Lucrarea de licență, înlocuită cu examen scris din iulie 2024 la Facultatea de Litere a UB pentru studenții de la programul de Comunicare și Relații Publice / Ar urma să se revină la examene scrise și pentru licența la limba română și o limbă străină – surse

Școala de profesori - Universitatea din Bucuresti / Foto: unibuc.ro

Universitatea din București / Foto: unibuc.ro

Studenții de la programul de Comunicare și Relații Publice (CRP) din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, care sunt în anul III la ciclul de licență, vor susține în vară la finalizarea studiilor un examen scris, în locul lucrării de licență, după ce Senatul Universității din București a aprobat propunerea venită din partea Consiliului Departamentului de Științe ale Comunicării miercuri, 20 decembrie, potrivit surselor Edupedu.ro. Conform informațiilor noastre, se ia în calcul reintroducerea examenelor scrise și la programul de studii Limba și literatura română – o limbă modernă (LLR-LLM), care produce anual sute de potențiali viitori profesori de română și o limbă străină.

Studenții din anul III de la Comunicare și Relații Publice (CRP) ar fi fost informați despre modificarea parcursului de finalizare a studiilor și ar urma ca în iulie 2024 să susțină examenul scris în locul lucrării de licență.

În prezent, acest program de studii este singurul care își modifică forma de examen de finalizare a studiilor. Potrivit surselor Edupedu.ro, există discuții la nivelul Departamentelor de Studii Literare și de Lingvistică din facultate, iar profesorii din acestea ar urma să vină anul viitor în Consiliul facultății cu propuneri de modificare în modalitatea de finalizare a studiilor pentru studenții de la Limba și literatura română – o Limbă și literatură modernă (LLR-LLM). Schimbarea pentru LLR-LLM s-ar putea produce odată cu sesiunea de finalizare de studii din anul 2025.

În ceea ce privește studenții de la Litere, programul de studii de licență LLR-LLM, o soluție discutată ar fi ca studenții să susțină un examen scris de structura limbii și unul de literatură la limba română (A) și, la limba modernă (B), examen scris la una din disciplinele de practica limbii (Texte, Traduceri).

Viitorul model de organizare a examenelor este cel la care s-a renunțat temporar din vara anului 2020, în perioada de suspendare a cursurilor cu prezență fizică. Încă există discuții la nivelul Departamentelor de Studii Literare și de Lingvistică din facultate despre păstrarea lucrării de licență pe lângă examene.

„Efectul e dezastruos asupra absolvenților care au absolvit doar cu lucrare de licență. Nemaiavând exercițiul examenului scris, aceștia nu reușesc să ia examenul de intrare în învățământ”, spune un cadru universitar din domeniul filologic pentru Edupedu.ro despre motivarea reintroducerii examenelor scrise la finalul acestui ciclu.

Modalitățile de încheiere a unui ciclu de licență sunt reglementate în prezent prin ordinul de ministru (OME) 3.106 din 9 februarie 2022. Standardele agenției care acreditează și evaluează universitățile – ARACIS – privind evaluarea externă a calității academice la programele de studii universitare de licență și de master, actualizate după consultarea cu instituțiile de învățământ superior, pot fi accesate pe aracis.ro.

Citește și:
Fără lucrare de licență la Limbi Străine: Decizia facultății din cadrul Universității din București stârnește riposta a zeci de profesori și studenți / “Ne dorim cu toții în România specialiști care să aprecieze valoarea unei opere originale și să condamne furtul intelectual”
De ce a renunțat Facultatea de Limbi Străine la proiectul de licență? Consiliul facultății l-a “considerat în momentul de față irelevant”, a contat și că au existat lucrări plagiate la finalul ultimului an – decanul Laura Sitaru / Peste 180 de semnatari pentru scrisoarea deschisă împotriva eliminării lucrării de licență
Exit mobile version