendicările profesorilor în timp util“.

Ana Măiță, președintă, Asociația Mame pentru Mame: „Personal, voi pleca în concediu planificat ORICE AR FI. Nu permit unui stat incompetent să îmi strice bruma de bucurie pe care o pot asigura copiilor mei. Putem da examen la anul, nu am o problemă să țin copilul un an pe tușă. Și încurajez TOȚI părinții aflați în această situație să facă la fel. Nu mai trebuie sa permitem acestor incompetenți să ne țină prizonieri în politicile lor falimentare. Sunt incapabili să ne asigure un MINIM de predictibilitate pentru noi și pentru copiii noștri. Nu le voi permite sa îmi răpească și picul de predictibilitate pe care eu, prin puterile proprii, o pot dărui copiilor mei: să mergem la mare. Deci vom merge la mare exact când am planificat și vom sta exact cât am planificat și am sperat și visat toată toamna, iarna și primăvara“.

Alina Voinea, președintă, Asociația SUPRA: „Subfinanțarea sistemului este la noi politică de stat. Statul nostru ar face orice să nu dea salarii profesorilor, să nu aloce resurse școlilor, pe cât posibil să nu dea nimic, dar să se laude cu olimpici, în timp ce spre jumătate din populație nu poate înțelege corect un text. Salariile profesorilor sunt un bun punct de plecare pentru a rezolva problema asta. Statul a cauzat greva, statul să o rezolve“.


14 comments
  1. Atâtea nemulțumiri din partea profesorilor, dar noi parintii ce sa mai spunem ei își fac treabă la catedra eu cred că nu . Ati pus problema de meditațiile pe care le dau in particular vreodată ,nu, câți dintre ei plătesc taxe la stat nu va supărați ,despre ce vorbim .. Meditați ,meditati pt că nu se mai preda la clasa cum trebuie , rușine că ne gândim doar la buzunar in prag de examene ,unde ai pomenit așa ceva doar in Romania se putea face grevă acum când au nevoi mai multa de predare !! Iarta-ne doamne că ne gândim doar la noi nu și la viitorul copiilor noștri !! Va rog puneți problema meditațiilor in particular și acei bani sa se pună la salariu mai ales că mulți nu plătesc taxe pe acei bani ,de ce lucrează la stat atunci ,de ce? vă întreb pe voi părinți,elevi și domnilor guvernați?

    1. Bună ziua! Vorbiți în neștiință de cauza. Eu sunt un fost profesor și sa știți am plecat din cauza salariului din învățământ. Soția este încă învățătoare la sat și sa știți ca munceste din tot sufletul. Are și copiii la olimpiade. Chiar credeți ca un salariu de 3400 cu grad ajunge sa întreții o familie? Din care scazi 750 roni naveta pe care nu a mai vazut-o sa deconteze de 5 luni. Cu cât mai ramai în mana ,căci presupun ca știți sa socotiti deoarece ați trecut tot prin mana unui profesor. Mai pui și topuri de hârtie și tuș la imprimanta căci la pregatitoare trebuie sa le dai fise. Cine decontează toate lucrurile astea? Daca ramai cu 2000 lei în mana. De aceea pleaca invatatorii si profesorii buni din sistem si raman toate leprele .Asa ca guriță mica

    2. Uite o fractură de logică: dacă oricum nu fac treabă decât la meditațiile în particular, de ce aveți nevoie să se întoarcă profesorii la ore în clase, că tot nu fac nimic?! Trimiteți copiii direct la meditații și nu vă mai bateți capul cu școala gratuită.

      Au nevoie mai multă de predare elevii? Păi parcă n-aveau nevoie decât de CE SE CERE PE PIAȚA MUNCII (habar n-aveți ce se cere, și de ce ar conta ce se cere când copilul e în gimnaziu, aveți de gând să-l trimiteți direct în fabrică la 14 ani?)

      De ce acum? De ce nu? Dacă nu încercăm să schimbăm ceva acum, atunci când? Greva care nu deranjează pe nimeni n-are nicio șansă.

      1. …..Scola gratuita????
        Unde? In Romania?! Mai calculati putin si vorbim pe urma..
        In rest can can..

