LSRS: Reacțiile pe tema proiectului de burse pentru studenții din străinătate sunt premature și vin din partea unor colegi pentru care colaborarea în vederea ameliorării efectului de brain drain nu a fost până acum o prioritate

267 de vizualizări
locuri în cămine - Studenția online
Foto: Pexels.com
Liga Studenților Români în Străinătate (LSRS) a reacționat astăzi în legătură cu proiectul de finanțare a studiilor în străinătate pentru tinerii români, propus de consilierul premierului Mara Mareș. „Suntem surprinși să observăm reacțiile pe tema proiectului de burse pentru studenții din străinătate, pe care le categorisim ca fiind premature, din partea unor colegi pentru care colaborarea în vederea ameliorării efectului de brain drain nu a fost până acum o prioritate”, a transmis LSRS într-un comunicat de presă.

Organizația studențească a mai spus că „Măsurile propuse ca alternative de criticii acestei inițiative pot funcționa în paralel, ele neexcluzându-se reciproc”. LSRS îi acuză pe unii dintre reprezentanții elevilor și studenților că „nu cunosc și nu reprezintă problemele cu care se confruntă tinerii care își doresc să urmeze studii în străinătate”.

Mai jos, comunicatul integral al LSRS:

Suntem surprinși să observăm reacțiile pe tema proiectului de burse pentru studenții din străinătate, pe care le categorisim ca fiind premature, din partea unor colegi pentru care colaborarea în vederea ameliorării efectului de brain drain nu a fost până acum o prioritate. 

Condamnăm calificarea unei astfel de măsuri ca fiind „abandonată în discursul public european”, subliniind exemplul practicilor din alte state de pe continent și din lume, precum Norvegia, Marea Britanie și Canada.  

Măsurile propuse ca alternative de criticii acestei inițiative pot funcționa în paralel, ele neexcluzându-se reciproc. Spre exemplu, măsuri precum creșterea bugetului acordat mobilităților studențești și încurajarea participării la acestea pot funcționa concomitent cu programul de burse.

Ne întristează să vedem că, în continuare, unii dintre reprezentanții elevilor și studenților nu cunosc și nu reprezintă problemele cu care se confruntă tinerii care își doresc să urmeze studii în străinătate. Reacția acestora denotă lipsa conștientizării provocărilor cu care se confruntă mulți dintre cei care aleg să studieze peste granițe.

Unul dintre obiectivele principale ale Ligii este acela de a milita pentru întoarcerea studenților români din străinătate. Cu toate acestea, strategia asumată de LSRS nu este aceea a limitării posibilităților de plecare la studii peste granițe, practică a unui regim politic de tristă amintire, ci de atragere acasă a tinerilor perfecționați în marile centre universitare ale lumii. 

Referitor la inițiativa lansată de reprezentanții Guvernului României, dorim să amintim că Liga Studenților Români din Străinătate, fiind singura organizație studențească reprezentativă a studenților români din diaspora, este consultată permanent și susține elaborarea acestui proiect legislativ. 

LSRS lansează, din nou, un apel la colaborare și critică constructivă colegilor noștri, care să pună în centru modalitățile prin care studenții formați în afara României pot sprijini viitorul acesteia.

„Este regretabil că o asociație studențească ia un proiect de lege pentru burse direcționate către elevi cu performanță din mediile precare și îl prezintă ca pe o măsură rea ce motivează lumea să plece din țară, mai ales când are și un mecanism de repatriere implementabil. O măsură similară exista în Norvegia de câteva decenii. Pe lângă acestea, nimeni nu ia cu forța viitori elevi din țară și îi duce la studiu în străinătate. Este vorba de acei elevi care își doresc sa studieze în străinătate, fac performanță, au potențial, în ciuda dificultăților financiare și cele prezente în mediul în care trăiesc.

