“Elevii o să-și dea toate examenele care se dau la sfârșit de an, la fel studenții își vor da toate examenele. Sigur, dacă după 15 mai lucrurile vor fi în regulă, putem să dăm drumul la activitatea școlară”, a declarat marți seară premierul Ludovic Orban, într-un interviu pentru Realitatea Plus.
- Apelul liderului de la Palatul Victoria către profesori – de a intensifica “predarea” până se vor putea redeschide școlile – vine la două săptămâni după ce ministrul Educației le-a transmis printr-o scrisoare deschisă tuturor cadrelor didactice să NU predea noi cunoștințe în perioada suspendării cursurilor.
“Oricum, profesorii vor trebui să se mobilizeze după vacanța școlară să intensifice predarea online până se vor putea redeschide școlile și, de asemenea, trebuie să fie pregătite examenele care se dau cu cea mai mare seriozitate”, a anunțat premierul.
Declarațiile integrale făcute de premierul Orban, la Realitatea Plus, cu privire la anul școlar 2019-2020: “Anul școlar va fi încheiat. Adică elevii o să-și dea toate examenele care se dau la sfârșit de an, la fel studenții își vor da toate examenele. Sigur, dacă după 15 mai lucrurile vor fi în regulă, putem să dăm drumul la activitatea școlară. Oricum, profesorii vor trebui să se mobilizeze după vacanța școlară să intensifice predarea online până se vor putea redeschide școlile și, de asemenea, trebuie să fie pregătite examenele care se dau cu cea mai mare seriozitate“.
“Suspendarea cursurilor reprezintă o perioadă în care vom valorifica activitatea pe care am desfășurat-o în sala de clasă, prin modalități de fixare a cunoștințelor și de recapitulare a temelor predate, fără a preda noi cunoștințe și fără a evalua elevii” – le transmitea Monica Anisie profesorilor, pe 30 martie 2020.
Informații de background
Toate școlile și grădinițele din România sunt închise de pe data de 11 martie 2020 și până cel devreme pe 18 mai 2020, pentru a limita răspândirea pandemiei COVID-19.
“Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de Coronavirus, precum și de măsurile comunicate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a declarat Anisie.
Monica Anisie a anunțat că a “anulat simulările examenelor naționale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și olimpiadele și concursurile naționale“, precum și sesiunea specială a Bacalaureatului pentru olimpici.
“Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum 2 note, la care se adaugă nota din teză acolo unde este cazul. Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ceea ce s-a studiat până la 11 martie 2020 [data la care toate școlile au fost închise, pentru a limita răspândirea epidemiei COVID-19 – N.Red.]”, a declarat ministrul.
Edupedu.ro prezintă succint structura oficială a anului școlar 2019-2020 – neschimbată până acum
Semestrul al II-lea (20 săptămâni)
Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021
Ordinul încă aflat în vigoare prevede următoarele excepții la structura anului școlar 2019-2020:
- pentru clasele a XII-a, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 29 mai 2020
- pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 34 de săptămâni de cursuri și se încheie pe 5 iunie 2020
- pentru clasele liceale – filiera tehnologică și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri
Programul Școala altfel ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii.
Citește și:
-
Monica Anisie, într-o scrisoare deschisă către profesori: În perioada suspendării cursurilor nu se vor preda noi cunoștințe și nu se vor evalua elevii, ci doar se vor fixa și recapitula cele predate deja
-
Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2020 “ar putea fi organizate în luna iulie” – a anunțat ministrul Educației. Programa de examen nu va cuprinde materia semestrului al II-lea / Au fost anulate evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și Bacalaureatul pentru olimpici
-
Sorin Cîmpeanu anunță scenariile posibile pentru acest an școlar: Cel mai pesimist – Evaluarea Națională în august și BAC în septembrie. Cel mai optimist – reluarea școlii în luna mai
-
Baremele testelor de antrenament pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat lansate de Ministerul Educației au fost publicate
-
Teste de antrenament pentru Bacalaureat: Descarcă subiectele pe care liceenii le au de rezolvat până vineri la Română, Matematică, Chimie și Fizică
-
Teste de antrenament pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat au fost publicate de Ministerul Educației. Descarcă subiectele publicate
3 comments
Eu nu înțeleg viziunea Dvs!! De ce mai chinuiți elevii și profesorii cu cursuri online, dacă vreti și recuperare peste vara?? Ce noima are? Credeți ca elevii sunt odihniți după atâtea lectii online? Ce sa mai recupereze dacă din Martie fac ore online si au teme verificate???
Profesorii când își mai iau concediul lor? Acum i puneți la minca online și la vara iar la mu ca.. aveți o logica ???
Vise, taica, vise! Estul Europei și noi suntem cu 3 saptamani in urma Vestului Europei! Nu că avem gene mai bune (ce stupizenie!). Stai sa vezi când or exploda cazurile la noi! Nici vorbă de școală sau examene! Iar online ul e o gluma bună!
Domnu’ premier, traiti in eroare, bre: 1. Ministeru’ Educatiei zise ca online nu se predau cunosctinte noi. Mai mult, nu exista regula dupa care sa se predea. Si mai rau: nu exista CINE sa stie sa predea online. Monica zise si ea cate ceva, dar prea tarziu si dupa ce se petrecusera multe altele inainte. Examenele CUM sa se dea, ca matale esti cam nevricos si vorbesti fara de sir. Sunt orase intregi inchise, copiii de acolo cum fac: scriu si pun in fereastra? Sau arunca fituicile pe geam? ONLAINU’ nu ajunge la toata lumea! Zau, Nene, esti confuz!