Londra este considerat cel mai bun oraș din lume pentru studenți, într-un nou clasament dat publicității de compania de consultanță QS – Quacquarelli Symonds. Capitala britanică este urmată de München, Seul, Tokyo și Berlin în topul “Best Student Cities”, ce pune în balanță ranking-ul universităților locale cu alte criterii precum numărul de studenți locali/internaționali, toleranța, aspirația studenților internaționali de a studia acolo, opțiunile pentru locuri de muncă, scoruri realizate de terțe entități privind poluarea sau corupția și altele. Ediția actuală include 115 dintr-un total de 164 de destinații posibile. Din România, trei orașe întruneau condițiile să fie luate în calcul, dar niciunul nu apare în clasament.
Top 10 este completat de orașele Melbourne, Zurich, Sydney, Boston și Montreal (ultimele două la egalitate).
QS precizează că, pentru a fi luat în calcul, un oraș trebuie să aibă o populație de cel puțin 250.000 de persoane (zona metropolitană) și să găzduiască cel puțin două universități prezente în cea mai recentă ediție a clasamentului QS World University Rankings.
- Aceste criterii sunt întrunite de 3 orașe românești: București (Universitatea din București, Universitatea Politehnică), apoi Cluj-Napoca (Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca) și Iași (Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi). Niciunul dintre cele trei orașe nu a fost selectat în topul QS actual.
Toate aceste universități figurează după poziția 1000 în topul internațional, după cum a scris Edupedu.ro în iunie a.c..
Pe de altă parte, 10 orașe din Europa Centrală și de Est, incluzând Rusia, apar în clasamentul celor mai bune orașe pentru studenți:
- Moscova (poz. 25)
- Praga (poz. 45)
- Budapesta (poz. 58)
- Varșovia (poz. 60)
- Sankt Petersburg (poz. 72)
- Brno (poz. 77)
- Tomsk (poz. 85)
- Cracovia (poz. 101)
- Vilnius (poz. 102)
- Novosibirsk (poz. 107)
3 comments
Foarte interesant că aceste topuri sunt făcute chiar de englezi și, ca să fiu ușor ironic, de cercetătorii de pomină ai universităților de acolo…Și mai interesant că metodologiei lor de lucru scapă situația libertății de exprimare, absolut relevante unui mediu academic sănătos…Deci, Moscova și alte câteva universități din Rusia apar bine-mersi în top și cercetătorii buclucași chiar vor să credem că pe acolo e un mediu propice dezvoltării academice…Măi să fie!?🤔
” cercetătorii de pomină ai universităților de acolo (nota din UK)” mi-a placut cum ai zis.
Cam pe acolo se fac cele mai multe secventieri genetice, pe acolo se castiga cele mai multe premii in stiinta din lume, se dezvolta cele mai noi tehnologii, si examenele si notele si doctoratele sunt pe bune si greu de obtinut.