“Luăm în calcul refacerea calendarului pentru BAC și Evaluarea Națională. Nu există varianta în care să anulăm examenele naționale”, spune ministra Educației

14.562 de vizualizări
Copiii români din Marea Britanie
Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com
Ministra Educației, Ligia Deca, a spus că “nu există varianta în care să anulăm examenele naționale, Evaluarea Nationala si BAC-ul.” Ligia Deca a făcut declarațiile în conferința de presă organizată vineri despre ordonanța de urgență adoptată pe 1 Iunie de Guvern privind majorările salariale pentru angajații din învățământ.

Ligia Deca a fost întrebată în conferința de presă dacă există posibilitatea anulării examenelor naționale. Ea a spus că: “Luăm în calcul refacerea calendarului. Nu există varianta în care să anulăm examenele naționale. Toți copiii vor avea oportunitatea să dea Evaluarea Națională și BAC-ul. Este vorba doar că va trebui să împingem această perioadă în calendar astfel încât să avem profesorii necesari ca să putem desfășura aceste examene. 

(…) Aș menționa aici că, în general, clasele terminale au terminat de parcurs materia până ca greva să fi început. Pentru ei este esențial să se poată încheia situația școlară și este esențial ca să rămânem în calendarul de examene naționale”.

Amintim, până acum ministerul Educației a prelungit perioada de înscrieri la BAC până pe 9 iunie și de încheiere a mediilor pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a.

Foto: © Wave Break Media Ltd | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
“Garanția” prezentată de guvern pentru creșterea salariilor profesorilor debutanți, cerință-cheie a greviștilor ignorată acum: a adăugat o referință la “Alte informații” în Nota de fundamentare a ordonanței adoptate joi

42 comments
  1. De acord cu asumarea, va asumați și nesustinerea examenelor pt elevii din ani terminali?
    Sunt de acord ca sunt mici salariile, dar sincer, aceste salarii sunt pt 4 – 5 ore pe zi. Ceilalți care lucrează 8 ore ce salarii sa primească? Atunci salariile cadrelor militare cum sunt? Mai ales cei care sunt pe strada și lucrează ture de noapte?
    O singura întrebare am pt domnii profesori, ce le spun copiilor din ani terminali, mai ales celor de clasa a 12 a care susțin examene la facultăți grele, medicina, drept, politehnica….
    Ar fi domnii profesori de acord cu dublarea salariilor și sa nu mai aibă voie sa facă pregatiri în particular?
    Mai mult de jumătate din copii de azi iau aceste examene cu pregătire în particular nu cu ce li se preda la scoala.

  2. Sunt parinte de copil in clasa terminala si sunt total de acord cu revendicarile profesorilor. De 30 de ani sfertodoctii care isi spun politicieni isi bat joc de educatie tocmai ca sa aiba de a face cu o masa de manevra needucata. Aceasta situatie trebuie sa inceteze iar Iohannis, Ciuca si Ciolacu, acesti needucati tupeisti sa faca bine sa aloce educatiei procentul din PIB prevazut de lege. Asta ca sa nu ne aducem aminte de pensiile nesimtite ale magistratilor si a altor categorii de “speciali” si de sutele de mii de functionari sinecuristi…

  3. Bravo! Un răspuns inteligent. Mult mai logic decât a adulților care nu vad decât până la lungul nasului. Un părinte de 2 copii.

  4. Sunt elev de clasa a XII-a. Din punctul meu de vedere, BAC-ul trebuie amânat. Simplu. Pentru toți părinții, nu voi dați BAC-ul, ci COPIII voștri. Care vor avea copii, și vor merge la școală, unde nu se va învăța la nivelul la care ar trebui, pentru că sunt profesorii plătiți cu minimul pe economie. Am trecut 12 ani prin asta, și copilul meu nu va trece prin asta. Susțin greva, pentru că nu e vorba de doar 400 de elevi care pierd locurile la facultate în străinătate, e vorba de cei care am fost elevi, cei care sunt elevi acum, și viitorii copiii ai noștri, care vor fi și ei elevi, număr mult mai mare de 400.

