Elevă în clasa a II-a în Ișalnița, micuța Lucia Baicu a înregistrat un record la Olimpiada digitală Brio Challenge: a obținut locul I rezolvând în doar 5 minute cele 25 de probleme care avea alocată o oră în cadrul concursului. Anunțul organizatorilor că va conta și timpul în care sunt rezolvate subiectele „m-a făcut să mă gândesc mai repede”, a povestit Lucia pentru Edupedu.ro. De la 4 ani știe să citească, la 5 ani și jumătate scria mesaje, iar matematica a îndrăgit-o de când era la grădiniță și „mami îmi punea întrebări: Cât face, Lucia, 1+1? Și eu spuneam că 2. De atunci îmi place matematica”, spune olimpica.
Mama sa, Amelia Baicu, a explicat că “de când era ea micuță, fiind singurul meu copil, încercam să mă joc cu ea și de-a profesoara, și de-a mama, de-a tot. Eu îi explicam, ea pricepea și mie fiindu-mi drag că pricepe încercam să plusez”.
„Noi nu suntem părinți de bani gata. Muncim și când își dorește ceva mai scump, ne demonstrează că merită. Nu primește totul pe tavă. Primește în limita posibilităților, iar pentru dorințe mai mari muncește mai mult și ea. Așa o și stimulăm. De exemplu, pentru acest concurs, când a văzut că a intrat în finală, atunci aspira la un premiu. Dar cum este încăpățânată și vrea să fie mereu prima, își dorea trotineta premiu de la locul II, dar voia să fie pe locul I. Și i-am zis că dacă muncește suficient de mult, îi vom lua noi premiul II”, a povestit aceasta.
Citește mai jos interviul integral acordat Edupedu.ro de Lucia Baicu, elevă clasa a II-a care a câștigat locul I în finala olimpiadei digitale de matematică Brio Challenge, precum și declarațiile mamei sale, Amelia Baicu.
Peste 300 de elevi s-au calificat în finala Competiției naționale Brio Challenge, din cei 6.700 de participanți din primele faze. La prima olimpiadă digitală de matematică au concurat elevi din clasele I până la clasa a XII-a, gratuit. Vezi aici toate detaliile despre Brio Challenge.
Rep: Câte probleme ai avut de rezolvat, la olimpiadă, și cât timp ai avut la dispoziție?
Lucia Baicu: În finală, au fost 25 de probleme de rezolvat în o oră.
Rep: Și cum ai reușit să le rezolvi pe toate, corect, în doar 5 minute?
Lucia Baicu: Lucrând atât de multe, am reușit. Pur și simplu au fost de logică și am reușit să le rezolv, pentru că mie nu-mi ia mult să rezolv o problemă de logică. M-am obișnuit cu ele pe parcursul etapelor concursului.
Rep: La școală, tu ai o materie care îți place foarte mult?
Lucia Baicu: Matematica. Îmi place de foarte mult timp, de când eram micuță. Când eram la grădiniță, mami îmi punea întrebări: Cât face, Lucia, 1+1? Și eu spuneam că 2. De atunci îmi place matematica.
Rep: Te-ai mai antrenat cu cineva la matematică, în afară de părinți?
Lucia Baicu: M-a mai antrenat cineva. Mentorii mei, în general, au fost profesorii și părinții mei, care m-au impulsionat și m-au făcut să-mi placă matematica.
Rep: Care sunt pasiunile tale, în afara matematicii?
Lucia Baicu: Îmi place să cânt și să desenez. Am și câștigat un concurs, care a fost de desen.
Rep: Dar la Brio Challenge cum ai ajuns să participi?
Lucia Baicu: Ne-a întrebat doamna în clasă: cine vrea să se înscrie? Am fost curioasă și se pare că am și câștigat.
Rep: Ai mai participat până acum la olimpiade digitale?
Lucia Baicu: Da, am mai participat la o olimpiadă, tot la matematică, și am obținut locul I și aici.
Rep: Cum este matematica pe care o faci la școală?
