Loc asigurat fără examen la școlile de agenți de poliție, subofițeri și maiștri militari pentru candidații care nu intră la Academia de Poliție, dar care au medii de trecere

5.566 de vizualizări
Foto: academiadepolitie.ro
Candidații care obțin notă de trecere, însă nu prind locuri în cadrul academiilor, se pot înscrie în cadrul școlilor de agenți, fără să mai susțină vreun examen, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 82, adoptate de Guvern vinerea trecută. Această decizie vine în încercarea de a rezolva problema deficitului de personal de 19% din Poliția Română, conform datelor publicate de TVR în luna aprilie a acestui an.

1.053 de posturi de agenți așteaptă să fie ocupate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, relatează G4Media într-un articol publicat la sfârșitul lunii trecute. Situația este cauzată de numărul mare de agenți care, deși și-au finalizat pregătirea în ultimii ani, nu sunt suficient de pregătiți pentru a activa. Totodată, mulți dintre aceștia se retarg din domeniu.

Principala modificare se înregistrează la articolul 10, unde se introduce un nou alineat. Potrivit acestuia, concurenții declarați respinși, dar care au depășit media minimă acceptată, pot fi acceptați în unitățile de învățământ postliceale ale MAI. Regula se aplică doar pentru seria de școlarizare imediat următoare concursului de admitere susținut la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

Instituțiile de învățământ postliceal la care se pot înscrie candidații sunt, potrivit MAI:

  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina
  • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca
  • Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea
  • Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani
  • Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni
  • Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldeşti

Decizia a creat controverse, unii considerând că aceasta va favoriza integrarea unor agenți nepregătiți pe piața muncii.

O altă schimbare a fost făcută în ceea ce privește admiterea la programele de master profesional din cadrul Academiei de Poliție din capitală. Astfel, la articolul 10 se introduc 2 noi condiții.

Prima condiție interzice absolvirea unui alt program/curs de formare inițială a personalului MAI.

Cea de-a doua obligă candidații să fi absolvit programe de licență cu specializări necesare structurilor din cadrul MAI.

La această prevedere se mai adaugă câteva condiții:

  • „la data înscrierii au o vechime de minimum 1 an în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de agent de poliție;
  • au obținut cel puțin calificativul «bine» la ultima evaluare anuală;
  • au absolvit cu diplomă de licență specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne;
  • nu sunt puși la dispoziție ori nu sunt suspendați din funcție în condițiile art. 27^21 alin. (2) sau ale art. 27^25 alin. (1) lit. a) sau b);
  • nu sunt sub efectul unei sancțiuni disciplinare.”

O altă modificare pe care trebuie să o aibă în vedere candidații se referă la tatuaje. Până acum angajații MAI puteau avea tatuaje în zonele acoperite de haine (în ținuta de vară), așa cum se prevede în articolul I alin. (1^2) din OUG nr 53/28.VI.2018. Acum însă, aceștia nu pot avea niciun fel de tatuaj dacă acesta reprezintă sau semnifică „simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violență, ură sau discriminare ori să aibă conotații politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, anunță alin. (1^2), litera a) a articolului 10 din noua OUG.

De asemenea, absolvenții programelor de licență, master profesional, precum și cei din rândul absolvenților școlilor de agenți de poliție organizate de minister își vor putea alege, de acum, unitatea de poliție în care să activeze. Repartizarea va avea loc ținând cont de ordinea descrescătoare a mediilor.

Absolvenții care nu vor selecta nicio opțiune vor fi repartizați din oficiu, în timp ce refuzul de a fi repartizat atrage cu sine neacordarea gradului profesional. În consecință, absolventul va fi obligat să restituie costurile școlarizării.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noua lege a minorităților naționale din Ucraina – prevederile privind educația: Este declarat dreptul la studiu în limba minorităților, dar articolele detaliate fac trimitere la Legea ucraineană a educației și produc nemulțumiri

Noua lege ucraineană a minorităților naționale, adoptată cu câteva zile în urmă și primită pe un ton critic la București, abordează chestiunile legate de educație, în contextul drepturilor minorităților, însă…
Vezi articolul

Plângere penală după anularea sesizărilor de plagiat în cazul premierului Nicolae Ciucă, depusă de Comunitatea Declic. Organizația cere verificarea modului în care dosarul a ajuns la judecătorul Marius Iosif, numit anterior în mai multe funcții publice de PNL

Comunitatea Declic, care derulează diferite campanii sociale, anunță într-un comunicat că depune joi plângere penală la DIICOT, cerând investigarea modului în care au fost anulate sesizările de plagiat în cazul…
Vezi articolul

UPDATE PROIECT Studenții care lucrează sau cei care sunt părinți vor putea să participe la cursuri în sistem hibrid sau online. În norma cadrelor didactice apar cursurile remediale, prevede Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre pentru organizarea și finanțarea Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU). Programul își propune să ofere suport concret tinerilor…
Vezi articolul

Premierul Ciolacu pasează la Ligia Deca „explicații în detaliu” despre bursele elevilor de la școlile private și confesionale neplătite de 5 luni: O să mă interesez exact pentru restanțe, fiindcă am dorit să încep anul fără prea multe

Explicații „în detaliu” despre bursele elevilor de la școlile și liceele private și confesionale, neplătite pentru primele 5 luni din acest an școlar, poate da ministerul condus de Ligia Deca,…
Vezi articolul