  5. Loaț cu pâine , dumana deca , sa nu vi se aplece. numai că loaț in calcul , că la momentul respectiv ( sept , dec când o fi) , bacul va fi dat cu profesori plătiți DECENT. altfel , o sa dea copiii Bacu , cu liftiera și șoferul de la Ministerul dumneavoastră , că se aude că s plătiți mai bine decât un dascăl debutant 🙄

  6. In opinia mea ,greva nu ar trebuii sa înceteze ,deoarece un profesor depune multă pasiune ,energie și gândire la o clasa.
    As lua in calcul și examenul pentru profesori cine i-a 10(zece) sa i-a salariul mare și tot așa…

  7. Majora-ti salariile Profesorilor urgent , la nivelul celor din U.E (că doar suntem în Uniune,Nu ?) ,Marți 06.06 .23 și se reia activitatea,simplu!Copii noștri dau examenele la termen ! Toată părțile se liniștesc ,conflictul încetează iar dvs va da-ți Denisia de Onoare din funcția de Ministru!Se poate???E și asta o variantă ?M -ai puteți să vă uitați în oglindă ???după ce v -ati bătut joc Și va bate-ti zilnic ,cu alte Declarații de Presă de o țară întreagă (părinți,copii,profesori împreună cu familiile lor)

    1. tanti , susțin tot ce spui mai puțin numărul de cratime , e un pic exagerat , sper că e intenționat 😇

  8. Rusine sa va fie! I-auzi slogan: Nu puteti sa va trimiteti copiii la studii in STRAlNATATE!?? din cauza amaratilor de pedagogi salarizati cu 500 EURO lunar!!??Cu ce bani “munciti cinstit???” merg “odraslele” in strainatate? Din 2.400 lei NET (500EURO) lunar, aruncati, in scarba, unui pedagog, muritor de foame in Romania, care, chiar debutant fiind, i-a pus “condeiul” in mana “odraslei” frustrate ca nu poate pleca la Londra sau la Paris la studii??!!

    1. Sunt EXTREM de curios de ce astfel de părinți nu sunt de acord cu revendicările salariale ale profesorilor care i-au adus pe ai lor copii la nivelul la care o universitate străină să vrea să-i accepte. Chiar dacă apare veșnica poveste cu meditațiile – păi și profesorii care dau meditații merită un salariu decent, nu?

      Iar când vine vorba despre taxele (uneori imense, dacă elevul n-a câștigat și o bursă) plătite universităților străine, dintr-o dată încep să se audă greierii în rândul părinților respectivi. Pentru acele școli AU bani. Ăia sunt străini iar străinii merită orice. Atât snobism doar în România vezi.

  9. Și copiii ce vor sa meargă la studii în străinătate, copii ce au umplut conturile la diverși profesori ce acum sunt in greva, aia sărmanii ce fac?
    Credeți că vreo universitate de prin zone mai civilizate, așteaptă să terminați voi cu sălbăticiunile și să facă sesiune separată pentru elevii români? Îmi e greu sa cred așa ceva…
    Până una alta, ați legat grevă cu vacanta, bonurile alea date de stat pentru plimbări și relax , oricum expirau, așa că au fost nemaipomenite și de data asta ;-))

    1. sarmanii or sa mearga la sparanghel asta or sa faca , au bani sa mearga la privat , aici e greva , ghinion !

  10. nu se da niciun examen , se ingheata anul scolar , este greva generala pana ni se da ceea ce am cerut , ghinion !

    1. Sa iti folosești propriul copil ca metoda de șantaj ca tu nu ești în stare sa iti rezolvi singur problema ca popor, popor care isi sacrifica copiii nevinovați pentru ca ei nu știu ce voteaza, Doamne în ce hal de degradare morala a ajuns acest popor. Doamne, iartă poporul roman ca nu știe ce face!

      1. V-ați rugat prea mult la urechi surde și ați uitat să vă apărați singuri drepturile greu câștigate de generațiile anterioare. Când vă arătăm o categorie profesională care s-a săturat să accepte degradarea asta continuă, vă ia prin surprindere. Acum 100 de ani se murea la greve. Fără sânge nu aveam acum ziua de lucru de maxim 8 ore și săptămâna de 40 de ore, și toate măsurile de protecție la locul de muncă etc.

