“Suspendarea cursurilor școlare și organizarea cursurilor, orelor în sistem online în toate școlile” se numără printre măsurile care se aplică în momentul în care rata de infectare dintr-o localitate depășește 3 cazuri la mia de locuitori, în ultimele 2 săptămâni, a amintit astăzi premierul Ludovic Orban, în aceeași zi în care Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunțat că rata de infectare pentru București este de 3,02 la mia de locuitori. Șeful executivului a precizat că închiderea școlilor se aplică în momentul în care Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență constată depășirea, comitet care are la dispoziție 48 de ore pentru această decizie.
- Amintim că prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat pentru Edupedu.ro că nu are în vedere convocarea astăzi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. “Mâine vom lua o decizie [cu privire la modul în care vor funcționa școlile și grădinițele din Capitală – N.Red.], dar astăzi nu”, a precizat Cojanu, pentru Edupedu.ro.
- Prefectul a amintit că Ordonanța care prelungește starea de alertă prevede că “în 48 de ore comitetele pentru situații de urgență județene și cel municipal se întrunesc, după depășirea unei rate a infectărilor de 3 la mie. (…) 3,02 e foarte puțin depășit, ca să panicăm lumea”.
Premierul Ludovic Orban a precizat că, “după părerea mea, odată ce DSP a transmis către centrul de comandă și către Prefectură indicele de 3,02, nu se mai poate întoarce situația. Nu văd un motiv prin care s-ar întoarce. Sigur că raportările de duminică la 10 până luni la 10 cuprind mai puține cazuri, dar odată indicele depășit trebuie adoptat”.
Ludovic Orban, cele mai importante declarații:
- 14 zile după depășirea indicelui, aceste măsuri intră în vigoare:
- 1. Obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, la fel ca în spațiile închise
- 2. Suspendarea cursurilor școlare și organizarea cursurilor, orelor în sistem online în toate școlile
- 3. Suspendarea activităților în teatre, cinematografe, cafenele în spații închise
- Acestea sunt principalele măsuri care sunt adoptate. Ele sunt cunoscute din momentul în care am prezentat, după adoptare, ordonanța de prelungire a stării de alertă și Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va trebui să le implementeze și să și gândească un plan de implementare
- Imediat după luarea deciziei, noi avem o OUG în curs de adoptare – pe care o vom adopta marți sau miercuri – care va avea prevederi clare în sensul asigurării a 75% din salariu pentru un părinte care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învățământul în sistem online.
- Intrarea în vigoare a măsurilor se face după ce Comitetul va face constatarea depășirii pragului.
- Prevederile legale au stabilit un termen de 24 de ore de stabilire a datelor de la DSP către Prefectură și 24 de ore de către Prefectură. Trebuie făcută încă o dată o analiză a tuturor centrelor de diagnosticare, o analiză referitoare la focare, pentru că din indicele respectiv se scad cazurile din focare.
- După părerea mea, odată ce DSP a transmis către centrul de comandă și către Prefectură indicele de 3,02, nu se mai poate întoarce situația. Nu văd un motiv prin care s-ar întoarce. Sigur că raportările de duminică la 10 până luni la 10 cuprind mai puține cazuri, dar odată indicele depășit trebuie adoptat.
- În municipiul București, s-au achiziționat tabletele și din câte știu inspectorii de la nivel de sectoare fie au terminat de împărțit, fie termină de împărțit tabletele pentru copiii din familiile vulnerabile.
Informații de background
Declarațiile au fost făcute după ce Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunțat că rata de infectare cu noul coronavirus este, pentru București, de 3,02 la mia de locuitori.
Potrivit ordinului de ministru după care sunt organizate școlile, la această valoare a indicelui pentru cazurile noi de îmbolnăvire toate școlile dintr-o localitate trec în scenariul 100% online.
Însă Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă prevede că Comitetul Județean sau Municipal pentru Situații de Urgență trebuie să se întrunească în maximum 48 de ore: “Constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia“.