Ideea ca psihologia și logica să nu mai fie predate în liceu este una greșită, în opinia inteligenței artificiale. Aceasta e convinsă de necesitatea păstrării celor două materii, în așa măsură încât, chiar și atunci când, la cerere, găsește argumente pentru eliminarea completă sau parțială a acestor discipline, platforma IA ChatGPT insistă că ar fi mai bine, totuși, ca acestea să fie studiate în continuare, ca materii de sine stătătoare, după cum reiese dintr-un dialog cu reporterul Edupedu.ro.
- “Discuția” cu ChatGPT a avut loc în contextul în care profesorul de științe cognitive aplicate Mircea Miclea (Universitatea Babeș-Bolyai) atrage atenția, separat, pentru Edupedu.ro: „elevii trebuie să învețe cum funcționează mintea umană și să învețe să gândească critic, dacă vor să nu fie o anexă simplă la instrumentele de inteligență artificială” – Citește integral punctul său de vedere
ChatGPT, platformă IA bazată pe dialog, își construiește răspunsurile pe volume enorme de informații și baze de date. În aceste condiții, am dorit să vedem ce poate spune un astfel de sistem despre posibilitatea ca Logica și Psihologia să nu mai fie predate la liceu, așa cum reiese dintr-un proiect de modificare a planurilor cadru de liceu, consultat de Edupedu.ro.
Am interogat platforma dacă fiecare dintre cele două materii este importantă și necesară ca materie în învățământul secundar superior, care ar fi argumentele posibile pentru eliminarea lor, precum și dacă Logica ar putea fi predată nu ca materie de sine stătătoare, ci, prin diverse elemente ale sale, în cadrul altor materii precum matematica, etica, filosofia sau gândirea critică (discipline care ar urma să fie incluse în planurile cadru de liceu, potrivit proiectului consultat.
Așa cum au fost formulate întrebările, ChatGPT aduce argumente atât pentru păstrarea, cât și pentru eliminarea celor două materii. Pe de altă parte, însă, programul insistă că cea mai bună opțiune este păstrarea acestor materii – punct de vedere menținut și în cazul întrebării cu privire la înlocuirea Logicii cu elemente studiate în cadrul altor materii.
- Despre Psihologie, programul IA spune că aceasta trebuie studiată în liceu pentru că ajută la “dezvoltarea unei înțelegeri mai profunde a comportamentului uman”, la “îmbunătățirea abilităților de comunicare” și a “abilităților critice și analitice”, având aplicabilitate în diverse domenii, de la management și marketing la educație.
- Despre Logică spune că este importantă pentru că “ajută indivizii să evalueze argumente, să evite greșelile logice și să comunice mai eficient”, iar “gândirea logică este esențială în viața de zi cu zi, de la luarea deciziilor la rezolvarea problemelor”.
Întrebat ce argumente găsește pentru eliminarea acestor materii, ChatGPT apreciază că astfel de argumente există, dar sunt “mai slabe” decât cele în favoarea predării lor.
- în cazul Logicii: lipsa de “importanță practică” invocată de unii, dificultatea materiei și “reducerea costurilor pentru școli”
- În cazul Psihologiei: “lipsa de relevanță” pentru viața de zi cu zi, unii invocând că alte materii pot avea utilitate mai mare; conflictul cu valorile personale sau religioase ale unora dintre elevi sau părinți; dificultatea subiectului
În cazul ambelor întrebări cu privire la avantajele eliminării, ChatGPT include argumente în favoarea menținerii acestor materii.
Despre studierea unor elemente de Logică în cadrul altor materii, platforma IA spune că “există beneficii distincte” pentru studierea separată a acesteia: “poate oferi elevilor o bază solidă în ceea ce privește raționamentul și argumentarea”, “poate ajuta la dezvoltarea unei perspective critice asupra gândirii și argumentării, care poate fi aplicată în mod eficient în viața de zi cu zi”.
Foto: © Serhii Radachynskyi | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.