Mai mult de jumătate dintre tinerii din România intenționează să voteze la alegerile din acest an, iar doi din trei vor să plece din țară – sondaj IRES

1.025 de vizualizări
Doi din trei tineri din România iau în considerare o migrație temporară sau definitivă din România, un indicator de alertă majoră, având în vedere că în perioada de preaderare la UE această cotă era de numai 50%. În același timp, mai mult de jumătate dintre ei intenționează să voteze la alegerile din acest an, conform sondajului IRES “Tinerii din România în anul 2024“, realizat pentru Inițiativa Tinerii Votează și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie.
  • Pe listele electorale din România sunt 4.594.321 de votanți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani (tineri), conform Autorității Electorale Permanente. La ultimele alegeri parlamentare, organizate în decembrie 2020, doar 25,46% dintre tineri s-au prezentat la urne.
  • Prezența scăzută la vot a tinerilor este un fenomen, având în vedere că în 2024 vor avea loc în țara noastră toate tipurile de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, se precizează în comunicatul de presă. 

Studiul sociologic răspunde la întrebări precum:

  1. Câtă încredere au tinerii români în Parlament și partidele politice?
  2. Cum văd tinerii viitorul României?
  3. După ce se orientează tinerii atunci când merg la vot?
  4. Care sunt principalele îngrijorări ale tinerilor din România? 

Rezultatele sondajului

Peste un sfert dintre tinerii din România sunt de părere că direcția în care merge țara este una bună este una greșită

„Există un pesimism dominant în rândul tinerilor, similar cu cel existent în populația generală.

Puțin peste un sfert dintre tinerii din România sunt de părere că direcția în care merge țara este una bună este una greșită. Mai optimiști sunt bărbații, cei cu vârste între 18 și 29 de ani, respondenții care au studii superioare și care nu au copii.

Nivelul destul de scăzut de optimism cu privire la direcția țării este destul de apropiat de cel existent în rândul populației generale; potrivit sondajelor IRES recente la nivel național unu din 5 români (21%) spune că direcția în care merge țara este bună, în timp ce trei sferturi sunt de părere că lucrurile în România merg într-o direcție greșită.

În același timp, față de anul 2022, când IRES a realizat Barometrul Tinerilor din România, pesimismul a crescut ușor (68% în 2024 față de 64% în 2022).„

Încrederea în stat și instituțiile acestuia este scăzută în rândul tinerilor 

„Mediul universitar se află pe primul loc, fiind creditat cu multă și foarte multă încredere de 56% dintre tineri. Este urmat de Uniunea Europeană (51%), armată (50%), NATO (50%).

Mijlocul clasamentului este ocupat de biserică – în care au multă și foarte multă încredere 47% dintre tineri, ONG-uri (46%), marile companii din sectorul privat (42%), serviciile secrete (42%) și poliția (41%).

Presa conduce lista instituțiilor creditate cu cea mai mică încredere, doar 14% dintre tinerii din România spun că mai au multă și foarte multă încredere în mass-media. Este urmată de Președintele României (11%), de Guvernul României (9%) și de Parlamentul României (9%). 

Încredere scăzută în democrația românească

„Mai mult de o treime dintre tineri au încredere în foarte mică măsură sau chiar deloc în democrația din România, iar alți 4 din 10 au încredere în mică măsură. Doar în cazul unei cincimi dintre tineri încrederea este prezentă în foarte mare (2%) sau mare măsură (21%). 

Neîncrederea este mai accentuată în rândul tinerilor care au un nivel scăzut de educație, în cazul celor care au deja copii sau printre cei cu vârste între 25 și 35 de ani.

În România, tinerii par să privească cu scepticism și critică anumite aspecte ale funcționării statului, cum ar fi predictibilitatea, echitatea, independența și orientarea țării atât către tineri, cât și către toți cetățenii. Între o cincime și un sfert dintre tineri cred că România este o țară orientată spre toți cetățenii săi (22%) sau spre tineri (23%) ori că este independentă (24%). O treime (33%) dintre intervievați sunt de părere că este o țară predictibilă (33%), iar 28% că este echitabilă. 