Totodată, studenții români din străinătate se confruntă cu nenumărate dificultăți, dat fiind nivelul ridicat academic din țările gazdă și greutatea de a te adapta într-o tară nouă. Mulți dintre ei sunt nevoiți să lucreze în timp ce merg la facultate, în acest context un sprijin financiar poate contribui direct la îmbunătățirea rezultatelor lor academice și la calitatea vieții lor. Această poziție neonorabilă denotă doar faptul că unele asociații “studențești” sunt deconectate de realitatea atât a elevilor, cat și a studenților. Este regretabil că fix generația noastră, cea care ar trebui să contribuie la dezvoltarea României, are în ea o componentă pornită să critice și să atace orice doar de dragul de a fi contra, fără a prezenta o critică constructivă sau soluții concrete”, a declarat Decebal Mohîrță, coordonatorul filialei din Germania a Ligii Studenților Români din Străinătate.

„De mai bine de un an umanitatea a fost afectată pe toate planurile de un inamic imprevizibil, iar pandemia cu virusul SARS-CoV-2 a pus în prim plan lucrătorii din domeniul sănătății. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România a susținut în repetate rânduri de-a lungul anilor măsurile ce aveau ca scop creșterea calității educației medicale, actului medical dar și a condițiilor de muncă în unitățile sanitare pentru a menține la un nivel ridicat interesul absolvenților Facultăților de Medicină pentru a profesa în continuare în România.

Cu toate acestea, contextul pandemic a evidențiat că este imperios ca rezidenții și tinerii medici să nu fie doar bine pregătiți, ci să aibă o viziune de ansamblu asupra patologiilor existente, pentru buna tratare a persoanelor ce necesită asistență medicală. Această globalizare a actului medical este însă de multă vreme o prioritate internațională, cu programe implementate de Organizația Mondială a Sănătății sau prin intermediul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite, adoptate în anul 2015.

Astfel, o măsură de susținere financiară a celor ce doresc să urmeze un program de studiu în învățământul superior din străinătate – licență, masterat sau doctorat, cu scopul de a obține experiența internațională necesară în actul medical este binevenită, mai ales în contextul unui plan bine structurat, menit să îi aducă pe tinerii profesioniști, împreună cu bunele practici deprinse peste hotare, înapoi în România.

Printr-o pregătire profesională de calitate, prin integrarea în medii multiculturale, prin cunoașterea altor sisteme de sănătate, studenții și medicii rezidenți pot aduce tehnici și perspective noi în ceea ce privește sistemul public de sănătate din România. Așa cum spune și motto-ul IFMSA “Think globally, act locally”, este important ca tinerii medici din România să aibă oportunitatea de a se dezvolta din punct de vedere profesional, pentru a realiza o schimbare în bine în domeniul sănătății din țară și pentru a le putea oferi cetățenilor toate tipurile de îngrijiri în România”, a declarat Cristian Persu, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România

”Uniunea Studenților din România susține inițiativele care au drept scop întoarcerea studenților români din străinătate. Plecarea elevilor la studii în străinătate și formarea internațională le oferă noi perspective, dar întoarcerea acestora depinde de noi. Această tendință ar trebui să prezinte interes atât pentru reprezentanții de la cel mai înalt nivel, cât și pentru noi – studenții reprezentanți din România. Dacă această inițiativă „oferirea de sprijin financiar tinerilor care doresc să își urmeze studiile peste hotare” se dovedește a fi o soluție bună pentru alinierea la standarde internaționale, nu ne rămâne decât să acționăm. Nevoia de un suflu nou este resimțită de fiecare dintre noi. Încurajăm astfel de inițiative care duc la o pregătire integrativă a tinerilor, de formare a de noi skill-uri și dezvoltarea propriei țări”, a declarat Cătălin Babiță – Uniunea studenților din România

