“Livrabilele” programului “România educată” cu bani din PNRR, prezentate punctual de guvern: 6.000 de școli dotate cu tehnologie, 130 de creșe, școli neutre energetic, clase mobilate, SMART Lab-uri și microbuze verzi

1.433 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Fondurile de 3,6 miliarde de euro – în scădere – care ar urma să fie alocate educației prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi folosiți pentru “6 reforme și 17 investiții”. Guvernul prezintă, în premieră, “livrabile” precise stabilite pentru folosirea acestor fonduri prin programul “România Educată”. În bugetarea PNRR actualizată și prezentată astăzi în Parlament, pentru educație sunt prevăzute cheltuieli pentru săli de clasă mobilate, laboratoare, programe de studiu în regim dual, școli noi, neutre tehnologic, microbuze verzi, creșe noi.

Tot miercuri, în prezentarea PNRR susținută în plenul Parlamentului, premierul Florin Cîțu a menționat România Educată la finalul alocărilor pe domenii: “(…) Şi, bineînţeles, “România educată”, un alt proiect care e foarte important pentru noi – 3,6 miliarde de euro.” Alocarea pentru “România Educată” apare pe ultima pagină a documentului prezentat.

“Livrabilele” prezentate punctual în Bugetul PNRR actualizat pe 26 mai:

Alocare: 3,6 miliarde euro, din totalul PNRR de 29,2 miliarde euro

  • 6 reforme și 17 investiții
  • 2400 de elevi vor beneficia de sprijin să intre în programe de studiu în regim dual
  • 50 de școli noi, neutre energetic
  • 2.000 de microbuze verzi pentru transportul elevilor
  • 83.000 de săli de clasă dotate cu mobilier
  • 1150 SMART Lab-uri achiziționate pentru unitățile de învățământ la nivel gimnazial și liceal
  • 6.000 de școli care au primit resurse și tehnologie pentru dotarea laboratoarelor de informatică și pentru derularea învățării în format virtual
  • 130 de creșe construite și operaționalizate

Miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 3,6 miliarde de euro din fondurile pe care România vrea să le acceseze prin Planul Național de Redresare și Reziliență “vor rămâne sub tutela România educată” – în scădere de la cele 4 miliarde anunțate de președintele Klaus Iohannis acum 2 luni. În plus, ministrul a vorbit, în cadrul unei conferințe organizate de alianța organizațiilor studențești ANOSR, despre “efervescența negocierilor” în curs, calificând drept “afirmație curajoasă” suma de 3,6 miliarde – detalii aici.

Citește și: Sorin Cîmpeanu: 3,6 miliarde de euro din PNRR rămân sub tutela România educată / Klaus Iohannis, în urmă cu 2 luni: România Educată va fi finanțată cu 4 miliarde de euro

Photo 112833871 © Tero VesalainenDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. Dotarea va fi asemenea celei cu cateva sute de mii de tablete primite de copii in andemie. Mai stiti ceva de ministra Anisie, cea care promitea dotarea? Poporul are ce a votat.

  2. Ce inseamna microbuze “verzi”? Ma indoiesc ca sunt electrice, pare a fi un cuvant doar pentru propaganda.

  3. Da ce sa zic,până acuma ați furat și îndatorat Romania cat pentru 5 generații și vreți să furați pentru inca 5 generații cum zice și Doamna senator al României Diana Sosoaca și acum vreți să modernizați/dotați școlile cu tehnologie?
    Vorbe in vânt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre anul electoral: sondajele de opinie, importante pentru cercetare, pot fi folosite pentru manipulare / Partidele clasice au capacitatea„ „să puncteze peste estimările pre-electorale”, partide precum AUR-SOS „vor obține mai puține voturi”

Sondajele de opinie precum cele referitoare la rezultatele pe care ar urma să le aibă diversele partide politice în alegerile de anul acesta au „limitări” și, deși sunt un instrument…
Vezi articolul

OFICIAL Admiterea în clasa a V-a în clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/bilingv, centralizată de ministerul Educației. Se înființează câte o comisie la inspectorate, care va face subiectele pentru testul de competențe

Testul de competențe lingvistice pentru admiterea în clasa a V-a la clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/ bilingv va fi organizat și elaborat de câte o comisie județeană, potrivit…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației, precizări pentru directorii de școli, despre angajații care iau parte la greva generală. Prevederi din trei acte normative, puse într-o adresă fără explicații pentru conducerile școlilor

Câteva extrase din acte normative, cu privire la greva generală din Educație, despre participarea angajaților la această formă de protest, condițiile de suspendare a contractului de muncă și registrul de…
Vezi articolul