Educația și piața muncii –  principalii factori de îngrijorare pentru tineri

Principalele aspecte identificate de cei mai mulți tineri ca fiind îngrijorătoare cu privire la situația lor în România: lipsa oportunităților pe piața muncii (15%),  calitatea slabă a educației (14%), viciile (consumul de droguri, de alcool) (13%) și inflația/nivelul de trai/ neajunsurile financiare (13%).

În atmosfera generală marcată de pesimism și neîncredere în autoritățile reprezentative pentru democrație, lipsa de speranță îi face pe doi din trei tineri să ia în considerare o migrație temporară sau definitivă din România. Cifra în sine constituie un indicator de alertă majoră, având în vedere că în perioada de preaderare la UE această cotă era de numai 50%.

Este evident că orientarea preponderentă spre soluția migrării din România constituie un eșec al politicilor publice adresate tinerilor, se susține în comunicat. 

Rețelele sociale sunt în topul surselor de informare ale tinerilor cu privire la evenimente de interes pentru societate

„4 din 10 tineri spun că se informează din surse precum Facebook, TikTok, Instagram, WhatsApp sau altele. Unul din patru tineri indică presa online drept sursă de informare, pentru 18% aceasta este televiziunea, 7% îi indică pe prieteni sau pe cunoscuți, iar 2% se informează de la radio.

Femeile și tinerii între 18 și 24 de ani favorizează informarea de pe rețelele sociale, cei cu studii superioare și bărbații se informează mai mult din presa online, în timp ce televiziunea este preferată în mai mare măsură de către femeile de către tinerii care au deja copii, de cei cu un nivel scăzut de educație și care au între 25 și 29 de ani.

Interesul tinerilor față de politică este unul scăzut 

Cel puțin declarativ, peste un sfert dintre ei se declară interesați, aceștia fiind mai numeroși în rândul celor cu educație superioară. La polul opus, mai bine de o treime (35%) se declară în mică măsură sau deloc interesați, iar dezinteresul este direct proporțional cu vârsta, însă invers proporțional cu nivelul de educație.

Intenția de participare la vot este foarte ridicată

Intenția de participare la vot este una, declarativ, foarte ridicată, în contextul în care la alegerile parlamentare din anul 2020 au mers la vot puțin peste 25% dintre tinerii români, iar rata de participare cea mai crescută în rândul tinerilor în ultimii 8 ani a fost la alegerile europarlamentare din 2019 când au ieșit la vot peste 40% dintre tineri. Peste 60% dintre respondenți spun că vor vota cu siguranță la alegerile prezidențiale, 58% susțin că vor merge sigur la vot pentru europarlamentare și parlamentare, iar 59% vor ieși să voteze aleșii locali.

Dintre aspectele de care țin cont atunci când votează, trei sunt cele care se disting a fi dominante. Alegerea ”răului cel mai mic” este un aspect indicat de peste 4 din 10 respondenți, urmat de profilul candidatului, aspect important pentru 39% dintre intervievați și de activitatea partidului care susține candidatul (38%). Doar un sfert (26%) țin cont de ideologia cu care se identifică și unul din cinci are în vedere programul electoral al partidului sau al candidatului.

Dintre participanți la studiu care au votat și la alegerile parlamentare din 2020, doar 18% spun că își vor menține și la scrutinul similar din 2024 aceeași opțiunea de vot exprimată în urmă cu patru ani, în timp ce 65% susțin că opțiunea din 2024 va fi diferită de cea din 2020. 8% sunt încă indeciși.

Printre cei consecvenți îi regăsim, în proporții mai ridicate decât media, pe respondenții cu studii superioare, în timp ce în rândul celor care își schimbă opțiunea de vot sunt mai numeroși intervievații din primul interval de vârstă (18-24) și cei cu educație medie, conform comunicatului. 

