Elevii olimpici români au obținut două medalii de aur, una de argint, una de bronz și patru mențiuni de onoare la Olimpiada de Fizică a Asiei (APHO) 2023, desfășurată în Mongolia, potrivit unei postări pe Facebook a Ambasadei României la Beijing. Mai exact, este vorba premii obținute de un elev care provine de la un liceu de stat și 7 elevi de la un liceu privat din București.
La ediţia din acest an a Olimpiadei de Fizică a Asiei au participat 28 de țări, adunând 200 de participanți în capitala Ulan Bator în perioada 22-29 mai 2023, conform site-ului olimpiadei. Printre ele se numără Australia, Bangladesh, Bulgaria, China, Cambodgia, Filipine, Israel, Kazahstan, Malaezia, Mongolia, România, Singapore, Turcia, Vietnam.
Elevii din lot au fost coordonați de conferențiarul universitar doctor Sebastian-Dumitru Popescu, fost decan al Facultății de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi profesorul dr. Gabriel Florian de la Colegiul Naţional Carol I din Craiova.
Elevii medaliați cu aur sunt Alexandru Momoiu, clasa a XI-a, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti și Andrei-Darius Dragomir, tot clasa a XI-a, de la același liceu. Medalia de argint a fost obținută de Alexandru Iorga, elev în clasa a XII-a, iar medalia de bronz de către Răzvan-Gabriel Marcu, elev în clasa a XII-a.
Menţiunile de onoare au fost obținute de Alexandru-Ştefan Işfan, în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Rareş Theodor Marinescu, în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti și Mihnea Buţiurcă și Robert Stănescu, amândoi în clasa a XII-a la aceeași școală particulară.
- Problemele primite de elevii în anii trecuți se pot găsi în această arhivă de pe site-ul APHO 2023.
Ce este Olimpiada de Fizică a Asiei
Potrivit site-ului oficial al competiției cu informații generale, asianphysicsolympiad.org, „Olimpiada Asiatică de Fizică (APhO), inițiată în anul 2000 în Indonezia, este o competiție internațională anuală de fizică dedicată elevilor din școlile secundare din regiunea asiatică. Se desfășoară de obicei la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, la care au participat peste douăzeci de țări și regiuni încă de la începuturile sale”.
Este considerată ca o etapă de pregătire pentru internaționala de fizică din timpul verii, având în vedere că „desfășurarea sa o urmează întocmai pe cea a Olimpiadei Internaționale de Fizică (IPhO), cu excepția faptului că fiecare țară participantă poate trimite cel mult opt concurenți în loc de cinci la IPhO”, potrivit aceleiași surse.