Mai multe monede romane din argint, descoperite de arheologi pe o insulă izolată din sudul Italiei / Piesele datează din secolul I î.Hr. și ar fi fost ascunse pentru a nu le găsi pirații

53 de vizualizări
Foto: © Yriy Buhta | Dreamstime.com
Arheologii au descoperit 27 de monede romane din argint pe o insulă izolată din sudul Italiei, despre care se crede că ar fi fost ascunse pentru a nu fi găsite de piraţi, au anunţat luni autorităţile italiene, citate de DPA, relatează Agerpres.

Monedele, care datează dintre anii 94 î.Hr. şi 74 î.Hr., au fost descoperite în aceeaşi zonă în care au fost găsite alte 107 monede în 2010, pe insula îndepărtată Pantelleria, situată între Tunisia şi Sicilia.

De asemenea, situl se află în apropiere de locul în care au fost descoperite faimoasele capete de statui ale lui Caesar, Agrippina şi Titus în urmă cu câţiva ani.

Arheologii conduşi de Thomas Schäfer de la Universitatea Tübingen din Germania au găsit monedele în timpul unui proiect de curăţare şi restaurare în Acropola San Marco şi Santa Teresa, au declarat reprezentanţii regiunii Sicilia într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Thomas Schäfer, unele dintre monedele de argint au ieşit la suprafaţă în urma ploilor, în timp ce altele au fost găsite sub o stâncă de mari dimensiuni pe măsură ce săpăturile continuau.

Arheologul a declarat că este posibil ca mica comoară să fi fost ascunsă în timpul unui atac al piraţilor, un eveniment frecvent la acea vreme, şi apoi să nu mai fi fost recuperată.

“În plus faţă de valoarea intrinsecă a monedelor, această descoperire oferă informaţii valoroase pentru reconstituirea evenimentelor, contactelor comerciale şi relaţiilor politice care au marcat regiunea Mării Mediterane în epoca Republicii Romane”, a declarat consilierul regional Francesco Paolo Scarpinato.

Thomas Schäfer a numit situl “minunat”, explicând că acesta a rămas neatins timp de secole. “Este locul care ne-a redat ‘Comitium’ unde se întâlneau decurionii: există doar cinci în toată Italia şi acesta este cel care se află în cea mai bună stare”, a adăugat el, conform Agerpres.

Foto: © Yriy Buhta | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florin Cîțu spune că, pentru Ministerul Cercetării și Digitalizării, nu știe dacă Boloș va fi nominalizat: El nu e nici cercetător, nici expert în digitalizare / Aștept să vină colegii cu o propunere, două și cu o fundamentare și vom supune la vot

Președintele PNL, Florin Cîțu, a fost întrebat joi seară într-o emisiune la Antena3 dacă Marcel Boloș este cel care va fi propus ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, având în…
Vezi articolul
Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli

OFICIAL Inspectoratele școlare pot echivala perioadele de studii postliceale finalizate cu diplomă sau alte forme de învățământ obligatoriu, din străinătate sau România, de la organizații care predau după curriculum străin și sunt înregistrate la ARACIP / Inspectoratele pot cere actele în original sau copii

Inspectoratele școlare pot echivala perioadele de studii postliceale finalizare cu diplomă pentru elevii care termină studii în străinătate de nivel postliceal sau o altă formă de învățământ obligatoriu în străinătate…
Vezi articolul

Viitorul Executiv de după alegerile din decembrie trebuie să înghețe salariile bugetarilor, din cauza datoriei externe de peste 51% din PIB / Ministerul Educației nu are bani să plătească nici actualele salarii din învățământ și a cerut o majorare a bugetului cu 8%

Viitorul Guvern, care va fi format după alegerile din decembrie, va trebui să înghețe salariile bugetarilor, după ce datoria publică a României a depășit 50% din Produsul Intern Brut (PIB),…
Vezi articolul
Programa școlară

Elevii ar putea primi calificative de tip „admis” sau „respins” la disciplina modulară Educație pentru viață, la care vor studia peste 10 module, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar / Nu apare în document ce se întâmplă cu cei respinși

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale ar putea primi calificative de tip „admis” sau „respins” la disciplina Educație pentru viață, care va fi predată modular, după cum apare în…
Vezi articolul