Metodologia studiului:

Volumul eșantionului: 800 respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ±3,5%

Perioada realizării anchetei: 9-14 martie 2024

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) 

Studiul a fost realizat pro bono, în beneficiul Centrului AGORA pentru Democrație și al inițiativei TINERII VOTEAZĂ, ca parte a programului de responsabilitate socială dezvoltat de IRES, se precizează în comunicat. 


18 comments
  1. Mi se pare normal sa plece.
    In tara faci doar o scoala gratis care nu te ajuta in muncă și atat.

    Culmea ar fi sa se înjosească și cu examene ca să meargă la catedra suplinitori.

  2. Că intenționează să voteze este bine, deoarece cred că vor vota Alianța Unită, nu PSD, PNL sau AUR. Că vor să plece din țară este rău, mai ales că majoritatea vor fi niste bieți salahori, prestând activitățile refuzate de cetățenii din acele țări.

  3. Acei 2 din 3 isi cam fac iluzii, fiindca nu prea mai e loc pt straini, mai ales cei cam needucati, decat in propria tara sau in lumea a 4-a, a 5-a etc.

    1. @ carcotasul ! Poți să te duci dumneata la cârcotași și să te cerți cât dorești ! E fix alegerea lor dacă emigrează dau nu ! Există totuși UE și oricine poate să meargă în orice țară . De ce ar rămâne aici ? Pentru ce ? Să îndure un comentariu vulgar și abuziv din partea unuia ca dumneata care are în cap doar ura față de tineri? Se vede că nu înțelegeți multe lucruri. Occidentul caută la greu străini, deoarece constant există necesități sociale . Într-o bună zi o să regretați vorbele nesăbuite la adresa tinerilor, probabil în viitor când nu vor mai fi elevi și studenți în școli , licee și facultăți. Într-o bună zi nici medici nu vor exista care să vă trateze și nici tineri să vă plătească pensiile babane . De abia aștept scenariul ăla interesant și decisiv …

        1. Tanti OanaM ! Dumneata ai venit de la balamuc cu tot cu limbajul de balamuc ! Te rog să te exprimi frumos, asta dacă dorești să participi la discuție sau dezbatere ! Eu nu ți-am vorbit urât ! Ai un limbaj golănesc ! Ai greșit persoana !

  4. Este destul de evident faptul că tinerii doresc să plece . Tinerii nu ar trebui să își pună încrederea într-o societate care nu îi dorește cu adevărat. Tinerii ar trebuie să facă ceea ce simt ei , la fel cum toți oamenii își aleg drumul în viață. De ce să rămână într-o țară în care sunt criticați pe nedrept ? De ce să rămână într-o țară care nu a făcut nimic pentru ei ? De ce să rămână într-o țară coruptă care le-a luat drepturile și condițiile de trai decente ? De ce să rămână într-o țară care efectiv îi alungă și îi jicnește în mod vulgar și golănesc? De ce să rămână într-o țară cu o societate fanatică și grosolană care îi desconsideră și îi tratează ca pe niște sclavi ? Ce moștenire le-a lăsat societate românească? Societatea românească a lăsat moștenire de la generațiile trecute doar corupție, inegalitate socială, ură, intoleranță, comportamente distructive și violente, xenofobie, rasism, fanatism religios, fanatism politic, condiții precare de viață, instabilitate socială și politică, dezbinare, comportamente deviate, lipsă de umanitate, duritate excesivă, jicniri, blasfemie,dezbinare , etc. Ar fi o bună recomandare pentru tineri să plece în număr de milioane și să depopuleze țara masiv . Recomandat pentru tineri ar fi să se ducă la studii în străinătate unde sunt tratați în mod uman și respectuos, iar în România să falimenteze toate instituțiile de învățământ. Ar fi cea mai frumoasă revanșă, astfel că țara ar rămâne fără tineri , fără elevi, fără studenți și fără forță de muncă. Nu s-ar mai putea plăti pensiile, salariile,impozitele, taxele și alte lucruri. Nu ar mai exista medici și alte categorii sociale esențiale. Poate în acest scenariu extrem tinerii ar fi respectați la adevărata lor valoare în societate. Jicnirile la adresa tinerei generații nu își au rostul, iar cel puțin pe mine mă fac să îmi dau seama că societatea românească tot arhaică, înapoiată și intolerantă a rămas.