Lucia Baicu: Doamna învățătoare ne explică foarte frumos, iar noi dacă nu înțelegem o întrebăm pe doamna și ne explică încă o dată, astfel încât să ne facă să ne placă ce facem și să înțelegem cu adevărat.
Rep: Dacă te-ar întreba o fetiță de clasa pregătitoare sau de grădiniță ce să facă să fie bună la matematică, să îi placă școala, ce ai sfătui-o să facă?
Lucia Baicu: I-aș recomanda să învețe puțin câte puțin în fiecare zi și va avea rezultate minunate.
Rep: Tu nu lași nicio zi fără să lucrezi puțin?
Lucia Baicu: Singura zi în care mai stau să mă recreez este duminica.
Rep: Care sunt planurile tale de viitor? Visezi la ceva anume?
Lucia Baicu: Încă nu m-am decis, sunt prea multe meserii pe care le-aș putea practica.
Rep: Cum a reacționat familia ta, atunci când a auzit rezultatul de la olimpiada Brio Challenge, și anume că tu ești câștigătoarea?
Lucia Baicu: Toată familia și prietenii s-au bucurat. Mama a plâns când a văzut rezultatele, de fericire. Și eu am plâns, de fericire.
Rep: Ai mai vrea să participi la o olimpiadă Brio Challenge?
Lucia Baicu: O să particip și la anul, deoarece mi s-a părut interesantă această experiență. Timpul limitat m-a făcut să mă gândesc mai repede. Nu mă așteptam să răspund atât de repede. Voiam doar să văd la ce capitole să mai lucrez, să înțeleg materia într-adevăr și să aflu la ce nivel sunt.
Amelia Baicu, mama Luciei: I-am explicat că dacă ai carte, ai parte. Poți să ai același salariu în câmp sau la birou, dar este mai cald și ești mai apreciat la birou
Rep: Cum ați luat decizia ca Lucia să participe la Brio Challenge?
Amelia Baicu: Lucia este clasa a II-a și face 9 ani în aprilie. Este elevă la Şcoala Gimnazială “Eliza Opran” din Ișalnița, Dolj. Eram pe timpul pandemiei, fata nu mergea la școală, făceam lecțiile online și am văzut ceva pe internet despre olimpiadă, dar eram ocupată cu serviciul și nu am apucat să citesc prea multe. Însă doamna învățătoare Vali Mincă le-a povestit copiilor și mi-a trimis și mie un link și mi-a sugerat că ar fi bine să o înscriu pe Lucia. Eu am întrebat: credeți poate să se descurce? Și mi-a răspuns că dacă ea nu poate, atunci cine? Și așa am făcut.
Avem o relație foarte bună cu doamna învățătoare, care are o relație deosebită cu toți copiii. Pasiunea doamnei este matematica și a reușit să le insufle asta și copiilor. Învață de drag.
Rep: Lucia avea de la grădiniță această pasiune pentru matematică sau a dezvoltat-o când a intrat la școală?
Amelia Baicu: De la grădiniță a participat la concursuri și a obținut mereu punctaj maxim. Dar se duce relaxată, nu ca să obțină o peformanță, ci ca să vadă ce știe și să acumuleze cunoștințe.
Rep: Dvs. cum ați reușit să o apropiați de matematică și de școală?
Amelia Baicu: Eu sunt economist. De la început am tratat-o ca pe un copil adult. Încerc să îi explic exact cum stau lucrurile în realitate și o fac să înțeleagă lucrurile așa cum sunt în realitate, nu o păcălesc cu nimic.
De când era ea micuță, fiind singurul meu copil, încercam să mă joc cu ea și de-a profesoara, și de-a mama, de-a tot. Eu îi explicam, ea pricepea și mie fiindu-mi drag că pricepe încercam să plusez. Și așa am ajuns să ne placă matematica amândurora. Mie nu îmi plăcea foarte mult matematica pe când eram la școală; aveam note bune, dar nu ca ea. Mie îmi plăcea limba și literatura română, la matematică învățam pentru că nu doream să îmi strice media.
Rep: Cu Lucia ce tip de activități ați făcut acasă, care au atras-o și au făcut-o să înțeleagă matematica?
