Mai multe asociații de elevi și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali critică ordinul de ministru care introduce pilotarea evaluării standardizate în acest final de an școlar: Vor fi aceste teste în concordanță cu programa școlară și sunt avizate de minister?

1.283 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
FePAL și mai multe asociații de elevi ridică un semn de întrebare privind introducerea evaluării standardizate la nivel de program pilot, chiar din acest final de an școlar, propusă printr-un ordin de ministru transmis pentru dezbatere și prezentat Edupedu.ro. Testarea ar urma să se facă la română, matematică sau istorie, pentru elevii clasele I-VII, și IX-XII-a.
  • Evaluarea se va face în câte 7 unități de învățământ, din fiecare județ, incluzând unități de învățământ cu profil pedagogic, în perioada 30 mai – 10 iunie pentru elevii claselor I-a – a VII-a și în perioada 30 mai – 8 iunie pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a.

“Propunerea este făcută din scurt și fără pic de consultanță, ministrul afirmând că ar „vrea să îl discutăm rapid și să-l facem operațional, rapid înseamnă ore. (..)Din declarațiile ministrului, programul pilot de evaluare standardizată se va realiza printr-un “parteneriat”, fără desfășurarea unei licitații publice. Mai mult, în acest context, putem ridica mai multe semne de întrebare cu privire la “reformele” pe care Ministerul le face pe fugă:

  • Vor fi aceste teste în concordanță cu programa școlară? 
  • Va putea obține firma datele elevilor? 
  • Cât vor costa aceste teste și cine le va plăti? 
  • Sunt aceste teste avizate de Ministerul Educației?”

Amintim că astăzi, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu o propunere pentru evaluarea standardizată digitală, „pentru început la nivel pilot dar pentru elevii claselor I-VII și mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele terminale” pe care a înaintat-o companiei Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale, fără licitație publică.

La câteva ore distanță, un ordin de ministru obținut de Edupedu.ro, și transmis pentru dezbatere, introduce, începând cu finalul acestui an școlar, evaluarea standardizată într-un proiect pilot pentru toate clasele, mai puține cele din ani terminali.

Redăm mai jos comunicatul integral transmis Edupedu.ro

“Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în cadrul conferinței de lansare a Raportului Național de Literație că își dorește ca în perioada 30 mai – 10 iunie, să realizeze evaluări standardizate la limba română, matematică și istorie, cu ajutorul companiei Brio.

Din declarațiile ministrului, programul pilot de evaluare standardizată se va realiza printr-un “parteneriat”, fără desfășurarea unei licitații publice. Mai mult, în acest context, putem ridica mai multe semne de întrebare cu privire la “reformele” pe care Ministerul le face pe fugă: 

  • Vor fi aceste teste în concordanță cu programa școlară? 
  • Va putea obține firma datele elevilor? 
  • Cât vor costa aceste teste și cine le va plăti? 
  • Sunt aceste teste avizate de Ministerul Educației?

Mai mult, odată cu primul anunț al Ministerului Educației cu privire la introducerea evaluării standardizate, multiple școli au început deja să folosească la clasă platforma Brio. Astfel, părinților le-au fost ceruți bani pentru achitarea platformei, fiind astfel perpetuat fenomenul ilegal al fondului școlii.

Considerăm anunțul Ministerului Educației ca fiind unul prematur, care nu răspunde nevoilor reale ale sistemului de învățământ. Evaluările trebuie să vină în avantajul elevilor, nu a diverselor firme.”

Documentul este semnat de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Timiș (AETM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (Fepal).

Foto: © Vitaliy NazarenkoDreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și: Ordinul de ministru care introduce testarea standardizată pilot începând cu acest final de an școlar la toate clasele, mai puțin a VIII-a și a XII-a, la limba română și matematică, a fost trimis pentru consultare partenerilor de dialog social – DRAFT
Cum vor fi selectate școlile din țară în care va avea loc testarea standardizată a elevilor – surse

2 comments
  1. Co-autorul raportului national de literatie, de la care a pornit tot iuresul asta (ca se pare ca testele Pisa au lasat reci onor ministerul) este si fondatorul Brio. Nu sare nimanui in ochi conflictul de interese ? Nu exista raspundere penala pentru asta, in ceea ce-l priveste pe ministru ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Proiectele de legi ale Educației au ajuns în Parlament și au împreună 500 de pagini / Salarizarea profesorilor a fost eliminată / Proiectele vor intra în procedură de urgență, cum anunța Ligia Deca

Proiectele legilor Educației au ajuns luni în Parlament, acestea fiind înregistrate și publicate pe site-ul Camerei Deputaților. Din proiectul legii învățământului preuniversitar a fost eliminat articolul privind salarizarea profesorilor debutanți,…
Vezi articolul

Olimpiada de discipline tehnice 2025, etapa județeană. Subiectele și răspunsurile corecte la Educație tehnologică, Agricultură, Mecanică, Protecția mediului, Turism, Construcții, Industrie alimentară, a lemnului și textilă

Olimpiada de discipline tehnice 2025, etapa județeană. Subiectele și baremele de corectare cu răspunsurile corecte au fost obținute de Edupedu.ro. Prezentăm mai jos în articol documentele. Este vorba de subiectele…
Vezi articolul

Planuri-cadru 2025, profil pedagogic, educație timpurie. În disciplinele de specialitate, didactica predării coboară în clasa a X-a, iar pentru elevi reprezintă un avantaj, spune Carmen Tică, directoarea Colegiului Național Pedagogic „Elena Cuza” / Exemplu de orar realizat de elevi

Directoarea Colegiului Național Pedagogic „Elena Cuza” din București, Carmen Tică, spune că le-a prezentat elevilor de clasa a XII-a propunerile din noile planuri cadru iar aceștia au spus că răspund…
Vezi articolul