În proximitatea celui mai puternic laser din lume, pe Platforma Măgurele de lângă București – cel mai mare centru științific în domeniul fizicii nucleare și laserelor din România – funcționează, din perioade diferite, trei acceleratoare de particule, liniare, care lucrează în tandem, cu accelerare în două etape. Echipamentele de la Măgurele, care dau energie particulelor în vid, sunt folosite în cercetări atât pentru fizică, în înțelegerea Universului, cât și în artă sau medicină, relatează G4Media.ro.
Cel mai mare accelerator de la Măgurele este totodată și cel mai în vârstă: 9 MV (megavolți) FN Pelleton a fost instalat în 1973 (51 de ani). El este folosit în experimente de știință de bază și cercetare aplicată. La polul opus, cel mai mic, este de 1 MV, un spectometru de masă, utilizat pentru a data obiectele cu radiocarbon, probe testate pentru muzee sau arheologi.
Al treilea accelerator are o putere de 3 MV, a fost instalat în 2012, iar, între timp, fizicienii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” – IFIN-HH, care deține acceleratoarele, l-au îmbunătățit și i-au adăugat încă un braț, la cele 3 existente.
Andrei Hotnog lucrează de 3 ani la Departamentul de Fizică Nucleară Aplicată pe Platforma Măgurele, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” – IFIN-HH. Cooptat în echipă de Andrei Straticiuc, directorul departamentului, Andrei Hotnog are în dezvoltare o cercetare pentru medicină la acceleratorul de 3 MV.