Mai multe locuri la admiterea la licee în Dolj / Vor fi cu 25 mai multe clase a IX-a în județ față de anul școlar 2021-2022 / Crește și cererea pentru școlile profesionale

507 vizualizări
Ghidul pentru gimnaziu și liceu
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Inspectoratul Școlar Județean Dolj a aprobat planul de școlarizare al unităților de învățământ pentru anul 2022-2023. Sunt cu 25 de clase mai multe față de anul școlar în curs. De asemenea, se remarcă o creștere a numărului de clase pentru învățământul profesional la solicitarea agenților economici dar și o cerere mai mare pentru clasele de postliceală și pentru școlile de maiștri, scrie Gazeta de Sud.

Conform planului de școlarizare pentru județul Dolj, aprobat în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar, la învățământul liceal vor fi 153 de clase a IX-a în anul școlar 2022-2023, față de 128 de clase cât sunt în anul școlar în curs. Și asta pentru că ar fi cu aproape 1.000 de elevi mai mulți în clasa a VIII-a, care vor merge la liceu, potrivit reprezentanților IȘJ Dolj.

Liceele din Dolj au propus 18 clase în plus pentru specializările teoretice. Astfel, sunt prevăzute pentru admiterea în clasa a IX-a, 83 de clase de învățământ teoretic față de 65 de clase cât sunt acum. Și pentru învățământul tehnologic propunerea este de 56 de clase a IX-a față de 49 de clase cât sunt în prezent, potrivit sursei citate.

Au crescut cererile și pentru învățământ profesional

În anul școlar ce urmează, 2022-2023, au fost propuse 42 de clase de învățământ profesional pentru clasa a IX-a, față de 30 cât au fost propuse pentru anul școlar în curs. Cererea mai mare de clase de învățământ profesional vine chiar din partea agenților economici, mai scrie Gazeta de Sud.

La învățământul tehnologic, liceele din Dolj au solicitat și 10 clase de învățământ seral pentru absolvenții de clasa a VIII-a din seriile anterioare care nu au mai urmat studiile liceale. De asemenea, pentru elevii care au studiat la școlile profesionale și vor să continue studiile liceale au fost aprobate 23 de clase de seral clasa a XI-a.

Pentru învățământul postliceal și de maiștri, liceele solicită alte 50 de clase. Planul de școlarizare se menține însă în funcție de realizarea claselor.

Astfel, legea prevede ca pentru filiera tehnologică și pentru învățământul profesional, inclusiv dual, clasa să fie formată din maximum 24 de elevi. Pentru filiera teoretică sunt prevăzuți 26 de elevi, iar la filiera vocațională, profil sportiv, teologic, pedagogic, precum și la învățământul liceal de artă, maximum 24 de elevi.

De asemenea, pentru învățământ liceal tip seral și cu frecvență redusă, pentru învățământul postliceal și școlile de maiștri, efectivele trebuie să fie formate din maximum 28 de elevi.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și: Cum încearcă autoritățile locale să stimuleze elevii să meargă spre școli profesionale / Este mare nevoie de mecanici auto, electricieni sau sudori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like