    1. Că intenționează să voteze este bine, deoarece cred că vor vota Alianța Unită, nu PSD, PNL sau AUR. Că vor să plece din țară este rău, mai ales că majoritatea vor fi niste bieți salahori, prestând activitățile refuzate de cetățenii din acele țări.

    2. Nu crezi că înainte de a cere ceva, trebuie sa dai ceva? Ce au făcut până acum pentru țara cei care vor sa plece? In 1989 tinerii au ieșit în stradă și multi au plătit cu viața, fiind împușcați de militarii din securitate, militie și armata. Fără aceste sacrificii tu nu ai fi ajuns sa postezi ceea ce ai postat sau daca exprimai în public așa ceva culegeai stuful in Delta Dunării sau munceai cu sapa, lopata și roaba la construirea unui canal.

      1. @Florin ! Cred că ai greșit persoana sau locul ! Nu cred că își are rostul comentariul tău, având în vedere că este în afara subiectului de discuție! Ca să poți să oferi ceva trebuie mai întâi să ți se asigure un drept ! Fără un drept de bază nu poți îndeplini alte sarcini, iar acest fapt este logic. Tu de ce nu dai politicienilor corupți banii tăi din proprie inițiativă dacă tot vorbești de conceptul de ,,a da,, ? Îți palce când ești păcălit de conducători așa mult ? Observ că sindromul Stockholm capătă proporții epidemiologice ! Iar cei care doresc să plece au făcut ceva pentru țară și societate : plătesc taxe și impozite, plătesc contribuții la sănătate, plătesc taxe impuse abuziv de politicieni , plătesc inclusiv greșelile și corupția politicienilor , îndură stres și suferințe etc. Sunt sigur că tu ești un om de ,, bani gata ,, care ai tot ce îți dorești, altfel nu se explică cum totul la tine este de la sine înțeles și îi judeci pe alții în mod nedrept . Corect spus , la revoluție tinerii au ieșit în stradă și au adus libertatea, deoarece au fost curajoși și demni de respect, iar unul ca tine stătea și se uita pe geam râzând, mâncând probabil pop-corn ca la cinema! Tinerii produc în prezent schimbările, iar fără ei nu ai putea nici să mănânci o pâine la prânz. Tu nu ai contribuit cu nimic la revoluție și libertate și sunt convins că ești unul dintre indivizii care încă are nostalgii comuniste și ceaușiste ! Fără eforturile tinerilor de astăzi care aduc bani din străinătate, nimeni nu ți-ar plăti ție salariul și pensia și ai fi fost falit , iar cel mai probabil ai fi plecat în străinătate la muncă sezonieră ( la căpșuni, sparanghel , etc. ), deoarece statul și societatea românească ți-ar închide ușa în nas ! Statul nu ți-ar fi dat un ban , deoarece trăim într-o țară coruptă. Tu poți să îi idolatrizezi pe politicieni cât dorești ! Reține acest fapt : ,, Dacă te duci la spital în România nimeni nu te băga în seamă fără șpagă, iar în străinătate ești totuși primit și tratat ca un om ! ,, Dar îți spun un lucru : ,, Statul nu îți dă un ban și nu îi pasă de tine , indiferent cât contribui , iar într-o bună zi statul îți poate lua tot și îl poate folosi pe unul ca tine ca și carne de tun în funcție de interese politice meschine , fără să le pese de tine și de viața ta, așa că mai vorbim până atunci ! ,,

