Logica și științele socio-umane nu vor fi excluse din planurile cadru de la liceu, dă asigurări Ligia Deca: S-ar putea studia modular, pe vârste, la fel și etica, poate chiar din gimnaziu

1.028 de vizualizări
Foto: © Serhii Radachynskyi | Dreamstime.com
Ministra Educației Ligia Deca susține că nu vor fi excluse din planurile cadru de la liceu, logica, filosofia și psihologia. Este prima reacție a ministrei privind variantele în lucru de planuri cadru prezentate de Edupedu.ro și realizate de experții Centrului Național pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Amintim, Ministerul Educației a spus că nu-și asumă varianta planurilor-cadru pentru liceu din proiectul de lucru al instituției, după ce mai multe voci din mediul academic au criticat schimbările. Ligia Deca a făcut aceste declarații marți seară, la Digi 24.

Ligia Deca a spus marți seară că logica, filosofia și psihologia nu vor fi dispărea din planurile cadru de la liceu. Este prima dată când ministra Educației vorbește despre planurile cadru de la liceu și ce ar putea conține acestea, după ce instituția pe care o conduce s-a dezis de variantele în lucru prezentate de Edupedu.ro, și redactate cu experții CNPEE, spunând că nu-și asumă aceste variante.

Ministra Educației a spus că s-a întâlnit luni, 15 mai, cu reprezentanții Facultății de Filosofie de la Universitatea din București și i-a asigurat că disciplinele socio-umane nu vor dispărea din planurile cadru. Întrebată la Digi 24 dacă psihologia, logica și filosofia dispar complet sau vor fi comasate, Ligia Deca a spus că exclude această variantă.

“Exclus. Avem nevoie de toate aceste discipline socio-umane, mai ales având în vedere nevoia democratică de a putea să înțelegi anumite fenomene. Am discutat chiar ieri, de exemplu, cu reprezentanții facultății de filosofie de la Universitatea din București. Ieri dimineață am avut o discuție așezată pe acest subiect. Am explicat că nu există nicio intenție oficială a Ministerului Educației de a elimina aceste discipline. Sigur, ne uităm cum se pot ele integra cât mai bine noile planuri-cadru și cât mai aproape de nevoia elevilor. Am avut această discuție, de ce să segmentăm să facem în clasa a IX-a o disciplină, în clasa a X-a alta. Poate că putem să facem modular elemente în așa fel încât să fie adecvat pentru vârstă și pentru logica planului-cadru. De asemenea, am mai adus în discuție că poate că unele elemente, de exemplu etica, s-ar putea studia, sigur, la un nivel adecvat vârstei și în gimnaziu. Nu cred că ar trebui să aibă primele elemente de etică elevii doar la liceu”, a spus Ligia Deca.

“Procesul de revizuire a planurilor-cadru pentru liceu va debuta imediat ce legile educației sunt promulgate. Avem legea nouă, cu o filosofie nouă. Regândim planul-cadru și programele, ca apoi să se desfășoare liceul pe noile programe și abia după aceea, vom avea examenul de bacalaureat”, a mai spus Deca.

Întrebată la Digi 24 dacă matematica ar fi o materie de sine stătătoare sau ar fi cuprinsă într-o materie de științe, Ligia Deca a spus că “asta rămâne să discute experții în curriculum”. Ministra a subliniat că se va lucra la elaborarea planurilor abia după ce legile Educației vor fi votate în Parlament, dar a spus totuși că se va face “un minim necesar de ore de știință și matematică.

“Ne dorim ca orice absolvent de liceu să aibă competențe de bază atât în ceea ce înseamnă matematică și științe, cât și în discipline socio-umane. Mai pe șleau, orice absolvent trebuie să poată alege între două împrumuturi de la bancă care este cel mai avantajos. Trebuie să înțeleagă fenomenul încălzirii globale măcar la nivel de termeni generali și trebuie să înțeleagă care este diferența, de exemplu, între instituțiile statului, apropo de socio-umane, nu este vorba despre lucruri complicate, ci despre a testa cu admis respins un nivel de bază, un nivel, un nivel funcțional, în așa fel încât orice absolvent de liceu să poată funcționa în societate normală. Asta înseamnă că sigur vom avea în planurile-cadru discipline le care să asigure acest lucru. Dar asta nu înseamnă că la uman vor face multe ore de științe sau de matematică, vor face un minim necesar pentru acest profil de absolvent”, a mai spus Deca.