    3. Aveți date concrete sau vorbiți “din auzite”? Copiii dumneavoastră fac meditație cu profesorii de la clasă sau cu alții? Cat timp zilnic le acordați dumneavoastră, ca părinte, îi supravegheați când își pregătesc lecțiile, îi verificați? sau credeți ca a fi părinte înseamnă doar să îi asiguri traiul zilnic?

  2. Acest NIMENI nu reprezinta pe nimeni. Doar pupa ciuca lui Ciuca si asteapta ciolan de la Ciolacu. Ciue Miuca.

  3. Individul, preșul asociațiilor la nivel național este doar o unealtă a politrucilor neputincioși; eu nu m-am înscris în acestă pompoasă denumire și nu sunt reprezentat de acest ins, la fel cum toți ceilalți părinți cunoscuți de-ai mei nu sunt membrii ai uneltei de partid cu nume pompos. La fel ca mizerabilii din guvern care dacă pronunță cuvântul național (și interes) cred că pot manipula majoritatea. Pe stilul tembeliziunii lui guiță fugarul. Sigur, sunt și dascăli incapabili în sistem, care au ajuns acolo tocmai pentru a ajuta mafia politică și a fi supuși la ordin, dar politizarea și numirea slugilor în inspectorate și conduceri ale școlilor nu mai pot îngenunchea demnitatea. De aceea am fost împotriva oricăror tipuri de șpagă (cadouri) pentru profesori, pentru că din acestă complicitate se îmbuibă mafia politică, prost educată și prost intenționată, iar viitorul țării este compromis și manipulat cu rea-credință tocmai de aceia pe care-i plătim prea bine să muncească în interesul cetățenilor.

    1. Noi părinții,trebuie, sa susținem această grevă până la capăt!! Tot ce se întâmplă în societatea noastră de 30 de ani, sunt datorate politicilor falimentare ale unor politicienii care nu au muncit 1 zi în viața lor, nu dau 2 bani pe copiii noștri, ne vor pe toți asistați sociali și ne au făcut milogii Europei!! Restul sunt discuții inutile, principiile in educație nu sunt de negociat, ai profesori buni și dedicați peste câțiva ani nu vom mai avea votanți de cariera pentru găleți sau avantaje de partid!! Oameni buni gândiți cu capul vostru, nu cu manipulările politicienilor care ne vor proști și încolonați!!

  4. Protestați și pt materiile stufoase și pt introducerea unor materii(educații financiare, psihologie,educație civica, educație și pt viata…) Mulți dintre cei care termina un liceu habar nu au ce au învățat… La fel și cu facultățile… Totul e de umplutura… Eu sunt de acord ca la salarii mari și copii sa fie pregătiți la fel… În toaleta sau în jurul liceelor găsești… nu mai spun știți voi…

    1. De ce nu susțin greva și e doar ipocrizie crasă din partea unor oameni de la care culmea,avem pretenții :1° Nr mic de ore lucrate fac ca plata pe oră să depăseasca cu mult chiar și pe mulți din privat ,care au același nivel de studii și responsabilitati 2°sporuri inutile precum cel de stres la atât de puține ore lucrate(pe ei nu-i suna telefonul noaptea că s-a oprit instalația,nu tu poluare,risc de accidente,etc;și așa sunt de stresați și ocupați că au timp și nervi pt meditații…).3° avantaje pe care alții nu le au (prime de vacanță și vacante câteva luni pe an) 4° rezultatele muncii nu se vad,practic nu-și fac meseria (nu va e rușine să condiționați ca și cei din Sănătate actul de bani ?)5° bani nu sunt tocmai pt că generațiile formate de ei sunt oameni de calitate foarte slabă care nu-s capabili de mai mult (vezi chiar și politicienii dar și specialiștii;de la căpșunari și bone ori uberisti vă așteptați voi sa vina bani multi la buget ?) 6° am terminat cu dotarea laboratoarelor și salariile erau ultimul lucru necesar ca să creștem calitatea educației ? 7° Nu se vad banii strânși la buget de pe meditații,pt că nu-i declarați(într-o țară unde cam 80% din copii simt nevoia să facă meditatii; nici măcar la sport nu se face numic -le arunca o minge sau stau degeaba;și la asta am ajuns sa se facă meditatii?) 8° lipsa de transparență;părinții nu mai au acces nici fizic și nici online la nimic; nu știu nimic ce se întâmplă în școală cu copii lor (aflam de la Tv despre bătăi,droguri,accidente,că profii nu vin la ore,etc).Totul se musamalizeaza…9° nu avem feed-back despre nivelul copiilor(pai ce copilul meu e doar “carne de tun” pt voi și școala un loc de muncă ?)10° nu aveți obiective și controale;totul e doar o mare cârdășie și corupție ,de fațada cu inspectoratele “pe mana” și chiar greva de acum e doar șantaj pt voturi 11° aveți titularizări cu oameni de nota 2 la propriu ,alții iau funcții și categorii pe ochi frumoși(lucrări și testări aranjate),psihologi de forma angajați și alte categorii care toaca bani publici degeaba și va complaceți ,ba din contra vreți și voi sa tocați mai multi in timp ce alții de calitate nu pot accesa sistemul că vă protejați ca un Stat in Stat ,ca BOR 12° Acceptați mizerii de pervertire a copiilor doar pentru bani :religia in scoli,ore inutile de desen și muzică ,de ex până la liceu deși copii cu talent se descoperă până cel târziu în cl a 4-a 13° majoritatea faceți altceva in școală și la ore(afaceri personale) sau propaganda(politica ,religioasă sau de context cum e cu războiul asta,fara legătură cu materia predată de voi oricum) și chiar tortura psihologica cu copii.Etc,etc…CONCLUZIA : sa va fie rușine !Nu aveți respectul meu…și eu chiar am un nivel moral și educațional coresp unei civilizații occidentale si chiar știu ce vb.Cancerul educațional pe care-l propagați și întrețineți este așa mare că tara e aproape în colaps…Daca nici noi ,părinții și oamenii mai educați, nu avem dreptul sa va judecam ,atunci cine ?Ar trebui sa vă dea de gândit !

