Mai multe organizații neguvernamentale și grupuri naționale și locale, inclusiv VeDem Just, Rezist, Corupția Ucide sau Freedom House, au emis vineri o luare de poziție față de “comportamentul public inacceptabil” manifestat la adresa minorilor și profesorilor de către Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României. Asociațiile semnatare cer membrilor organizațiilor conduse de Cumpănașu să reacționeze față de comportamentul acestuia.
În acest sens, ONG-urile semnalează că una dintre aceste organizații conduse de el, Asociația pentru Implementarea Democrației, nu oferă nicio informație privind numărul și identitatea membrilor săi, “or, ne este greu să credem că un ONG care a primit milioane de euro de la stat pentru proiecte ale căror rezultate sunt necunoscute sau cel puțin controversate are doar trei membri”. O altă organizație, Coaliția Națională pentru Modernizarea României, ar avea 41 de asociații și fundații membre la nivel național și 21 la nivel teritorial, inclusiv asociații care “pretind că promovează drepturile copilului și militează împotriva violenței în școli”, dar și asociații ale profesorilor și ale studenților, mai afirmă semnatarii mesajului de vineri.
- Aceștia arată, în plus, că “printre membrii Coaliției ar fi și două federații ale polițiștilor și Corpul Național al Polițiștilor, structuri din care e posibil să facă parte polițiști ce desfășoară ancheta penală în acest caz.”
Comunicatul, integral:
Reacție comportament public inacceptabil Cumpănașu, președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României
Asociațiile și grupurile civice semnatare reacționează ferm după dezvăluirile făcute de mass-media cu privire la Alexandru Cumpănașu. Ele consideră inacceptabil atât comportamentul public al acestuia față de minori, cât și atitudinea sa în raport cu profesorii. Totodată, solicită o reacție din partea membrilor organizațiilor pe care le conduce această persoană.
Ca urmare noi, semnatarii, solicităm:
- o reacție imediată, fermă și publică de delimitare față de acesta din partea membrilor ce fac parte din Asociația pentru Implementarea Democrației, condusă de Alexandru Cumpănașu. Precizăm că, în ciuda a ceea ce vrea să afișeze această asociație, numărul și identitatea membrilor săi este necunoscută: pe site-ul asociației nu este nicio informație în acest sens, iar în evidențele Ministerului Justiției sunt înscriși doar trei membri, cei fondatori. Or, ne este greu să credem că, un ONG care a primit milioane de euro de la stat pentru proiecte ale căror rezultate sunt necunoscute sau cel puțin controversate, are doar trei membri;
- o reacție imediată, fermă și publică de delimitare față de acesta din partea organizațiilor ce fac parte din Coaliția Națională pentru Modernizarea României, al cărui președinte este Alexandru Cumpănașu. Precizăm că, potrivit site-ului acestei structuri, Coaliția ar număra asociații, fundații și sindicate: 41 la nivel național și 21 la nivel teritorial. Spre stupefacția noastră, din această structură fac parte asociații care pretind că promovează drepturile copilului și militează împotriva violenței în școli, respectiv asociații ale profesorilor și ale studenților, care până acum nu au avut vreo reacție. De asemenea, printre membrii Coaliției ar fi și două federații ale polițiștilor și Corpul Național al Polițiștilor, structuri din care e posibil să facă parte polițiști ce desfășoară ancheta penală în acest caz.
Dincolo de aspectele juridice care urmează a fi lămurite de organele penale cu privire la dialogul avut de personajul amintit cu minorii pe rețelele de socializare și fotografiile postate de acesta, reamintim publicului: că este considerat ca fiind spațiu public orice mediu la care au acces mai mult de două persoane și că legea interzice următoarele comportamente:
- dacă un major doar propune unui minor care nu a împlinit vârsta de 16 ani să se întâlnească cu scopul de a întreține relații intime, fapta constituie infracțiunea numită racolarea minorilor în scopuri sexuale (art. 222 Cod penal);
- dacă un major întreține relații intime cu o persoană având vârsta sub 16 ani, cu acordul acesteia, fapta constituie infracțiunea numită actul sexual cu un minor (art. 220 Cod penal);
- dacă un major convinge un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani să asiste la comiterea unor acte cu caracter exhibiționist sau îi pune la dispoziție materiale cu caracter pornografic, fapta constituie infracțiunea de coruperea sexuală a minorilor (art. 221 alin. 4 Cod penal);
- dacă o persoană comite acte de exhibiționism în public, fapta constituie infracțiunea numită ultrajul contra bunelor moravuri (art. 375 Cod penal).
Încurajăm pe oricine, indiferent de vârstă, să recunoască dacă a fost expus unui comportament infracțional de tipul celui descris în această scrisoare, să nu se teamă și să anunțe imediat Poliția sau Parchetul pentru a se iniția procedurile judiciare.
Semnează:
- Asociația ACREMIS
- Rezist Iași
- Oradea Civică 2017
- Voci pentru Democraţie şi Justiţie – VeDem Just
- Brașovul Civic
- Corupția Ucide
- Freedom House România
- Vă Vedem din Iași
- Vă Vedem din Sibiu
- Asociația civică VOLUNTARI ÎN EUROPA
- Reset
- #activAG Pitești
- #Rezist MILANO
- Asociația Aradul Civic
- Grupul Civic Madrid Ro
- Ștafeta Steagului Uniunii Europene
- Cuza Vrea Dreptate Iași
- Diaspora Franța solidară cu România
- Rezistența Civică Galați
- Canada Save Rosia
- Diaspora Milano
- Diaspora.ro
- #Rezist Galați
- Acțiunea Civică Galați