Lumea fascinantă a acceleratoarelor de particule de pe Platforma Măgurele, explicată de tânărul fizician de 25 de ani Andrei Hotnog – VIDEO

292 de vizualizări
Andrei Hotnog / Foto: G4Media.ro/ ENTR
În proximitatea celui mai puternic laser din lume, pe Platforma Măgurele de lângă București – cel mai mare centru științific în domeniul fizicii nucleare și laserelor din România – funcționează, din perioade diferite, trei acceleratoare de particule, liniare, care lucrează în tandem, cu accelerare în două etape. Echipamentele de la Măgurele, care dau energie particulelor în vid, sunt folosite în cercetări atât pentru fizică, în înțelegerea Universului, cât și în artă sau medicină, relatează G4Media.ro.

Cel mai mare accelerator de la Măgurele este totodată și cel mai în vârstă: 9 MV (megavolți) FN Pelleton a fost instalat în 1973 (51 de ani). El este folosit în experimente de știință de bază și cercetare aplicată. La polul opus, cel mai mic, este de 1 MV, un spectometru de masă, utilizat pentru a data obiectele cu radiocarbon, probe testate pentru muzee sau arheologi.

Al treilea accelerator are o putere de 3 MV, a fost instalat în 2012, iar, între timp, fizicienii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” – IFIN-HH, care deține acceleratoarele, l-au îmbunătățit și i-au adăugat încă un braț, la cele 3 existente.

Andrei Hotnog lucrează de 3 ani la Departamentul de Fizică Nucleară Aplicată pe Platforma Măgurele, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” – IFIN-HH. Cooptat în echipă de Andrei Straticiuc, directorul departamentului, Andrei Hotnog are în dezvoltare o cercetare pentru medicină la acceleratorul de 3 MV.

VIDEO și articolul integral – pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția Consilului Național al Elevilor după anunțul de aseară al ministrului Educației privind ridicarea stării de alertă, de pe o zi pe alta: Restricțiile impuse de pandemie ar fi trebuit ridicate treptat în școli, iar noile măsuri să fie anunțate în timp util

Consiliul Național al Elevilor solicită autorităților ca orice decizie legată de ridicarea restricțiilor în școli să fie comunicată din timp. Reacția vine printr-un comunicat de presă, după ce ministrul Educației,…
Vezi articolul

Senatorul PSD Vasile Dîncu, despre “România Educată”: Iohannis a spus că este o strategie transpartinică. Astăzi l-am auzit pe Cîțu vorbind doar despre ce va face el. Dacă devine una din strategiile politizate, atunci va avea un eșec total și rapid

Senatorul PSD Vasile Dîncu a atras atenția liderilor Guvernului să nu uite că implementarea strategiei România Educată trebuie să fie una transpartinică, așa cum s-a stabilit la Cotroceni, fiind un…
Vezi articolul

Croația investește 180 de milioane de euro pentru digitalizare în educație. Cei mai mulți bani – din fonduri europene. Țara are o populație de aproape cinci ori mai mică decât a României și de cinci ori mai puține școli

Un eveniment găzduit, marți, de Comisia Europeană pune în lumină un proiect asumat deja la nivel comunitar drept studiu de caz pentru întărirea componentei digitale în învățământ. Anume, un proiect…
Vezi articolul