Mădălin Bunoiu, profesor de fizică și președinte ARACIS: Tinerii nu mai au curiozitatea să cerceteze pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată. Numărul de laboratoare de chimie, de fizică, de biologie din școlile primare, gimnaziale și licee este incredibil de mic

4.308 vizualizări
Foto: UVT
Președintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Mădălin Bunoiu, remarcă numărul de laboratoare de chimie, fizică sau biologie, din școli, “incredibil de mic”, în special la sate. El a fost întrebat în cadrul unei emisiuni difuzate la Radio România Cultural dacă studenții au curaj să facă cercetare. “Tinerii nu încearcă pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată. Dacă ne uităm la numărul de laboratoare de chimie, de fizică, de biologie care se regăsesc acum în școlile primare, gimnaziale și în liceu este incredibil de mic. Este o chestiune ce ține de o minimă decență ca orice școală, oricât de mică ar fi, în orice sat, să aibă un laborator”, spune Mădălin Bunoiu.  

Profesor la Facultatea de Fizică, Mădălin Bunoiu este prorector la Universitatea de Vest Timișoara și președinte ARACIS – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior. Acesta a explicat că din cauza numărului de laboratoare „incredibil de mic“, de chimie, fizică sau biologie, din școli, în special la sate, tinerii nu sunt curioși să încerce și să experimenteze știința, acest lucru afectând evident cercetarea.

“Din păcate, tinerii, educabilii nu au o curiozitate foarte mare în a încerca, dar aici vreau să spun și de ce pentru că dezavuez genul acela de interlocutor care spune întotdeauna „nu e bine, nu se poate“, fără a oferi o soluție sau măcar un argument. Nu încearcă pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată, de fapt. Dacă ne uităm la numărul de laboratoare de chimie, de fizică, de biologie care se regăsesc acum în școlile primare, gimnaziale și în liceu este incredibil de mic. Este, aș spune, o chestiune ce ține de o minimă decență ca orice școală, oricât de mică ar fi, în orice sat la care nu poți ajunge decât mergând pe jos – trebuie să aibă un laborator. Acolo unde, într-adevăr, numărul de elevi este mai mic sau resursele sunt mai reduse, să fie unul integrat de științe, iar pe măsură ce nivelul de educație crește, pentru fiecare din aceste discipline pe care le-am menționat, și poate sunt și altele, trebuie să existe un laborator. Acolo tu începi să înveți, acolo îți vine curiozitatea de a încerca”, a spus Bunoiu. 

Potrivit Institutului Național de Statistică, între 2010 și 2021 au dispărut din școli 1.540 de laboratoare. Nu se știe însă câte dintre cele existente sunt și funcționale în acest moment.

2010201920202021
Numărul laboratoarelor școlare16.94615.90015.79615.406
Sursa datelor: INS / Labotatoare din scoli primare, gimnaziale, licee și învățământ profesional

Potrivit apelurilor lansate prin PNRR de către Ministerul Educației, peste 10.000 de laboratoare de științe ar urma să fie dotate cu bani europeni în acest an.

Citește și:
Laboratoarele de știință din școli: spațiile, laboranții, substanțele necesare – printre problemele care complică situația, “dacă ele vor fi reînființate” cu ajutorul PNRR, atrage atenția profesoara de chimie Daniela Bogdan
INTERVIU Daniela Bogdan, profesoara cu 31 de liceeni cu 10 la BAC 2021, la Chimie: S-au blocat posturile de laboranți. Vă imaginați că la Colegiul “Sfântul Sava” nu putem organiza un concurs pentru postul de laborant de chimie, școala neprimind aprobare pentru organizarea concursului? Trebuie actualizată și legislația privind regimul substanțelor

3 comments
  1. Pe bune! Aceasta este concluzia voastra dupa decenii de asa zise acreditari? Secundul vostru ARACIP ce mai scoate? Este buna diurna? Sunt mesele imbelsugate? Pe voi cine va pregateste fiind acolo in varf?

  2. Pe bune? Prin 2015, inspectoratele trimiteau înștiințări la școli, care mai are substanțe nefolosite încă de la laboratoare și ustensile, dispozitive, să le caseze, pentru că experimentele se vor face doar vizualizându-le la videoproiector. Oare când s-au răzgândit?…

  3. Pt tine poate au fost o formalitate, nu generaliza!!!!! Pt mine au fost o batjocura din partea metodistei care ma obliga în toți acei ani la activități suplimentare neplătite în n vacanțe în care figuram în concediu, ma presa sa nu mi iau medical nici pt mine nici pt copil când eram praf de bolnave, îmi comenta pt ca nu mi fac orele în același stil ca ea, când alte colege nu și fac orele deloc sau mai rău, la altele le șoptea chiar ea răspunsurile în timpul probelor pe care cică le evalua!!!! Inspecțiile sunt o formalitate sau o batjocura în funcție de caracterul infect sau onest al metodistului care iti face inspecțiile!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Decizia privind deschiderea școlilor trebuie descentralizată. În rural, unde sunt mai puțini elevi la clasă, lecțiile se vor desfășura la școală – președintele Federației Părinților, după întâlnirea cu reprezentanții ministerelor Educației și Sănătății

Odată cu deschiderea școlilor în toamnă, atât instituțiile statului, la nivel central și local, cât și familiile, părinții și elevii vor trebui să împartă responsabilitatea unor reguli de prevenire a…
Vezi articolul

Ministerul Educației a scos informatica din aria de discipline STEM prin legea educației Deca-Iohannis. Științele, tehnologiile, ingineria și matematica primesc cu 33% mai mulți bani pentru bursele studenților, facultățile de informatică nu

Nicio facultate cu programe de studii în informatică din țară nu va putea primi cu 33% mai mulți bani pentru fondul de burse și protecție socială per student, așa cum…
Vezi articolul

INTERVIU Reprezentantul special ONU pentru combaterea violenței împotriva copiilor, Najat Maalla M’jid: Agresorii nu au idee cât de devastatoare este atitudinea lor umilitoare pentru psihicul unui copil / Este foarte important pentru o societate să se asigure că profesorul care supune un copil la rele tratamente este pedepsit corespunzător, nu doar transferat de la o școala la alta

Agresiunea profesor-elev și elev-elev la școală este poate cea mai întâlnită formă de bullying din sistemul educațional românesc, așa cum am văzut în cazul de la Târgu Mureș. Edupedu.ro a…
Vezi articolul