În ultimii ani, am putut vedea cât de greu ne este să abordăm o idee diferită, care să iasă din tiparul pe care l-am învățat cu toții. Este foarte ușor să te cerți, să “pasezi” responsabilitatea de la o persoană la alta, lucru care nu a ajutat niciodată la binele acestei țări. În această situație, în acest program se pot vedea argumente, dar și contra-argumente, doar că, fiecare persoană vede ceea ce-și dorește cu adevărat. Așa a fost și cu “Gratuitatea trenului pentru studenți”, din păcate nu am învățat nimic. Ne dorim mai mult să pierdem în privința “calității” decât să aducem o schimbare și să încercăm poate să câștigăm și noi o dată. Mă întreb: după 4-6 ani de studii pe care statul ți le oferă, te oprește cineva să pleci în afară să-ți găsești un loc de muncă pentru că salariile sunt mai mari? Situația este similară în ce privește acest program – nici nu va mai conta suma de bani pe care ți-o oferă statul pentru a merge la studii în altă țară, deoarece atracția unei societăți mai dezvoltate este foarte mare odată ce ajungi acolo. Deci, este aproape imposibil să gestionezi dacă studentul se va întoarce sau nu. Problema nu este acest program, problema este mecanismul pe care-l folosește această țară. Și ca să atingem și situația finanțării învățământului în țară, programele de genul acestuia nu sunt cauza pentru care România nu a ajuns la o alocare de 6% din PIB pentru Educație, cauza o reprezintă oamenii. Oamenii care îți spun ceva în timpul unei discuții, iar ulterior nu-și mai asumă nimeni acele lucruri”, a declarat Ciprian Zamfir, Uniunea Națională a Studenților din România.

Sursă foto: Pexels.com

Citește și:
EXCLUSIV Finanțarea studenților din străinătate a fost cerută Guvernului de Liga Studenților Români din Străinătate, care propune „externalizarea către LSRS” a mai multor servicii. Robert Stredie, LSRS: Sunt bani publici, nu ne atingem de aceste fonduri / Plus: ONG-ul fondat de liberalul Burduja vrea folosirea misiunilor diplomatice pentru atragerea de studenți în ligă
Scandalul șefilor asociațiilor de studenți eliminați din examen pentru copiat. Costreie, consilier al premierului: I-am cerut lui Robert, liderul LSRS, să se retragă din funcția publică pe care o deține la cabinetul meu
EXCLUSIV Culmea copiatului: Doi președinți de asociații studențești, eliminați din examenul pentru intrarea în corpul evaluatorilor calității universităților (ARACIS), pe motiv de fraudă. Cei doi studenți spun că e vorba despre o coincidență
Cine este Sebastian Burduja, noul șef al PNL Sector 1: Fiul unui vicepreședinte al Bancorex, fondator al unui ONG studențesc lansat în prezența lui Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță și Mihai Gâdea
Guvernul ar putea finanța studiile pentru tinerii care vor să învețe în străinătate. Absolvenții care se întorc în țară nu ar mai fi nevoiți să returneze banii
Sorin Costreie, consilier guvernamental, despre finanțarea studenților în străinătate: Avem programe gen prima casă, de ce nu am avea și prima universitate? / Exodul creierelor n-ar trebui să ne sperie mai mult decât impostura masivă de „acasă”
Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor, despre sprijinirea studenților români în străinătate: Orice susținere pentru studenți e bună dacă e ghidată de echitate și de o “politică academică deșteaptă, ce include obligatoriu excelența”
Liderul studenților din România îi răspunde Marei Mareș, consilier în cancelaria lui Cîțu: „E cineva din Guvernul României care crede că învățământul superior românesc nu trebuie îmbunătățit pentru a încuraja tinerii să rămână la studii în România?”
Trei organizații ale elevilor și studenților critică proiectul guvernului de a-i sprijini financiar pe cei care vor să studieze în străinătate: o soluție “falsă și nefundamentată”
Deputatul Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, susține proiectul guvernului de a sprijini financiar studiile tinerilor români în străinătate, proiect calificat de prorectorul UVT drept un “credit populist”
Întoarcerea studenților din străinătate nu ține de un credit populist, ci de ce se întâmplă aici. Oamenii vor un sistem de sănătate solid, un sistem de educație echitabil și performant, servicii publice prompte – Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like