        Vreți să ne întoarcem în timp?

  11. Nici părinții, nici televiziunile nu știu/nu vor să știe că nu am primit ce am cerut. Doar promisiuni. Dau vina pe profesori, că nu-și pot da elevii examenele. Lipsă de empatie. Nepăsare față de școală, de oamenii școlii, de elevi, până la urmă, dar nu-i cine să înțeleagă. Lipsă de verticalitate. Slăbiciune în fața încercărilor de dezbinare. Și totuși, NU CEDĂM!!! Și știți de ce? SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT ESTE PE O PANTĂ DESCENDENTĂ DE MULTĂ VREME. PESTE BUGETUL MIC, TOTUL, PÂNĂ LA FEMEIA DE SERVICIU, ESTE POLITIZAT. DACĂ NICI ACUM SOCIETATEA NU ÎNȚELEGE CĂ AȘA NU SE MAI POATE, ATUNCI PĂRINȚII ACTUALI ȘI CEI VIITORI ÎȘI VOR DA SEAMA CÂND VA FI PREA TÂRZIU. AȘA CUM, DE MULTE ORI, CITIM DOAR TITLURILE ARTICOLELOR, NEPARCURGÂND ÎNTREGUL CONȚINUT, TOT AȘA ACUM, MULȚI DINTRE CEI CARE AR TREBUI SĂ ÎNȚELEAGĂ PROBLEMELE ÎN PROFUNZIME VĂD DOAR O PARTE A PROBLEMEI. ESTE AL DOISPREZECELEA CEAS PENTRU SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT.

    1. pentru câte ore lucrează un profesor sunt destui bani 💰💰 profesorii vor bani, vacanțe și cadouri vor de la părinți, că dacă nu dai ceva acolo …… profesorul face diferența între copilul tău și altuia care nu învață așa de bine! HU ĂĂĂ

      1. De unde știi tu asa de bine?
        și eu sunt cadru didactic….NU am cerut și NU am luat nimic de la nimeni în 15 ani de munca!!!!
        Nu ne baga în aceeași oala!
        Ai prea multe frustrări….cauta sa lași ura din suflet și ai sa vezi lumea mai limpede!
        Sau fi mai atenți la copiii tai,stai cu ei la teme și ai sa vezi ca nu doamna e de vina!
        Ups…chiar tu ești de vina pentru eșecul copilului tău. Nu îți asumi tu eșecul și dai vina pe doamna….vezi….asta înseamă frusreare și neasumare!!!

        1. #novac mariana. la ce cuvinte ,,înghesui,, aici se vede ce fel de cadru ești. Chiar ieri vorbeam cu un copil ce a luat bacul în Danemarca. Stai liniștită ca nimeni nu sta cu copilul la teme pentru ca nu are timp pentru ca nu are nevoie și pentru ca nu i se cere. Profesorii din Danemarca cel puțin merg și pe burta dacă li se cere. voi aveți mai multe drepturi fata de profesorii din Dk. Salariile sunt comparativ egale cu nivelul de trai fiecărei țări asa ca mai ușor cu șantajul. Emigrați sa vedeți dacă va ia cineva cu sărut mâna sau alte atenții. Ipocritilor.

        2. De acord cu asumarea, va asumați și nesustinerea examenelor pt elevii din ani terminali?
          Sunt de acord ca sunt mici salariile, dar sincer, aceste salarii sunt pt 4 – 5 ore pe zi. Ceilalți care lucrează 8 ore ce salarii sa primească? Atunci salariile cadrelor militare cum sunt? Mai ales cei care sunt pe strada și lucrează ture de noapte?
          O singura întrebare am pt domnii profesori, ce le spun copiilor din ani terminali, mai ales celor de clasa a 12 a care susțin examene la facultăți grele, medicina, drept, politehnica….
          Ar fi domnii profesori de acord cu dublarea salariilor și sa nu mai aibă voie sa facă pregatiri în particular?
          Mai mult de jumătate din copii de azi iau aceste examene cu pregătire în particular nu cu ce li se preda la scoala.

