Ludovic Orban: Numărul de elevi cu COVID-19, ca procent, a fost de 6,3% pe populație școlară. Nu există o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor pe această categorie de vârstă / În școli și universități, deciziile comitetelor pentru situații de urgență să țină cont cu strictețe de reglementările legale, nu de bunul plac al unor directori de școli

5.213 vizualizări
SURSA: gov.ro
Premierul Ludovic Orban a declarat în această seară că “este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri” de infectare cu noul coronavirus, motiv pentru care le-a cerut comitetelor județene pentru situații de urgență “o intensificare a controalelor” pentru respectarea măsurilor.

“În școli și în universități, deciziile care se iau la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență să țină cont cu strictețe de reglementările legale – de hotărârea de guvern privind starea de alertă și de ordinul comun al ministrului Educației Naționale și ministrului Sănătății, nu de bunul plac al unor directori de școli. Ce spune legea, aia trebuie să se aplice”, a declarat premierul.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute de premierul Ludovic Orban la finalul unei videoconferințe cu prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei, la care au participat ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și șeful DSU, Raed Arafat.

“Am solicitat comitetelor județene să ia decizii de carantinare oriunde situația se impune, fie de localități, fie de zone”, a anunțat Ludovic Orban.

Premierul a susținut că “în primele două săptămâni este greu să ai o evaluare a răspândirii datorate școlii și eu transmit mesajul ăsta: copilul este expus celui mai mic risc de infectare în cadrul școlii, în clasă, sub supravegherea profesorului. Riscul de infectare a unui copil, adolescent este mai mare atunci când este liber și când interacționează fără supravegherea unui adult”.

“În ceea ce privește numărul de cazuri pe populația școlară, chiar cu școlile suspendate sau cu copii în vacanță, numărul de cazuri ca procent a fost în jur de 6,3% pe populație școlară. Deocamdată, pe evaluările noastre, nu există o creștere semnificativă a procentului de îmbolnăviri pe această categorie de vârstă“, a anunțat Orban.

În ceea ce privește anunțul făcut de noul primar din Bacău, că va lua toate măsurile ca toți elevii să vină fizic la școală, Ludovic Orban a răspuns: “Nu poate să încalce legea și HG privind starea de alertă și ordinul comun MS-MEC. Primarii trebuie să aplice legea“.

Ludovic Orban, cele mai importante declarații cu privire la școală:
  • Este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Din acest motiv, am solicitat comitetelor județene pentru situații de urgență o implicare mult mai serioasă în implimentarea măsurilor legale adoptate de autorități, de asemenea o intensificare a controalelor și o intensificare a comunicării cu cetățenii, pentru respectarea măsurilor.
  • În acest sens, le-am solicitat să urmărească mai multe linii de acțiune.
  • În primul rând, în școli să fie respectate toate măsurile de protecție sanitară, de la dezinfecție, portul măștii, respectarea distanței.
  • Tot în școli și în universități, deciziile care se iau la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență să țină cont cu strictețe de reglementările legale – de hotărârea de guvern privind starea de alertă și de ordinul comun al ministrului Educației Naționale și ministrului Sănătății, nu de bunul plac al unor directori de școli. Ce spune legea, aia trebuie să se aplice.
  • Din analizele efectuate de DSP și MS, se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor – nunți, botezuri și alte tipuri de evenimente – în care nu s-au respectat măsurile de protecție, numărul mare de persoane.
  • Al doilea factor de risc l-a constituit transportul, transportul urban și mai ales intrajudețean, interjudețean și spre platforme industriale, de acasă spre locul de muncă și de la locul de muncă spre case. Am cerut intensificarea controalelor și luarea de decizii foarte clare. Trebuie impuse decizii de restricții
  • Am solicitat comitetelor județene să ia decizii de carantinare oriunde situația o impune, fie de localități, fie de zone.
  • Nivelul de distanțare socială s-a redus și din acest motiv a crescut riscul infectării și singura soluție serioasă este respectarea de către cetățeni a regulilor de protecție sanitară, respectarea de către instituții, companii a acestor reguli
  • Vom aplica legea și o vom aplica ferm
  • Cu privire la faptul că elevii nu sunt testați de DSP, atunci când într-o clasă un copil este diagnosticat cu COVID-19: Acesta este protocolul care stabilit de MS, de INSP și de comisia anti-covid. Eu nu sunt specialist în acest domeniu, voi mai discuta o dată acest subiect cu specialiștii în domeniul sănătății. Dar în momentul în care un copil este infectat într-o clasă, copiii din clasa respectivă intră în regimul de carantinare la domiciliu. 14 zile se suspendă cursurile în clasa în care apare un elev infectat și colegii au un regim de carantinare exact cum se întâmplă în cazul unor persoane considerate persoană de contact cu o persoană depistată cu COVID-19
  • Familia trebuie să se protejeze
  • În primele două săptămâni este greu să ai o evaluare a răspândirii datorate școlii și eu transmit mesajul ăsta: copilul este expus celui mai mic risc de infectare în cadrul școlii, în clasă, sub supravegherea profesorului. Riscul de infectare a unui copil, adolescent este mai mare atunci când este liber și când interacționează fără supravegherea unui adult
  • Nu se poate face încă o evaluare. Multe din cazurile care au apărut au apărut mai degrabă ca urmare a unei contractări a virusului nu neapărat în școală
  • În ceea ce privește numărul de cazuri pe populația școlară, chiar cu școlile suspendate sau cu copii în vacanță, numărul de cazuri ca procent a fost în jur de 6,3% pe populație școlară. Deocamdată, pe evaluările noastre, nu există o creștere semnificativă a procentului de îmbolnăviri pe această categorie de vârstă
  • Întrebare: Ce îi transmiteți noului primar din Bacău, care a anunțat că va lua toate măsurile ca toți elevii să vină fizic la școală. Ludovic Orban: Nu poate să încalce legea și HG privind starea de alertă și ordinul comun MS-MEC. Primarii trebuie să aplice legea
VIDEO Declarațiile făcute de premierul Ludovic Orban la finalul unei videoconferințe cu prefecții și cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în gestionarea epidemiei, la care au participat ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și șeful DSU, Raed Arafat:

1 comment
  1. Ce bine suna teoriile… Sa va fie rusine domnule Orban si d-na ministru Anisie ca dupa toata aceasta perioada de luni de zile in care copiii nostri au fost pusi in stand-by de toate masurile anti-COVID, veniti cu cea mai nerusinata hotarare ca luni, 5 octombrie, sa fie zi libera: Ziua Educatiei. Care educatie? Cea facuta in cele 3 zile libere cat scoala a fost inchisa pentru alegerile locale? Sau in cele ce vor urma peste 3 saptamani pentru ca avem vacanta? Ziua educatiei care a adus rezultatele noastre de top la testele Pisa? Ei bine, fix asa se invata “chiulul”, fix asa noi romanii avem o mare problema in ce priveste etica muncii in general. Pentru ca ziua asta libera nu e o sarbatoare, e o bataie de joc si o sfidare la adresa copiilor care NU beneficiaza de educatia cuvenita in Romania, cu tot ce presupune aceasta. Daca scoala este un mediu atat de sigur, de ce lasati copiii acasa? Pentru capital electoral? Sa va fie rusine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corpul de Control al Ministerului Educației face verificări la Colegiul Hasdeu din Buzău, la peste o lună de când directoarea și-a dat demisia pe motiv că Inspectoratul face presiuni asupra conducerii Liceului – surse

Corpul de Control al Ministerului Educației este în aceste zile în control la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău, potrivit surselor Edupedu.ro. Verificările vin la peste o lună și jumătate…
Vezi articolul

Explicațiile Universității din București pentru condițiile impuse la admiterea la Facultatea de Teologie, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării: 1 articol de Constituție, 7 articole de lege, plus prevederile Protocolului cu BOR pentru predarea religiei /  Instituția de învățământ superior “nu poate emite decizii împotriva legislației în vigoare”

Un articol din Constituția României, 2 articole din noua Lege a învățământului superior, 5 articole din Legea privind libertatea religioasă și regimul cultelor, plus șapte articole ale Protocolului pentru predarea…
Vezi articolul

Profesorii din comisiile de Bacalaureat și Evaluare Națională, care au greșit la examene sau simulări ori au fost sancționați în cariera lor profesională, nu vor mai participa la organizarea BAC și EN VIII 2025 – proiecte

Profesorii din comisiile examenelor naționale de Bacalaureat sau Evaluare Națională, care au săvârșit abateri sau au fost sancționați până acum în cariera lor, nu vor putea participa la asistența, evaluarea…
Vezi articolul

Biblioteca școlară virtuală Edulib este online, dar încă nu permite acces la lecții sau la alte instrumente, la cinci ani după ce a fost anunțată / Sunt promise teste de măsurare a “alfabetizării funcționale a elevilor” și un “roboțel” bazat pe inteligență artificială, numit Ioana

Biblioteca Școlară Virtuală, proiect prevăzut de Legea educației încă din 2011, lansat de minister acum cinci ani și care ar fi trebuit finalizat anul trecut, cu o finanțare europeană de…
Vezi articolul