Locul 2 mondial pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Fizică, cu 4 medalii de aur și una de argint

9.452 de vizualizări
Foto: IPhO 2022
Echipa României a obținut un rezultat excepțional la Olimpiada Internațională de Fizică – IPhO2022, clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind de departe cea mai bună echipă din Europa, potrivit ministrului Educației. Olimpiada a avut loc online anul acesta și a fost organizată de Elveția, după ce inițial fusese anunțată Belarus ca țară organizatoare. Țara baltică a pierdut acest statut după invazia rusă în Ucraina, invazie susținută de Minsk.

Sorin Cîmpeanu a scrie pe pagina sa de Facebook despre rezultatele elevilor români:

„Un alt rezultat excepțional al elevilor români. La Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO2022), echipa României a obținut un rezultat excepțional, clasându-se pe locul 2 la nivel mondial, fiind de departe cea mai bună echipă din Europa. A 52-a Olimpiadă Internațională de Fizică a fost organizată online de Elveția și a reunit 369 de concurenți. Echipa României a fost coordonată de doamna profesor dr. Delia Constanța Davidescu și de domnul conferențiar universitar dr. Adrian Dafinei, participarea României fiind susținută de Ministerul Educației împreună cu Societatea Română de Fizică. Felicit elevii români care au obținut acest rezultat excepțional:

1. Vlad Ștefan Oros, elev la Liceul „Grigore Moisil” Timișoara – medalie de aur, cel mai bun concurent european.

2. Andrei-Darius Dragomir, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur.

3. Alexandru Momoiu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur

4. Răzvan-Gabriel Marcu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de aur.

5. George-Cristian Ardeleanu, elev la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de argint.

Încă o dată, felicitări copiilor și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această performanță deosebită! #Mândridevoi

Ceremonia de premiere a câștigătorilor, în care sunt prezentați medaliații concursului, poate fi urmărită aici:

Pe echipe, rezultatele IPhO2022 arată astfel: Echipa Chinei a obținut cinci medalii de aur, echipele României și Coreei de Sud au obținut câte patru medalii de aur și una de argint, iar echipa Statelor Unite ale Americii a obținut trei medalii de aur și două de argint.

Dintre participanții din țările europene, echipa Germaniei a obținut două medalii de aur, două de argint și una de bronz. Echipele din Bulgaria și din Ungaria au obținut câte o medalie de aur. Echipa Vietnamului a obținut trei medalii de aur, una de argint și una de bronz. Au mai obținut câte două medalii de aur echipele din Taiwan, Emiratele Arabe Unite și India. Echipele din Australia, Singapore, Israel, Kazakhstan, Indonezia, Georgia și Hong-Kong au obținut câte o medalie de aur”.


6 comments
  1. Nici o fata in echipa. Fizica a ramas tot ca-anii ’50!
    Cum s-o fi facut recrutarea celor mai buni studenti? Chair nu erau pe la sf sava sau mihai viteazu nimeni de nivelul asta? Cred ca se urmareste distrugerea ultimului lucru cu adevarat valoros din sistemul de invatamint romanesc: reteaua colegiilor nationale. Daca tot vorbim de stiinta, este statistic foarte putin probabil ca majoritatea echipei sa fie de la un singur liceu. Cind banul parintelui face presiune asupra deciziilor din orice aspect al invatamintului, rezultatul e invariabil colaps. Liceele americane publice au ajuns un dezastru din aceasta pricina. Ne indreptam cu succes spre asta. Atita vreme cit profii nu sint platiti corect de statul roman mereu se va intimpla asta. Lumea trebuie sa realizeze ca mai erau si alti studenti extrem de buni in Ro care ar fi puttut avea performante egale in aceleasi conditii de antrenament. De-asta criteriile de selectie trebuie sa fie foarte clare transparente si inclusive. Iar banul parintelui nu poate fi un criteriu. Ideea e ca selectindu-i pe cei cu dare de mina domnul Dafinei se poate lauda in CV ca a antrenat studenti care au ajuns la Harvard sau Cambridge sau MIT si astfel ii creste cota de piata. Un student la fel de bun dar cu venituri mai modeste va face Politehnica sau Medicina la Bucuresti. Chiar si primul pe lista , el nu mai ofera aceeasi valoare ptr CV-ul domnului profesor. Cimpeanu ar trebui sa-l plateasca mai bine si sa-i recunoasca valoarea ca sa nu mai fie nevoit sa faca servicii unor parinti cu bani care au din intimplare odrasle cu aplecare catre fizica si matematica.

  2. Pentru toți cei care au remarcat performața elevilor de la un liceu privat le ofer următoarele informații:
    – elevii aceia fac doar disciplina pentru care doresc ei să facă performanțăși muncesc doar asta;
    – sunt atrași la liceul privat print-o întreagă campanie de convingere, elevii aceia nefiind neapărat cu domciliul în București.
    – se lucrează cu ei special pentru perfomanță lăsând la o parte noțiunile din planul cadru.
    Asta e explicația.
    Dar felicitări lor și părinților și profesorilor lor!

    1. Liceul privat ICHB ademenește copiii valoroși prin scutirea de taxe școlare și ademenește profesorii cu experiență didactică plătindu-i bine. Cu elevi și profesori de top se poate face performanță la cel mai înalt nivel, ceea ce sporește faima liceului. Părinții cu bani mulți sunt ademeniți să-și ducă copiii la un liceu cu faimă, și așa sporesc veniturile liceului. Este un managenemt inteligent care nu poate fi aplicat în școlile de stat.
      Pregătirea suplimentară a elevilor dornici de performanță din școlile de stat sau private s-a realizat și prin cursurile de excelență organizate de Societatea de Stiinte Matematice din România (ședințe săptămânale susținute de profesori și foști olimpici, săptămânal; sponsor: E-Mag)

  3. 5 din 6 elevi la Olimpiada de matematică și 4 din 5 la fizică provin din învățământul privat, și anume de la un singur liceu! Acest lucru contrazice total afirmația Premierului Nicolae Ciucă, și anume că “performanţa elevilor români la Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022) precum şi cea a tinerilor din lotul naţional de matematică arată valoare şcolii româneşti.”
    https://www.g4media.ro/cei-mai-multi-dintre-olimpicii-romani-medaliati-cu-aur-la-matematica-si-fizica-provin-de-la-un-liceu-privat-din-bucuresti-si-nu-din-invatamantul-de-stat.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like