Amelia Baicu: Mă jucam cu lego și spuneam: dacă eu am în grămada aceasta 9 bucăți de lego și voi face jumătate de om, câte bucăți îmi am nevoie dacă omului îi mai trebuie și mâini, și picioare? Nu am forțat-o, ci numai cu jucării am făcut activitățile. Noi și stăm la curte și avem diverse activități în natură, așa că ne legăm de orice.
Dar Luciei nu îi place doar matematica, ea și cântă. Matematica, muzica și desenul sunt pasiunile ei. Ea și confecționează, face tot felul de chestii, improvizează, are imaginație bogată.
Rep: Lucia a obținut 100 de puncte în finală, în doar 5 minute. Cum a reușit performanța asta?
Amelia Baicu: Vă spun cum a reușit: după ce au anunțat cei de la BRIO că dacă vor exista concurenți cu același punctaj se va lua în considerare timpul. Atunci când lucra pe platformă exerciții, se baza foarte mult pe rapiditate. Încerca să le gândească foarte repede și când rezolva un test de 40 de întrebări, încerca să termine cât mai repede. Cea mai bună performanță la cele de 40 întrebări a fost de 12 minute, în pregătiri. A lucrat 2.400 de exerciții, de itemi, numai pentru Brio Challenge, din testele lor de pe platformă. Ei i s-au părut simple, pentru că se bazau foarte mult pe logică.
Noi o să continuăm să lucrăm pe aceste teste, pentru că dezvoltă foarte mult logica și îmi place foarte mult.
Seara, după ce mâncam și își termina toate lecțiile, lucra pe laptopul meu. Îmi zicea: îmi dai și mie voie la laptopul tău să mai fac un test?
Rep: Cum arată programul Luciei într-o zi de școală?
Amelia Baicu: Se trezește la ora 7:00, la 8:00 este la școală, avem noroc că școala este aproape. La ora 12:00 se întoarce acasă, mănâncă, doarme, după care când se trezește se apucă de lecțiile de școală. După ce termină ce are de scris, ia pauză de joacă. Seara, după ce mâncăm, îi verific temele sau mă întreabă singură dacă are o nelămurire la un exercițiu și încerc să i-l explic. Apoi are obiceiul de a citi mai în față o pagină-două pentru materiile din ziua următoare și după aceea mai facem un test BRIO. Cam ăsta e programul ei. La maximum ora 10:00 doarme.
În weekend, într-o zi învață mai mult, cu pauze de joacă, iar în alta nu o lăsăm noi, pentru că vrem să se recreeze. Își ia singură cărți de la bibliotecă și citește sau o plimbăm, mergem la bunici la țară.
Știe să citească de la 4 ani și de la 5 ani și jumătate scria mesaje pe Whatsapp.
Rep: Care ar fi sfatul dvs. pentru un părinte cu copil abia intrat în școală: Cum să îl apropie de studiu?
Amelia Baicu: Să vadă ce înclinație are copilul și poate sesiza asta prin joacă. Și apoi să îl susțină. Noi nu suntem părinți de bani gata. Muncim și când își dorește ceva mai scump, ne demonstrează că merită. Nu primește totul pe tavă. Primește în limita posibilităților, iar pentru dorințe mai mari muncește mai mult și ea. Așa o și stimulăm.
De exemplu, pentru acest concurs, când a văzut că a intrat în finală, atunci aspira la un premiu. Dar cum este încăpățânată și vrea să fie mereu prima, își dorea trotineta premiu de la locul II, dar voia să fie pe locul I. Și i-am zis că dacă muncește suficient de mult, îi vom lua noi premiul II.
Când a văzut comentarii răutăcioase după ce a reușit să termine subiectele în 5 minute, s-a supărat și a vrut să participe ca să le demonstreze părinților că nu este o întâmplare. Dar i-am zis că nu trebuie să demonstreze nimic nimănui, ci numai ei. A zis că oricum o să participe și la anul. Nu se aștepta nici ea să le termine în 5 minute. Cel mai mult m-am bucurat că a trecut cu brio peste stresul pe care l-a avut și s-a putut concentra.
