Lucrările de licență de la Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, au fost eliminate. Decanul Șerban Diaconescu: Eliminarea a fost făcută la cererea studenților. Există și o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat

19.016 vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Studenții care finalizează studiile de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anul viitor nu vor mai realiza lucrări de licență. Decizia a fost luată la cererea studenților. Decanul facultății, Șerban Diaconescu, a declarat pentru Edupedu.ro că a fost luată în considerare și incapacitatea programelor anti-plagiat de a detecta furtul literar.

Viitorii absolvenți ai Facultății de Drept a UBB nu mai trebuie să pregătească lucrări de licențe pentru a absolvi începând cu sesiunea din iulie a anului academic 2024-2025. Decizia a fost luată de Consiliul profesoral după ce „peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru”, a explicat Șerban Diaconescu, decan al facultății.

Astfel, examenul de tip grilă rămâne singura probă pe care studenții trebuie să o promoveze.

Decanul a vorbit și despre eșecul programelor de anti-plagiat de a detecta cu adevărat existența furtului de idei ca factor care a condus la luarea acestei decizii: „Am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului”.

„Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens”, a mai subliniat acesta.

Problema depistării plagiatului ridica probleme atât pentru studenți, cât și pentru profesori, a spus Șerban Diaconescu: „Punea și studentul, și cadrul didactic în posturi extrem de delicate de a face, dincolo de munca firească, pe care o ai pentru elaborarea unei lucrări de licență, o imensă muncă de documentare și de justificare și să arăți de ce nu e vorba de plagiat și că peste 90% din ceea ce programele prezintă acolo nu au nicio legătură cu noțiunea de plagiat”:

Redăm declarațiile integrale ale lui Șerban Diaconescu, decan al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru Edupedu.ro:

Reporter: Este adevărat că, la Facultatea de Drept, studenții din anul al IV-lea nu vor mai realiza lucrări de licență?

Șerban Diaconescu: De anul viitor, da. În sesiunea din februarie 2025, lucrarea de licență se va realiza.

Reporter: De ce s-a luat această decizie?

Șerban Diaconescu: Au fost mai multe considerente avute în vedere de către Consiliul profesoral. În primul rând, solicitarea studenților în acest sens. În egală măsură am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului. Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens. Și punea și studentul, și cadrul didactic în posturi extrem de delicate de a face, dincolo de munca firească, pe care o ai pentru elaborarea unei lucrări de licență, o imensă muncă de documentare și de justificare și să arăți de ce nu e vorba de plagiat și că peste 90% din ceea ce programele prezintă acolo nu au nicio legătură cu noțiunea de plagiat.

Reporter: Vă gândiți să înlocuiți această lucrare de licență cu o altă metodă de evaluare?

Șerban Diaconescu: În cadrul materiilor de anul al IV-lea și mai devreme există materii care îndrumă studenții cu privire la realizarea unei lucrări: 2 materii de scriere juridică. Una dintre ele a fost introdusă tocmai pentru a compensa, la nivelul tehnologic actual… mă rog, aveam în vedere, pe termen lung, renunțarea la lucrarea de licență.

Reporter: Există vreun comunicat oficial sau vreun anunț public făcut de Facultatea de Drept?

Șerban Diaconescu: Comunicatul a fost făcut pe plan intern, față de studenții noștri și față de cadrele didactice, dar pentru public nu am avut în vedere generarea unei dezbateri publice pe această temă, pentru că nu am apreciat ca fiind oportun așa ceva.

Reporter: Reacțiile din partea studenților au fost, în mare parte, pozitive, presupun.

Șerban Diaconescu: La cererea lor a fost eliminată lucrarea de licență. Ei au inițiat acest demers, nu noi. Au făcut un sondaj. Peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an au solicitat acest lucru. Acesta a fost motivul pentru care am optat pentru varianta conferită de lege și care, de altfel, se aplică și la Universitatea din București încă din 2017.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


6 comments
  1. E adevărat ca programele de antiplagiat, dacă nu sunt configurare corect dau rezultate aberante. Dar de aici pana a elimina lucrarea de licență ar trebui sa fie o cale lunga. Ar fi trebuit mai degrabă angajat cineva competent care sa aleagă softul potrivit și sa-l configureze corect. Nu este imposibil

  2. Examenul tip grila este cancerul care mananca institutiile publice. Este cel mai usor de fraudat si in acest mod ajung odraslele in posturi caldute unde nu fac nimic. De fapt, in unele situatii, inactivitatea lor duce la pierderi de vieti omenesti. Intr-un timp, au incercat sa faca emiterea hotararilor judecatoresti fara motivare, pe stil grila (precizau doar legea dupa care au judecat).

  3. E pe modelul ”magistraților” în funcție, care-și măresc salariul cu cât vor mușchii lor și de câte ori vor. Ca să fie și pensia cât mai nesimțită, că dacă știu că nu vor avea pensie nesimțită la 45 de ani nu pot împărți ”dreptatea”. Iar dacă ”se judecă” cu Statul, totdeauna câștigă.

  4. Pe scurt 99% dintre studenții de la UBB au plagiat anii trecuți și nu sunt capabili să scrie o lucrare de licență originală, așa că mai bine s-au transformat în fabrică de diplome. Nici nu știu de ce se mai complică cu examenul ăla grilă la care oricum toată lumea copiază, eu zic să le dea ”bravilor studenți” diploma imediat după ce s-au înscris și eventual și-au plătit taxele, ce atâta teatru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Situația de la Școala Gimnazială nr. 51 din București, unde zeci de părinți au stat la coadă joi noaptea pentru a-și înscrie copilul la programul Școală după școală: Sunt 168 de locuri aprobate de ISMB. “Vineri la ora 12, erau pe listă peste 180 de copii în așteptare”, spune un părinte / Înscrierile se fac și luni

Peste o sută de părinți ai elevilor înscriși la școala Gimnazială numărul 51 din Capitală, din sectorul 2, au stat de coadă în fața unității de învățământ, de joi noapte,…
Vezi articolul

Pixiada continuă în Educație: noi inspectori școlari generali numiți din pix în Vrancea și Dâmbovița. Rocadă liberală la Focșani între șefa ISJ și șefa CCD, un fost inspector școlar pe proiecte europene și purtător de cuvânt al ISJ – numit în funcție la Târgoviște

Pixiada continuă în Educație, cu noi numiri la șefiile inspectoratelor școlare din țară. Inspectoarea generală din Dâmbovița, Adriana Tudose, a fost înlocuită cu fost inspector școlar pe proiecte școlare și…
Vezi articolul