Ludovic Orban: Examenul de rezidențiat va fi una dintre prioritățile guvernului nostru. Analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri

1.112 vizualizări
“Examenul de rezidențiat va fi una dintre prioritățile guvernului nostru. Analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri”, a declarat în urmă cu câteva momente premierul desemnat Ludovic Orban. Numărul posturilor scoase la rezidențiat anul acesta este de 4.710, iar Sorina Pintea a anunțat că examenul se poate amâna și peste data de 8 decembrie, în lipsa unui ministru al Educației care să semneze alături de cel al Sănătății ordinul care aprobă calendarul rezidențiatului.
  • Studenții de la medicină din Cluj, Craiova și Iași au protestat ieri, față de amânarea sine die a examenului de rezidențiat, care în mod tradițional se desfășura pe data de 17 noiembrie.

“Mi se pare foarte ciudat să scoți la concurs un număr de locuri cu peste 400 mai mic decât anul trecut, în condițiile în care știm foarte clar că este nevoie de medici. Mă gândesc foarte serios”, a declarat în fața presei Ludovic Orban.

Premierul desemnat a anunțat că “vom analiza și modul în care funcționează acest sistem în alte țări europene. Această formă de examinare este una care nu este absolut necesară, pentru că toți cei care participă la acest examen sunt absolvenți ai facultăților de profil, sunt oameni care au fost la studii și au învățat ani de zile ca să capete dreptul de a profesa această profesie nobilă și dacă nu iau examenul de rezidențiat nu pot să activeze în profesia pentru care s-au pregătit”.

Informații de background

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat pe 4 octombrie, într-o conferință de presă, că amână examenul de rezidențiat pe data de 8 decembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educației care să semneze ordinul de organizare a examenului.

Imediat după conferința lui Pintea, premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat direct pe președintele Klaus Iohannis că este de vină pentru criza examenului de rezidențiat, pentru că nu a acceptat niciun ministru la Educație.

Pasul al doilea făcut de premier, la câteva ore distanță, a fost să îi trimită din nou președintelui o propunere ministru interimar la Educație. Klaus Iohannis a respins-o, însă, și pe aceasta – în persoana actualului ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc – spunând: “Premierul practic îmi cere să încalc Constituția, forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației”.

Decan al Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu și fost secretar de stat în Educație, Gabriel Ispas a declarat atunci pentru Edupedu.ro că există două modalități de rezolvare a “crizei rezidențiatului”: Ministerul Sănătății poate prelungi valabilitatea ordinului de anul trecut sau premierul poate extinde atribuțiile către secretarul general din Minister care să semneze direct ordinul, spune acesta.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultatele de la Admiterea la liceu 2024 se publică miercuri, după repartizarea computerizată a elevilor / Explicații și exemple concrete despre cum funcționează ordonarea descrescătoare după media de admitere

Repartizarea computerizată generală a candidaților are loc miercuri, 24 iulie, conform calendarului anunțat de Ministerul Educației. Rezultatele admiterii vor fi publicate de instituție pe site-ul dedicat. Depunerea dosarelor de înscriere, cu alte…
Vezi articolul

Directoarea Dana Bobocea, despre dosarele de burse: Dirigintele la clasă are o oră de dirigenție în care ar cam trebui să facă educație copiilor și nu „adu-ți aminte că trebuie să aduci documentul respectiv, copie după certificatul de naștere, certificatul de tip A5”

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre ce înseamnă implicarea profesorilor în gestionarea dosarelor de burse ale elevilor. „Dirigintele…
Vezi articolul

Critici la adresa Ministerului Sănătății de la președintele Federației Asociațiilor de Părinți, în prima zi de școală din acest an. Cristache: Să vină cu resursă umană suplimentară, nu doar cu recomandări. Cabinetele școlare nu au un personal medical numeros

„Ministerul Sănătății să vină, dacă există cadrul legal, cu resursă umană suplimentară, nu doar cu recomandări”, a scris pe Facebook Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, în contextul…
Vezi articolul