Lotul olimpic de fizică al României și-a trecut în palmareș patru medalii (trei medalii de argint și o medalie de bronz), și o mențiune de onoare la a III-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică (EUPhO), care s-a desfășurat la Riga (Letonia), în perioada 31 mai – 4 iunie 2019, a transmis Ministerul Educației într-un comunicat de presă.
Medaliile de argint au fost câștigate de elevii Ștefan Dolteanu, Ionel-Emilian Chiosa și Iosif Theodor, iar medalia de bronz a fost obținută deVasile Mihai. O altă elevă, Sabina Drăgoi, a primit mențiunea de onoare.
Olimpicul Ștefan Dolteanu a obținut și premiul special pentru cel mai bun experiment din concurs.
Toți olimpicii sunt elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.
Lotul Olimpic de Fizică al României a fost coordonat de prof. Adrian Dafinei de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității București și prof. Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.
Ministerul Educației a mai anunțat că România va găzdui cea de-a IV-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică, în mai 2020.
În organizarea olimpiadei, vor fi implicate Facultatea de Fizică din cadrul Universității București, precum și de Institutele de Fizică de pe platforma Măgurele: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.
1 comment
Raportat la ce privilegii au fata de ceilalti elevi care fac performanta, credeti ca acestea sunt rezultate bune?
Daca cineva din minister va avea curajul sa faca un experiment, de exemplu, la una dintre Olimpiadele internationale restranse, cea Asiatica sau asta a UE, sa trimita primii 8/ 5 copii nonichb din clasamentul final dupa baraje, sa le faca pregatirea centralizata de 2 saptamani, va constata ca vor obtine cam tot rezultate de genul asta, desi ei fac si ore normale de liceu. Poate fara mentiune, care inseamna o clasare in ultimii 40%. Pentru ca ar fi motivati ca cineva le da o sansa, ca nu trebuie sa se mute la acest liceu ca sa intre in loturi.
Atata timp cat cel care coordoneaza lotul este si profesorul de la clasa al tuturor componenti (ca sa ne oprim la ceva verificabil), si asta de ani buni de zile, va persista senzatia de lipsa de fair-play, ca sa fiu elegant iin exprimare.