Locul I pentru România la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori 2023: două medalii de aur, trei de argint și una de bronz

4.424 de vizualizări
Foto: Facebook.com
Elevii olimpici români au obținut locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori (BMO) 2023, desfășurată în Turcia. Toți cei 6 elevi au obținut medalii: două medalii de aur, trei de argint și una de bronz, după cum anunță Ministerul Educației pe Facebook. Un singur elev este de la un liceu de stat din Capitală, restul de la o școală privată.

La ediţia din acest an a Olimpiadei Balcanice pentru seniori (competiţie de nivel regional), a doua în format fizic după cea din anul 2019, au participat 25 echipe din 24 de state, Turcia participând cu două, conform site-ului olimpiadei.

Unul din profesorii coordonatori ai lotului, care i-a însoțit în Turcia, Marius Perianu de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, a declarat pentru Edupedu.ro că performanța elevilor era de așteptat, în condițiile în care s-au pregătit încă de după barajul de la faza națională a Olimpiadei Naționale de Matematică (ONM) din România, etapă în urma căreia au fost selectați aceștia, potrivit profesorului.

  • Anul trecut, România a obținut două medalii de aur, trei medalii de argint și o medalie de bronz în Cipru, la BMO 2022.

Un rezultat remarcabil este, la nivel individual, al elevului David Anghel care a rezolvat cel mai bine dintre toți participanții o problemă specială din cele patru care se dau spre rezolvare, mai spune profesorul Marius Perianu pentru Edupedu.ro: „Performanța a fost destul de greu de atins anul acesta. Este o problemă dificilă, a fost un singur participant care a putut să o rezolve, anume el, cu nota 10. Problema are un enunț care poate fi formulat în așa fel încât să fie înțeles și la clasa a V-a sau a VI-a, dar ea nu poate fi rezolvată decât cu multă creativitate matematică, nu doar inteligență”, subliniază acesta.

Cine sunt medaliații
  • Medalie de aur:
    • David Andrei Anghel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de aur și punctaj maxim
    • Vlad-Titus Spataru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de aur
  • Medalie de argint:
    • Andrei Moldovan, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de argint
    • Robert Dragomirescu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de argint
    • Toma Edward Torac, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București, medalie de argint
  • Medalie de bronz:
    • Andrei Giovani Chiriță, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București, medalie de bronz

Lotul olimpic al României la BMO 2023 urmează să revină în țară sâmbătă după-amiază, 13 mai, potrivit însoțitorilor lotului.

Cine participă la această olimpiadă. Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare, fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învățământul liceal, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani la data desfăşurării competiției.

Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (lider de echipă) și Marius Perianu de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina.

Au mai participat la BMO următoarele state: Albania, Algeria, Azerbaidjan, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Kazahstan, Kîrgîstan, Muntenegru, Macedonia, Moldova, Arabia Saudită, Serbia, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan.

Citește și:
România, pe locul 6 în lume cu trei medalii de argint și una de aur, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete – EGMO 2023 / Profesorul coordonator Mihai Bălună: Rezultatul este important pentru că el continuă tradiția foarte bună din ultimii ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Colegiul Mihai Viteazul din București intră de marți în scenariul roșu. Directorul colegiului, Sever Popa: Am înregistrat 4 cazuri, în rândul elevilor / Predarea online este sarcina cea mai dificilă pentru profesorii obișnuiți să lucreze față în față

Colegiul Național Mihai Viteazul din București intră de marți, 6 octombrie, în scenariul roșu de funcționare, care înseamnă cursuri exclusiv online. Directorul Colegiului, Sever Popa, a declarat pentru Edupedu.ro că…
Vezi articolul

VIDEO Funeriu: Dacă am fi mers până la capăt cu această luptă împotriva plagiatelor, am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României / Eu astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cel care a început demersurile pentru descoperirea tezelor academice plagiate, susţine că dacă demersul început în urmă cu aproximativ un deceniu ar fi fost…
Vezi articolul