Lotul de olimpici al României, 4 medalii și 4 mențiuni de onoare la Olimpiada de Fizică a Asiei / Un singur elev din cei opt participanți este de la un liceu de stat

2.122 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Elevii olimpici români au obținut două medalii de aur, una de argint, una de bronz și patru mențiuni de onoare la Olimpiada de Fizică a Asiei (APHO) 2023, desfășurată în Mongolia, potrivit unei postări pe Facebook a Ambasadei României la Beijing. Mai exact, este vorba premii obținute de un elev care provine de la un liceu de stat și 7 elevi de la un liceu privat din București.

La ediţia din acest an a Olimpiadei de Fizică a Asiei au participat 28 de țări, adunând 200 de participanți în capitala Ulan Bator în perioada 22-29 mai 2023, conform site-ului olimpiadei. Printre ele se numără Australia, Bangladesh, Bulgaria, China, Cambodgia, Filipine, Israel, Kazahstan, Malaezia, Mongolia, România, Singapore, Turcia, Vietnam.

Elevii din lot au fost coordonați de conferențiarul universitar doctor Sebastian-Dumitru Popescu, fost decan al Facultății de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi profesorul dr. Gabriel Florian de la Colegiul Naţional Carol I din Craiova. 

Elevii medaliați cu aur sunt Alexandru Momoiu, clasa a XI-a, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti și Andrei-Darius Dragomir, tot clasa a XI-a, de la același liceu. Medalia de argint a fost obținută de Alexandru Iorga, elev în clasa a XII-a, iar medalia de bronz de către Răzvan-Gabriel Marcu, elev în clasa a XII-a.

Foto: Facebook.com

Menţiunile de onoare au fost obținute de Alexandru-Ştefan Işfan, în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Rareş Theodor Marinescu, în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti și Mihnea Buţiurcă și Robert Stănescu, amândoi în clasa a XII-a la aceeași școală particulară.

  • Problemele primite de elevii în anii trecuți se pot găsi în această arhivă de pe site-ul APHO 2023.
Ce este Olimpiada de Fizică a Asiei

Potrivit site-ului oficial al competiției cu informații generale, asianphysicsolympiad.org, „Olimpiada Asiatică de Fizică (APhO), inițiată în anul 2000 în Indonezia, este o competiție internațională anuală de fizică dedicată elevilor din școlile secundare din regiunea asiatică. Se desfășoară de obicei la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, la care au participat peste douăzeci de țări și regiuni încă de la începuturile sale”.

Este considerată ca o etapă de pregătire pentru internaționala de fizică din timpul verii, având în vedere că „desfășurarea sa o urmează întocmai pe cea a Olimpiadei Internaționale de Fizică (IPhO), cu excepția faptului că fiecare țară participantă poate trimite cel mult opt concurenți în loc de cinci la IPhO”, potrivit aceleiași surse.

Citește și:
Locul I pentru România la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2023: două medalii de aur, trei de argint și una de bronz
România, pe locul 6 în lume cu trei medalii de argint și una de aur, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2023 / Profesorul coordonator Mihai Bălună: Rezultatul este important pentru că el continuă tradiția foarte bună din ultimii ani

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Ședința Coaliției pe proiectele de legi ale Educației, joi la prânz. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Ligia Deca au stabilit un nou calendar de aprobare după ce toate celelalte din ultimii doi ani au fost până acum ratate

O ședință a coaliției de guvernare a avut loc la joi la prânz la Palatul Victoria, potrivit surselor G4Media.ro Este vorba despre întâlnirea celor trei șefi de partide – Marcel…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Cadrul legislativ care instituie “toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011, prin Legea 1/2011, spune Daniel Funeriu, fost ministru al Educației / Klaus Iohannis a cerut azi: “Noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a reacționat într-o postare pe Facebook la declarația președintelui Klaus Iohannis în care spunea că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar…
Vezi articolul

Universitățile românești, care de acum au responsabilitatea să verifice doctoratele, nu au raportat în doi ani niciun caz identificat de plagiat pentru 73.000 de teze scrise între 1990-2016 – oficiali din Ministerul Educației

Universitățile capătă, prin noua Lege 199/2023, rolul central în verificarea suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat pe care ele le acordă, o schimbare substanțială comparativ cu situația de până…
Vezi articolul