Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a propus câteva soluții pentru gestionarea probelor scrise de la Bac 2025, care se vor susține pentru prima oară în istoria recentă, foarte devreme, în timpul anului școlar. Invitat la TVR 1 Lixandru a răspuns scrisorii adresate de mai mulți profesori de la Colegiul Sfântul Sava din București, care au reclamat că BAC 2025 poate deveni un „fiasco”, organizat în timpul cursurilor din lipsă de profesori. Florian Lixandru a pasat către inspectorate și școli să gestioneze situația care se va crea din cauză că examenele vor avea loc într-o perioadă în care profesorii vor fi nevoiți să facă parte din comisiile de BAC.
- Profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, avertizează într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.
Secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru spune că sunt suficienți profesori care să se implice în desfășurarea examenului de Bacalaureat 2025. Reacția a venit în emisiunea de la TVR 1, de luni seara, în care și ministra Educației, Ligia Deca a spus că “fiecare unitate de învățământ și centru de examen va găsi soluțiile potrivite” și că nu se poate schimba calendarul.
La rândul său, cu sugestii pentru gestionarea examenului în timpul anului școlar a venit și Florian Lixandru. El a pasat în grija inspectoratelor școlare organizarea centrelor de examen în așa fel încât să comaseze elevi din cât mai multe școli și să fie afectate cât mai puține unități școlare de lipsa profesorilor, care vor fi nevoiți să meargă la proba scrisă a Bacalaureatului, în loc să țină ore la clase. O altă soluție ar fi ca elevii care nu susțin examen să vină la școală în tura de după-amiază.
“Inspectoratele școlare județene, respectiv Inspectoratul Școlar al Municipiului București, vor organiza centrele de examen respectând această condiție, comasând elevi din mai multe licee, astfel încât să afectăm mai puține unități de învățământ pentru cele trei probe de examen care vor avea loc pe parcursul săptămânii 10-14 iunie, pentru că vorbim de 3 zile, vorbim de ziua de marți, ziua de joi și ziua de vineri, 3 zile, acolo unde se va desfășura examen. La fel conducerea de învățământ va identifica soluția să se organizeze, iar elevii care nu susțin examen să vină la școală în tura de după-amiază. Considerăm că vom găsi soluții pentru a gestiona această problemă”, a spus Lixandru.
- De precizat că Ministerul Educației nu a venit cu propuneri oficiale și clare pentru directorii de școli, implicate în organizarea examenelor, ci doar cu idei și improvizații, lansate public. Ligia Deca a spus ba că s-ar putea recupera orele sâmbăta, elevii care nu sunt în ani terminali, ba că ar putea face activități în cadrul Săptămâni Verzi sau Școlii Altfel. (n. red acestea sunt deja stabilite și programate din 1 aprilie și nu pot fi organizate mai târziu de 30 mai, așa cum scrie în ordinul de ministru al Educației).
Redăm dialogul integral pe acest subiect din cadrul emisiunii
Izabela Caragea-Marinescu, moderator: Avem destui profesori pentru a desfășura bacalaureatul în timpul anului și ce fac ceilalți copii cărora li se iau profesorii?
Florian Lixandru, secretar de stat: Cu siguranță vom avea o resursă umană corespunzător dimensionată pentru organizarea examenului național de BAC, așa cum a menționat și doamna ministru anterior. Modificarea calendarului examenului de bacalaureat a avut la bază solicitări din partea elevilor, în primul rând și a părinților cu privire la condițiile meteo, pentru că ne confruntăm cu temperaturi foarte ridicate în ultima vreme în luna iulie și atunci am decis ca toate examenele să se desfășoare până la sfârșitul lunii iunie, astfel încât și Evaluarea Națională și bacalaureatul vor finaliza probele scrise până la finalul lunii iunie. Dar știți că …
Mihai Rădulescu, moderator: Să nu fie mai binele dușmanul binelui, că aceasta este teama tuturor. Adică ok, mureau de cald, în clase după sfârșitul lunii iunie, dar acum dacă se dă peste cap totul în condiție în care nu sunt profesori… Asta se știe. Nu sunt profesori
suficienți în sistem.
Florian Lixandru, secretar de stat: Sunt suficienți profesori în sistem. În ceea ce privește organizarea examenelor n-am avut deficit de personal în niciun an la examenele naționale. Am avut resursă umană corespunzătoare.
Izabela Caragea-Marinescu, moderator: Dar erau degrevați de orele de la clasă..