      2. Domnule Florin! Nu cred că este cazul să comentați având în vedere faptul că nu înțelegeți esențialul și nu contribuiți cu nimic bun . Tinerii au dat și ei ceva , astfel că unii dintre ei plătesc taxe , impozite, iar de cele mai multe ori îndură umilințe. Că să nu mai spun faptul că ei sunt nevoiți să suporte corupția și erorile politicienilor corupți. Se pare că sunteți un fan al politicienilor și îi admirați profund . Sindromul Stockholm începe deja să devină de ordin epidemiologic și se răspândește cu mare avânt. Îți place așa mult abuzul din țara asta ? Îi admiri așa mult pe corupții care au luat din banii oamenilor ? La revoluție tinerii au luptat pentru libertate și nu dumneata care stăteai și te uitai pe geam râzând și mâncând popcorn . Tu nu ai contribuit cu nimic, ci doar comentezi aiurea. Se vede că nu îți pasă de nimeni și ești probabil un om de ,, bani gata ,, care le-a avut pe toate , deoarece altfel nu se explică faptul că nu înțelegi modul de funcționare al unei societăți. Sunt convins că ești un nostalgic după comunism. Fără tinerii care pleacă în străinătate și aduc bani, tu nu ai fi avut nicio pâine pe masă și niciun salariu platit la timp. Ai fi fost falit , deoarece statul ți-ar închide ușa în nas și ți-ar lua și ultimul ban. Probabil te-ai fi dus la cules de sparanghel și căpșuni în timp ce politicienii mâncau sardine pe pâine în palatul de cleștar din banii tăi. Nu te agita atât de mult , deoarece statul nu te ajută cu nimic, ci mai degrabă te poate folosi ca și carne de tun în viitor în scopuri politice. Să nu iei apărarea unor corupți, deoarece oricum îți vor lua și cămașa de pe tine dacă au acest scop. Statul nu te va ajuta cu nimic și nu îi pasă de viața ta . Așa că lasă abureala asta cu critica față de tineri, că nu merge deloc ! Mi-a vorbim până atunci …

    3. @Orhideea. De ce iti ascunzi gloriosul nume de Putin in spatele numelui unei flori, cu care semnezi aceasta postare elucubranta ? Nu ai primit, inca, aprobarea ? In alta ordine de idei – ca sa ma pot inspira si eu, pt mine si familia mea- in care anume tara te-ai duce cu tot neamul tau, ca sa-i scutesti pe romani de a mai citi asemenea indemnuri tampite ? Unde crezi ca ai fi platita mai bine…decat in tara celor ce se aleg aproape cu unanimitate ? Eu, nu, multumesc, nu vreau sa merg acolo cu tine si prefer sa actionez pt imbunatatirea lucrurilor in Romania. Ma opresc aici, desi tare ti-as mai trage un shut undeva !

      1. Domnule carcotasul, puteți face o vizită cârcotașilor! Nu vă obligă nimeni să plecați din țară, puteți rămâne să îmbunătățiți dumneavoastră pensiile speciale babane ale unor bogătași ! Puteți contribui la așa-zisa dezvoltare a țării care din nefericire întârzie și probabil nu va mai apărea din cauza mai multor factori, precum corupția, ignoranța, răutatea, etc. Emigrarea este o decizie personală pentru fiecare în parte , indiferent care este opinia mea ! Eu nu încurajez pe nimeni să plece sau nu ,iar fiecare face ce vrea ! Doar am spus ce ar merita făcut sau ce se va întâmpla în viitor ! Puteți sta liniștit ! Nimeni nu vă poate lua cu forța să vă duceți în țările occidentale pe care le urâți cu atâta înverșunare! Se vede că sunteți un antioccidentalist convins! Puteți face dumneavoastră o vizită la comuniști, acolo unde vă este locul ! Dumneavoastră sunteți un comunist convins cu un discurs al urii foarte pronunțat și vulgar până la extrema cealaltă. Sunt convins că sunteți platit din umbră de comuniști să comentați aiurea și fără nicio logică. Nu aveți o educație de bază, iar politețea lasă de dorit. Tare m-aș bucura să plece toți tinerii să nu aibă nimeni cine să îți plătească pensia și salariul ăla baban. Până atunci … du-te la cârcotașii tăi !