      2. 40 pe săptămână , boss. cele 18 sunt doar predare. activitatea didactică cuprinde , pregătire ora , evaluare , corectare , supraveghere , întocmire de materiale , rapoarte ( cerute de dumnezeii din inspectorate și ministere că să aibă și ei ce citi ) șiulte alte activități din sfera formdla și informală.. da trecsa ști un pic cu ce se mănâncă educația. nu e că la strungărie , 8 ore dai la pila și pe urmă rupi poarta .

  12. Ce este așa de greu? Marți aprobați mărire de 25% și toate revin la normal. Simplu și eficient! Greva continua fara această mărire.Nu cedați!

  13. Acesta este limbaj de profesor !!! Nu are nimeni nimic cu greva voastră, vi s-a dat ce s-a cerut ..De ce nu putem sta și noi liniștiți părinții elevilor de clasa a 8-si a 12-a ??? Sa știm și noi ca examenele se vor desfășura normal ? De ce trebuie sa compromitem cariera unui elev de a 12-a care vrea sa urmeze o facultate în străinătate? De ce sa fie compromise concediile părinților? Probabil ca și ale voastre …De unde atâta răutate pt acesti copii?? Dacă aveți copil în ani terminal sa va gândiți și la el…Nu va tine nimeni cu forța în învățământul de stat ,mergeți la alt loc de munca ( la privat ) si veți vedea cât se muncește acolo !! Nu mai zic ca la scoala copiilor mei sunt în greva tot cadrele didactice care nu făceau nimic la ore !!! Toate celelalte cadre didactice au hotărât sa nu-i lase acum pe ultima suta…Totul este un șantaj!! Sa va fie rușine!!! Sa țineți orele întâi cum trebuie la scoala și apoi sa cereți bani !!

    1. @Constanta,
      Nu v-ați plictisit de “narativul” cu copiii care nu mai pot merge la studii în străinătate? Veniți, vă rog, cu ceva nou.
      Sau așa e textul primit “pe unitate”?

    2. Și profesorii au copii, inclusiv în clasele terminale (a 8-a și a 12-a).

      Răutate?! Greva nu e primul pas, e ULTIMUL. Protestele au început în DECEMBRIE 2022. Unde erați atunci? Dacă guvernul negocia de bună credință, greva nici nu începea. Discutați cu guvernul să facă ce trebuie făcut.

      Cât despre restul – vă înțeleg frustrarea. Dar frustrarea noastră, după 18 ani de înghițit în sec și păstrat liniștea de dragul elevilor – inclusiv de dragul copilului dvs – o înțelegeți?

    3. De unde ai bani duduie sa-ti trimiti plodul in străinătate? Noi nu permitem din aceste salarii mizerabile sa ne întreținem familia.

      1. refuz sa cred că dvs sunteți un cadru didactic . refuz sa cred că predați in scoli . refuz sa cred că , cu acest limbaj și cu această gândire dvs puteți să îndrumați copiii în viața … nu se poate … copiii noștrii nu sunt plozi in primul rand și în al doilea rând fiecare părinte munceste de 10 ori mai mult decat dvs daca e nevoie pentru bunăstarea și visele copiiilor lor .

  14. Daca indrazneste ministerul sa schimbe calendarul evaluarii nationale si bacalaurestul vor curge procese de recuperare a banilor platiti pentru concedii de catre parintii elevilor. Atunci sa vedem ce sume va trebui sa plateasca statul. Prelungirea anului scolar ar presupune ca profesorii au facut greva in concediu. Imposibil.

    1. Teoretic aveți dreptate, dar, presupunând ca situația se prelungește, cum ar putea da elevii examenele la datele fixate fără situație școlară încheiată?

    2. Lăsați ca săraci copii pot aplica în străinătate și la anul. Ei oricum pleacă și nu mai revin. Noi cei care rămânem în țară, ceilalți copii au nevoie și ei de un viitor mai bun. Nu cred că le strică la nici un elev de a VIII-a să repete anul după 2 ani de pandemie. Măcar mai recuperează din materie. Cereți-vă drepturile!!!!! până când ne calcă în picioare?? Adică pentru câțiva care pleacă din țară să suferim toți? Ăștia sunt părinții egoiști, bun exemplu le dați copiilor. Eu am doi și le vreau o viață mai bună în țară nu în străinătate. Dar luptați dragi profesori și pentru schimbarea programei școlare, a manualelor. Știți cine au problema cel mai mare??? universitățile ca nu o să aibă anul întâi . Aici e problema, ei au salarii și nu va susțin cum trebe, pentru că pierd la bani. Dacă toți am fi atât de uniți cum ați fost acum voi dascălii s-ar putea face multe schimbări.