Florian Lixandru, secretar de stat: Erau pe timpul vacanței, da. Anul acesta, examenele vor fi pe perioada vacanței claselor a XII-a. Să nu uităm că acei colegi care predau la clasa XII-a în acea săptămână nu au activitate la clasa a XII-a.. Deci practic ne putem folosi de ei în
ceea ce privește organizarea examenului de bacalaureat. Acest examen se desfășoară în centre de examen. Aceste centre de examen se organizează pentru cel puțin 250 de candidați, deci practic inspectoratele școlare județene, respectiv Inspectoratul Școlar al
Municipiului București, va organiza centrele de examen respectând această condiție, comasând elevi din mai multe licee, astfel încât să afectăm mai puține unități de învățământ pentru cele trei probe de examen care vor avea loc pe parcursul săptămânii 10-14 iunie, pentru că vorbim de 3 zile, vorbim de ziua de marți, ziua de joi și ziua de vineri, 3 zile. Acolo unde se va desfășura examen.
La fel conducerea de învățământ va identifica soluția să se organizeze, iar elevii care nu susțin examen să vină la școală în tura de după-amiază. Considerăm că vom găsi soluții pentru a gestiona această problemă, din punctul meu de vedere, zic eu, pusă răuvoitor, pentru că aceste ordine de ministru care au aprobat atât calendarul, cât și organizare a examenelor, atât de Bacalaureat, cât și de Evaluarea Națională sau fac în consultare publică și n-am primit astfel de reacții din partea colegilor profesori, nici din partea elevilor
până acum de ce nu au fost atât de vigilenți? Și atunci, în luna august, când am pus în dezbatere aceste documente? Am organizat și o dezbatere publică pe tema acestor documente.
Deci Ministerul Educației, prin întreaga echipă de conducere, am fost deschiși comunicării colaborării cu toți factorii interesanți și am ținut cont de toate, propunerile inclusiv introducerea acelor zile libere la cele două examene naționale, care inițial nu erau prevăzute în calendar. În urma dezbaterii publice am introdus la BAC ziua de joi ca fiind liberă și la EN câte o zi liberă între fiecare probă.
Profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, avertizează într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.
Într-un interviu pentru Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor a spus despre calendarul examenelor de BAC 2025 că reprezintă o decizie pe care ministra Ligia Deca a luat-o în favoarea elevilor, după ce aceștia împreună cu părinții au cerut în spațiul public devansarea examenelor pentru a nu se mai ajunge în luna iulie când temperaturile sunt foarte ridicate.
El subliniază că nu de puține ori ministra Deca tinde să încline balanța în favoarea solicitărilor elevilor și părinților, și nu a cadrelor didactice.
După anunțarea calendarului pentru BAC 2025, când vor avea loc examene cel mai devreme din ultimii 15 ani, ministra Ligia Deca a fost întrebată în emisiunea Info Edu de la TVR Info de soluțiile pentru școli având în vedere că probele scrise de Bacalaureat 2025, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, încep pe 10 iunie, când încă elevii și profesorii mai sunt la cursuri și se pregătesc să definitiveze situațiile școlare.
Oficialul a dat exemplu „reconfigurarea programului școlar” – „adică dacă cursurile de dimineață se mută după-amiază, centrele de examen pot fi alese dintre unitățile de învățământ care au această flexibilitate”.
Deca a mai spus și despre „flexibilizarea structurii anului școlar în sensul de a permite ca săptămâna «Școala altfel», Săptămâna Verde să fie organizate în acele perioade în așa fel încât ceilalți copii să fie prinși în alte activități care nu sunt neapărat în incinta școlii”.
Un alt exemplu dat de ministră a fost și reducerea din programele de examen valabile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, în cazul în care profesorii semnalează decalaje la organizarea timpului pentru consolidarea și recapitularea la clasă, potrivit acesteia.
Pe 9 septembrie, Ligia Deca a mai propus la Digi24 o variantă, însă nu într-o formă oficială: elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025. Deca a anunțat atunci că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai.
Și directorul Școlii Centrale din București a semnalat faptul că este o problemă devansarea examenelor și desfășurarea lor în timpul anului școlar.
„Până să umblăm la calendarul examenelor de final, „ar fi trebuit întâi să se înceapă cu o nouă programă, un nou plan-cadru”, este de părere Octavian Lucian Popa, directorul Școlii Centrale din București. Acesta consideră că propunerea ministrei Educației ca elevii care nu dau Bacalaureatul în 2025 și profesorii lor să fie în programele Săptămâna „Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde”, pentru a „ușura” aglomerația suprapunerii cu finalul de cursuri, nu este una fezabilă.
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
- 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
- 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
- 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
- 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
- 20 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Structura anului școlar 2024-2025 pe scurt:
Intervale de cursuri:
- de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
- de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
- de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
- de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
- de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;
Intervale de vacanță:
- de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
- de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
- o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie — 2 martie 2025;
- de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
- de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
14 comments
Toți care sunt implicați și afectați de această decizie proasta cu examenul de bacalaureat ,profesori,elevi,părinți să iasă în stradă.