Informații de context

În variantele planurilor cadru pentru învățământ liceal prezentate de Edupedu.ro ca fiind în lucru, apar modificări substanțiale: logica și psihologia nu ar mai fi studiate la uman și real, iar fizica, chimia, biologia și geografia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real. 

După ce mai multe voci din mediul academic au spus că eliminarea acestor materii nu ar fi în beneficiul elevilor, Ministerul Educației a anunțat într-un comunicat de presă că „este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional”.

Mircea Miclea, fost ministru al Educației și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a spus despre posibila eliminare a Psihologiei și Logicii de la liceu că este o proiecție a minții celor care au decis planurile cadru – ilogică și lipsită de empatie, de sensibilitate pentru ceea ce este necesar pentru elevi.

Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și profesor de psihologie clinică, a spus la Digi 24, că „a elimina aspectele fundamentale de fizică și chimie de la real e ca și când am vorbi despre cerc pătrat. Zona umană elimină cele două materii care contribuie la definirea ta ca om“.

Foto: © Serhii Radachynskyi | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
SURSE Toți elevii de liceu vor avea două ore de matematică, inclusiv cei de la uman, în trunchiul comun, în clasele IX-XII, potrivit unui proiect de modificare a planurilor-cadru

„Ligia Deca ne-a asigurat ferm că reducerea numărului de ore la disciplinele Filosofie şi Logică în învăţământul preuniversitar nu reprezintă un obiectiv urmărit şi susţinut la nivelul Ministerului Educaţiei”, iar acestea nu vor deveni opționale, transmite Facultatea de Filosofie a Universității București, după o întâlnire cu ministrul / Planurile-cadru prezentate erau făcute de experții CNPEE
SURSE Logica și psihologia nu ar mai fi studiate la profilurile uman și real, potrivit noilor planuri-cadru de liceu – proiect
SURSE Noile planuri-cadru pentru liceu – profil real. Fizica, chimia, biologia și geografia, eliminate din trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, și lăsate la decizia elevilor

2 comments
  1. Poate ii spune cineva doamnei ca pot fi optionale și istoria evreilor și comunismului .
    Religia deja o vor face obligatorie prin faptul ca trebuie sa daci o alta materie dacă nu faci religie.
    Așa ,sigur , cu istoria evreilor și religia obligatorie , elevii vor “dobândi”competente (“ mai ales cei de la real”) pentru piața muncii .

  2. Revelatoare viziunea doamnei ministru. Parinti, cititi cu atentie cum va vede dumneaei copiii adulti: cu credite si preocupat de incalzirea globala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspecții de specialitate în școlile din județul Buzău. Pregătirea elevilor pentru examenele naționale și aplicarea reperelor metodologice pentru clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, printre aspectele vizate

În perioada 13-19 noiembrie se vor face inspecții de specialitate în școlile din județul Buzău, potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean Buzău. Respectarea graficului de pregătire suplimentară pentru elevii…
Vezi articolul

BREAKING Bacalaureat unic pentru toți liceenii, cu subiecte transdisciplinare pe model PISA, pe care îl pot susține și elevii de la școala profesională – prevedere a noului proiect “România Educată” care va fi aprobat de Guvern, anunță consilierul prezidențial Ligia Deca

Înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC unic pentru toți absolvenții de liceu, pe care sa îl poată susține și elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice, este una dintre…
Vezi articolul
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a

Directorii de școli pot comanda manuale pentru clasele I-VIII, anul școlar 2024-2025, în perioada 29 ianuarie – 12 februarie. Lista manualelor și cerințele care trebuie respectate – adresă a Ministerului Educației / Elevii de liceu nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut

Profesorii și directorii de școli pot comanda manuale școlare pentru clasele I-VIII, anul școlar 2024-2025, în perioada 29 ianuarie – 12 februarie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, care conţine…
Vezi articolul