  5. Cine este acest mos cute care se pricepe la învățământ? Cine l-a ales să vorbească in numele părinților? Este bagat in fata pentru că face jocul lui Mos Teaca Bâlbâitul

    1. Este un NIMENI ales de NIMENI.

      Interviu cu Dănuț Cernat, președintele Comitetului Județtan al Părinților din Constanta (sursa: https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/interviu/dan-cernat-presedintele-comitetului-judetean-al-parintilor-constanta-despre-inceperea-noului-an-scolar-pe-10-septembrie-comitetul-judetean-pentru-728222.html)
      Comitetul Județean al Părinților a fost înființat în anul 2018, ca urmare a necesității existenței unui astfel de for reprezentativ, cu personalitate juridică la nivel local. Nu ne dorim să fim o asociație de asociații, așa încât am coagulat, în calitate de persoane fizice […] Nu ne-am asumat ca acest comitet să reprezinte părinții constănțeni, ci doar să-i ținem la curent cu discuțiile care se poartă la nivel național, în cadrul Federației, și să îi ajutăm pe cei care ne solicită sprijinul.

      Individul este bagat in seama de ISJ si Prefectura, ca si cand ar reprezenta pe cineva. Asa are impresia ca e CINEVA, nu mai e NIMENI. Model preluat de la Iulian Cristache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bacalaureat 2024 Istorie, sesiunea specială. Subiectele și baremele au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00 – descarcă / Eseu despre spațiul românesc în secolele XIV-XVI la subiectul III

Subiectele și baremele de la proba obligatorie a profilului, adică Matematică și Istorie, pentru sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2024, au fost publicate miercuri, 22 mai, la ora 15:00…
Vezi articolul

Universități de stat sau private, ONG-uri sau asociații profesionale în domeniul educației pot aplica online din 6 noiembrie pentru apelul prin care se vor forma peste 21.000 de angajați din creșe și grădinițe / Modulele propuse trebuie să conțină elemente de educație digitală și de asigurare a primului ajutor – proiect

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un apel privind formarea personalului din creșe și grădinițe care se adresează universităților publice sau private, asociațiilor profesionale din domeniul educației timpurii și…
Vezi articolul

Consiliul Național de Etică poate analiza acuzațiile de plagiat aduse lui Sorin Cîmpeanu în cazul unor sesizări sau autosesizări – președintele forului, Dacian Dragoș, despre procedurile aplicabile în privința actualului ministru al Educației

Consiliul Național de Etică poate analiza cazuri precum cel al acuzațiilor de plagiat aduse ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dacă există “sesizări asumate de o persoană” sau, în lipsa acestora, în…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și…
Vezi articolul