Toti copiii din familia noastră sunt crescuți în stilul Luciei: muncești și primești. Așa vezi ce înseamnă lucrul acela pentru tine. Dar când vrea ceva, face și din plăcere. Nu am forțat-o să facă ce nu-i place și pentru că am fi vrut noi să fie pe primul loc undeva. Am dus-o de exemplu la handbal, într-o lună a renunțat.
Și depinde și de profesorul pe care îl are. Noi nu am mutat-o din Ișalnița la Craiova, la o școală de renume, pentru că știam că va avea o doamnă învățătoare foarte bună. Și au mai venit copii care erau din Ișalnița, dar care se duseseră la grădiniță în oraș; s-au întors la clasele I-IV aici, pentru doamna.
În primul rând, doamna este blândă cu copiii, îi ascultă pe toți și le explică tuturor. Sunt 34 de copii în clasă, dar își face timp pentru fiecare și dacă Lucia a terminat de exemplu de lucrat mai repede, o întreabă dacă poate lucra dintr-o culegere sau mai departe. Nu o împiedică. Știe să se apropie de copii.
Pe părinți i-aș sfătui să încerce să își ajute pe cât de mult pot copiii. Nu e vorba de posibilitățile financiare, ci de sfaturile pe care le dau copiilor și de cei 7 ani de acasă.
Eu i-am explicat fetei cum e viața în realitate și că dacă ai carte, ai parte. Poți să ai același salariu în câmp sau la birou, dar este mai cald și ești mai apreciat la birou. E alegerea ei ce vrea să facă în viață.
Informații de background
Olimpiada de matematică Brio Challenge este organizată cu sprijinul Asociației Dedeman și este susținută de Societatea de Științe Matematice.
11 dintre elevii participanți au fost declarați câștigători ai olimpiadei digitale de matematică și au primit titlul de Campioni, departajarea fiind făcută luând în considerare timpul de rezolvare a testului. Alți 22 de elevi au fost declarați Vicecampioni. La olimpiadă s-au înscris 6.700 de elevi din clasele II-XII.
Marii câștigătorii primesc câte iPad Apple și abonament 1 an la Brio Unlimited, vicecampionii câștigă trotinete electrice X T și abonamente 1 an la Brio Plus, iar toți finaliștii câștigă un abonament Brio Start pe 6 luni.
Toți profesorii ai căror elevi se califică în finală primesc pachete de abonamente pentru clasă.
Brio® este o platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale avizată de Ministerul Educației și Cercetării, iar testele sunt în totalitate bazate pe programa școlară românească și sunt realizate exclusiv de profesori români. Brio® pune la dispoziția elevilor din clasele I-XII teste standardizate de limba română și matematică, dar și teste de inteligență, de stiluri de învățare, de aptitudini vocaționale.
6 comments
Asociere intr-o triada fericită :copil dotat, părinți responsabili și cu o gândire sănătoasă și învățător cu adevărat de vocatie! Felicitări și noi performante! Și un cadru potrivit :platforma, concursul, mentorii, sponsorii! Felicitări tuturor acestora!!! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]
Poate o fi vrun geniu…insa e de mirare ca la varsta ei se poate organiza atat de repede…copiii la varsta asta nu au notiunea timpului si tind sa se risipeasca mai degraba decat sa se adune atat de bine! 5 minute e de-a dreptul fantastic!
Totusi, 25 de exerciții in 5 minute la un copil de 9 ani mi se pare exagerat… plus ca le-a mai si rezolvat corect, avea nevoie de timp de gandire, nu cred ca erau toate de genul 1+1
Legea 1/2011 interzice concursurile la astfel de varste
Eu, adult, nu cred că reușesc să citesc toate 25 de probleme in 5 minute…
Cred totusi ca unui adult ii ia 5 minute numai sa citeasca 25 de probleme…Dar, daca e cazul, vom mai auzi de ea si mai tarziu…Are tot timpul sa demonstreze asta…