Mai multe asociații de elevi nu sunt de acord ca părinții să își poată retrage copiii de la orele de „Educație pentru viață”: „Considerăm materia una necesară”

2.818 vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Asociaţiile elevilor din Constanţa, Maramureş, Bucureşti, Ilfov, Bacău şi Ilfov dezaprobă decizia Ministerului Educaţiei de a permite ca părinţii să îşi poată retrage copiii de la orele de „Educaţie pentru viaţă”, elevii considerând materia ca fiind una „necesară” transmite Agerpres.

„Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a anunţat la postul de televiziune TVR1 decizia Ministerului Educaţiei cu privire la educaţia sexuală în şcoli. Materia ‘Educaţie pentru viaţă’ va include educaţie sexuală, juridică, rutieră şi pentru alimentaţie sănătoasă, cunoştinţe de mare importanţă pentru elevi, şi va fi introdusă la nivel gimnazial şi liceal. Deşi domnul prim-ministru a declarat, de asemenea, faptul că materia va fi obligatorie, a anunţat că părinţii vor putea să îşi retragă copiii, folosind aceeaşi practică ca la orele de religie. Asociaţiile de elevi critică măsura de retragere a elevilor, deoarece considerăm materia una necesară”, se arată într-un comunicat de presă al elevilor.

Ei solicită ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, „să facă din promisiunea obligativismului materiei ‘Educaţie pentru viaţă’ realitate”.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), Ariana Dudună, apreciază că „Materia nu este una împământenită în convingerile personale, ci în faptele ştiinţifice şi juridice. Astfel, devine imperios ca aceasta să fie tratată ca atare, cum am trata orice altă materie necesară elevilor, precum istoria, matematica, biologia, unde nu este prevăzută opţiunea de retragere de la cursuri.”

„Aceste noţiuni nu doar că sunt importante, ci sunt esenţiale în viaţa unui elev. Prin această decizie nu ne raportăm doar la cei care ar avea acces să afle aceste noţiuni şi singuri, ci şi la elevii din mediile defavorizate care nu beneficiază de acest tip de educaţie, de explicarea realităţii în care trăiesc. Susţinem caracterul obligatoriu al acestei materii întocmai pentru a ne asigura că aceste informaţii fundamentale ajung la toţi elevii care trebuie să se formeze ca nişte adulţi responsabili, pentru că rolul şcolii dincolo de a te încărca cu informaţie este şi să te formeze ca om”, a spus și Ioana Nunu, preşedinte Asociaţiei Elevilor din Bacău.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că ministerul îşi asumă promovarea disciplinei obligatorii ‘Educaţie pentru viaţă’, care va include mai multe module, printre care şi: educaţie sexuală, civică, sanitară, pentru alimentaţie sănătoasă, rutieră sau de prim-ajutor.

Cîmpeanu a spus că în cazul în care părinţii vor opta expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, nota finală se va calcula în baza rezultatelor obţinute la celelalte module. 

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Cîmpeanu: Ministerul Educației va promova disciplina obligatorie “Educație pentru viață”, pentru clasele V-XII, cu modul obligatoriu de Educație sexuală / Părinții pot face cerere scrisă pentru retragerea copilului, ca la Religie
VIDEO Cîțu: Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu și am luat decizia ca de anul viitor să introducă o clasă obligatorie care se va numi Educație pentru viață
Cîmpeanu, despre Educaţia sexuală: „Propunerea Ministerului Educaţiei este ca toţi elevii să se înscrie la o disciplină care să conţină elementele de educaţie sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinţii nu sunt de acord”
Senatul a respins solicitarea lui Iohannis de reexaminare a legii „educației sexuale”. Disciplina se va numi în continuare „educație sanitară” și elevii vor participa doar cu acordul scris al părinților
Introducerea educației sexuale în școli ca disciplină obligatorie sub denumirea de Educație sexuală, susținută de ministrul Educației, care spune că este nevoie și de educație parentală
VIDEO Dan Barna, despre proiectul legii educației sexuale în școli: Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților / Obligăm în continuare generații de tineri și tinere să facă lecția de educație sexuală în spatele școlii sau în toaletă

7 comments
  1. Te pui cu ,,elevu”? Mai ales daca-i intr-o ,,asociatie”. Pai ,,loazele” inca n-au aflat ca pana la ,,opspe ani” (18) parintii/ tutorii decid pentru ei? Cica pentru partea asta cu ,,educatia sexuala” nu tre’ intrebati parintii, ca oricum nu se prea pricep, avand in vedere ce progenituri au plamadit. Deaia adultii nu-s ,,responzabili” pentru ca n-au avut parte de ,,educatie sexuala”. Nimic teoretic ci numai practic. Nasol …

  2. Nu stiu cat sunt sau nu de acord cu asta. Stiu doar ca am copii buni si foarte buni cu care pot discuta orice subiect de la social la intelectual si mi s-su plans ca vor sa se vaccineze si nu i lasa parintii. Stiti genul ala de parinti nu cu prea multa carte, au muncit afara si si au dat copiii la scoala si au invatat carte bine? Astia sunt. Nu vor. Pentru ca sunt minori si decid pentru ei. Pacat.

  3. Asociatii de elevi… nu sunt de acord… Nici nu trebuie sa fie de acord! Ő asemenea cserére sa “inainteze” eventual parintilor lor.

  4. Există un nucleu dur format din profesori rocheri, rocherițe și maneliste, comunistele tinere și comuniștii bătrâni. De când așteaptă ei introducerea orelor de educație sexuală… Dar pentru cine mai pricepe limba română, educatia sexuală e un atac asupra constituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele două proiecte de legi ale Educației au fost avizate favorabil, cu observații și propuneri, de către Consiliul Economic și Social  / Președintele forului: Vineri e ședință de Guvern pe tema celor două proiecte

Cele două proiecte de legi ale Educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, au fost avizate favorabil, cu propuneri de modificare și observații, de către Consiliul Economic și Social…
Vezi articolul

Admitere liceu 2023. Testările de limbă străină și probele de aptitudini pentru liceele vocaționale încep miercuri. Numele și prenumele candidaților vor fi anonimizate, potrivit Ministerului Educației – document

Pentru admiterea la liceu 2023, testările de limbă străină și probele de aptitudini pentru liceele vocaționale încep miercuri, 17 mai, și durează până pe 19 mai, conform calendarului oficial. Numele…
Vezi articolul

În noiembrie, elevii de clasele a VIII-a și a XII-a din județul Buzău susțin simularea județeană pentru Evaluarea Națională și BAC 2025. Rezultatele obținute pot fi trecute în catalog la solicitarea scrisă a elevului, potrivit procedurii

În perioada 26-28 noiembrie, elevii de clasele a VIII-a și a XII-a din județul Buzău dau simularea județeană pentru Evaluarea Națională și pentru examenul național de Bacalaureat 2025, potrivit unui…
Vezi articolul