    4. Ce aiureli!De fapt despre depoluare s-a știut de acum 30 de ani.De aceea țiganii au fost numiți rromi.Nu rămâne tara goală, vin alții din alte părți care vor aprecia ce românii lapada.Sunt chiar prea mulți care vor un loc aici.Nu dispare nimic cum nu a disparut nici pana acum.Viata merge mai departe cu sau fără ei.Nu sta lumea în loc pentru nimeni,pentru absolut nimeni.

      1. Doamna Ioana ! Într-adevăr ! Despre depoluare se știe de nu timp și este un fenomen adus în discuție constant, dar dacă stăm să ne gândim puțin mai bine ne putem da seama că cei care vin din alte părți nu rămân pe teritoriul României, ci doar muncesc temporar și apoi pleacă tot către occident, deoarece și ei știu care este situația din România. Puteți vedea la televizor că mulți emigranți asiatici se duc într-un final tot către occident, iar România este mai mult un punct de trecere pentru ei. Un emigrant asiatic preferă să emigreze în occident decât în România, întrucât totuși sunt diferențe mari din multe puncte de vedere ( economic, social , politic, mentalitar etc.).

        1. @OanaM ! E deja obrăznicie și golăneală ceea ce faci tu ! Poți să te duci să consulți un psiholog și să îi vorbești despre ura, obsesiile, fixismele și frustrările tale față de alții ! Nu ar trebui să te intereseze ce scriu eu ! Dacă dorești să participi la discuție ar trebui să știi că trebui să te comporți civilizat, nu ca în junglă ! Da , este ,, depopulare,, . Greșeala este de la tastatură, deoarece corectează automat orice cuvânt în cazul în care nu știai acest lucru elementar ! Probabil că tu nu folosești tastatura și de aceea nu greșești ! Ești un bun vânător de greșeli, deoarece doar la acest lucru te pricepi, iar probabil la restul nu știi nimic.

  5. ha ha, sa plece .. sa muncească , sa se inmuteasca. nu i bai
    Raman beizadele sa plateasca pensiile speciale ale babacilor 😌

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Eugenia Pavăl / Foto: Arhivă personală

Subiectele de la Evaluarea Națională 2022 – Limba română au fost „de nivel mediu, cu unele probleme de cunoaștere foarte bună a gramaticii” – profesoara Eugenia Pavăl: „Poate începem, încet-încet, să îi provocăm pe copii la lectură”

Tipul de subiecte date la proba de Limba română la Evaluarea Națională 2022 a fost unul potrivit, „pentru că poate începem, încet-încet, să îi provocăm pe copii la lectură, să…
Vezi articolul

Florian Lixandru, secretar de stat PSD la Educație: Se va reveni asupra deciziei doamnei ministru Deca de a-mi retrage atribuțiile de secretar de stat. Am fost chemat de dimineață la dumneaei în birou și informat că, urmare a postării mele publice cu poziția PSD privind legile educației, îmi retrage atribuțiile

Florian Lixandru, secretarul de stat PSD de la Educație căruia ministra Ligia Deca i-a retras în această dimineață atribuțiile de secretar de stat, a declarat în această seară, la B1…
Vezi articolul

Asociația Editorilor din România – semnal de alarmă după alocarea a 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației: “Devine evident de ce piața de carte din România este cea mai mică din întreaga Uniune Europeană”

“Suntem convinși că există o corelație clară între sumele tot mai mici pe care Educația le primește de la autorități și calitatea în scădere a absolvenților din învățământul românesc”, apreciază…
Vezi articolul