Atât la ore, cât și la examene, vrem condiții optime !!!
Murim de cald in clase, nu avem scaune bune!
Veniți in școli să vedeți condițiile!
Ca de obicei, unora li se va îngădui (orice), altora, nimic!
Acum câțiva ani eram vicepreședinte la o comisie de Bac.
Evident, trebuia făcut un orar special in școală, in acord cu activitățile profesorilor (ușor de realizat, căci mai erau f.puține clase de a noua și a zecea la ore), astfel încât să se poată face și cele două ore, și activitatea de la comisie (In plus, se putuseră pune si in zilele viitoare acele ore in orarul special al copiilor, dacă s-ar fi vrut, dar s-a preferat așa)!
Ce credeți?
M-a sunat chiar directoarea,
cea care nu respectase protocolul cu orarul, să îmi spună că mi se vor tăia orele! Nefăcute, adevărat! Dar contextul era creat de ea!
Momentele neclare ( neclarificate) sunt cele in care se exemplifică ce pățesc cei care sunt in dezacord cu directorul și, la polul opus, cum sunt înțeleși/ ajutați cei care sunt in relații bune cu el!
Deci este necesar să fie harababură!
Ca să iasă in evidență cine trebuie și tot ce trebuie!
Evaluatorii cum vor face ore după-amiază, că unii corectează 2-3 zile? Asistenții vor sta toată ziua în școala, jumătate de zi la supravegheat, cealaltă jumătate la ore? Foarte multi sunt din rural. Mai ajung ei la școală? Omul ăsta oare gândește?
Oare acest “director” nu știe ca profesorii care au ore la clasa a 12a mai au ore și la clase mai mici??? Cum ii folosește la.organizarea examenului??
E de noaptea mintii…doar în România se poate întâmpla!
Nu chiar, in Ungaria bacul se da la inceputul lui mai. Aia cum pot?
Dezbatere publica in AUGUST, cand profesorii sunt in concediu? Respecta timpul de odihna. Ca tu cand te duci in Tenerife, nu te deranjeaza nimeni. Ati facut intenționat in august, stiind bine ca nu interesează pe nimeni atunci.
Cata incompetența mai încape?
Deșteptule, profesorii care predau la clasa a xii-lea mai predau si la alte clase in acea săptămâna. Eu sunt profesor si la clasele primare, si la gimnaziu, si la liceu. Ture sunt si dimineața dar si dupa-amiaza. Esti rupt de realitate, stimabile. Te mai dai si mare ca ai fost inspector.
Ia sa vedem noi cum ne clonezi sa fim si la clase, si la bac.
Au pierdut legătura cu realitatea!
Asa e cand pui la Minister personaje care habar nu au dedesubturile invatamantului. Am colegi care au 2 ore la liceu, 2 ore la o scoala generala din alt oras si 3 ore la o scoala primara dintr-un sat la 20 km. In aceeasi zi. Ca asa e catedra. In perioada Bacalaureatului, sunt in comisie. Evident, de dimineata pana dupa-amiaza, asa cum se intampla de obicei. Tot evident, el nu vor mai ajunge la celelalte 5 ore din cele 2 scoli de la sat. In acele scoli cine sta cu elevii? Cine face evaluarea finala, asculta posibilii corigenti, incheie mediile? Sunt oameni care ajung 1 ora pe saptamana la clasa. Si atunci ce se intampla? Pe orele respective trebuie sa stea cineva. Si stau colegii de ajung sa aiba ore de dimineata pana dupa-amiaza, iar daca nu sunt oameni sa acopere acele ore, se da peste cap programul, stau copiii singuri si nesupravegheati. Lixandru sa coboare din sferele inalte in care a fost cocotat politic!
câtă originalitate…:)) ce idei mărețe!!!
Numărul profesorilor supraveghetori depinde de numărul elevilor. Nu contează numărul de centre de examen, ci numărul de săli de clasă care trebuie supravegheate. Și va fi același nr. de săli, că doar nu îi punem 3 în bancă să ocupe mai puține clase.
Sau ar putea să nu mai dea sugestii, știm cu toții că va fi balamuc, că ministerul nu vede nicio problemă și cu asta basta.
A fost propunerea în dezbatere publică în august, ce convenabil!
Niște AC-uri rezolvau problema căldurii din sălile de clasă, dar de ce să dăm banii pe prostii, vorba lui Orban de pe când era el mare prim ministru.
Cu ocazia aceasta am primit și o explicație de ce s-au tăiat salariile profesorilor care predau la clasele terminale. O măsură tip “Hagi Tudose”. Oare la profesorii care fac pregătire pentru examen, în școală, pe gratis, s-au gândit? Sau ei sunt proștii de serviciu care trebuie goniți de la școală și trimiși să facă meditații în privat?
Domnul nu este ancorat in realitate!