  15. Nu i ar fi rusine lui Cristache…Cine l-a pus p-asta seful parintilor? Asa deci…Ati vazut ce transmite in numele parintilor? Ca am primit ce am cerut la revendicari si ca acum nu vrem sa acceptam pentru ca vrem tot mai mult si nu vrem sa lasam copiii la examene si le luam un an din viata. Si ca 90 la suta din parinti asta ii transmit. Cristache stie sa citeasca? A citit ceva din revendicari? In care din negocieri am primit ceva din ele si ca nesimtitii am refuzat si vrem mai mult? Bah, papitoiule, pe cine reprezinti tu? Cine te-a imputernicit? 90 la suta din parinti spui? Ei, atunci, du-te tu si spune-le acestor 90 la suta din parinti ca ma doare fix in cur de faptul ca plozii lor nu mai pot da la timp Bacalaureatul ca sa se inscrie la facultate in strinatate, ca eu n-am ce manca, n-am cu ce-mi imbraca copilul. Natie mai lipsita de empatie si bun simt decat romanii n-ai sa vezi. De un egoism feroce. De fapt am mai vazut…la rusi…cand le-au dat interzis la haine de firma plangeau pitipoancele pe strada ca se inchid magazinele in timp ce copiii din Ucraina piereau in razboi sau stateau fara apa si mancare prin beciuri.

  16. Nici participarea la examene în orice calitate nu e obligatorie, GHI-NI-ON!

    Anul trecut ați făcut presiuni pe directori să găsească supraveghetori și evaluatori (că pentru funcția de președinte de comisie sunt destui doritori), anul ăsta să vă vedem cum dați din colț în colț.

    Chemați direct jandarmii, să vedem cum mai reușesc beizadelele să fenteze sistemul, prin interpușii părinților (îl mai ține minte cineva pe primarul care a ”aranjat” ca lucrările copilului său la EN să fie rescrise ca să ia o notă cât mai mare, undeva, pe drum, între școala unde a dat examen și centrul de evaluare? N-a pățit nimic. De vină sunt mereu alții, corupătorii n-au nicio vină.)

    Mult succes!

      1. Care e problema? Drepturile tale sunt mai importante decât drepturile mele?

        Când te maturizezi, mai discutăm.

  17. profesori, învățători ,educatoare…haideți la sparanghel, căpșuni! Lăsații pe deștepții ce ne conduc, măcar o lună!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primarul din Ciugud, Alba: Când intru în curtea școlii și 50 de copii îmi spun că vin fericiți la școală, când văd că școala a devenit neîncăpătoare pentru copiii noștri, în condițiile în care eram pe desființate, e clar că e o investiție bună / Descentralizarea în pandemie există

Când intru în curtea școlii și 50 de copii sar pe mine și îmi spun că vin fericiți la școală, când văd că școala a devenit neîncăpătoare pentru copiii noștri,…
Vezi articolul

BREAKING Din 8 ianuarie, când începe școala, elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor / Noua hotărâre de guvern nu ne permite să recuperăm banii pe lunile trecute, inclusiv pe ianuarie și nu a fost discutată cu noi, acuză Federația Operatorilor de Transport

Elevii din 19 județe care fac naveta vor plăti de luni, 8 ianuarie, din banii lor transportul, amenință transportatorii într-un comunicat de presă. Guvernul a aprobat pe 29 decembrie o…
Vezi articolul

Ministrul Educației, Monica Anisie, a retras oficial acreditarea școlilor doctorale „Drept” și „Ordine Publică și Siguranță Națională” din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” București

Acreditările celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București: Drept, respectiv Ordine Publică și Siguranță Națională au fost oficial retrase astăzi de către Ministrul Educației,…
Vezi articolul