Liviu Pop anunță o nouă Lege a educației, pornită din Senat. Sindicatele, părinții, elevii și ARACIP au participat astăzi la primele consultări

6.142 de vizualizări
Liviu Marian Pop / Sursa: Inquam Photos
O nouă lege a educației este anunțată de senatorul social-democrat Liviu Pop. Comisia pentru învăţământ din Senat, condusă de Pop, a organizat astăzi o dezbatere la care au participat sindicatele din educație, reprezentantul părinților, Consiliul Național al Elevilor şi Agenţia de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar. “Scopul final al acestor întâlniri va fi concretizat într-un pachet de legi sustenabile şi aplicabile care să dea un nou re-start Legii educaţiei”, a anunțat Senatul, într-un comunicat.

“Acum, la Senatul României, se desfășoară evenimentul ‘Educația, încotro?’. Dezbatem astăzi posibilitatea elaborării unei noi Legi a Educației Naționale, o lege a educației sustenabilă și aplicabilă”, scria Pop, pe pagina sa de Facebook, în cursul zilei.

La finalul dezbaterii, social-democratul a anunțat că “prin acest pachet de legi ne dorim să realizăm un consens naţional la care, până în prezent, nimeni nu a reuşit să ajungă. Am convingerea că, în calitate de forum decizional Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului va reuşi să ducă la bun sfârşit acest demers absolut necesar sistemului de învăţământ din România şi societăţii în ansamblul ei”.

Comunicatul Senatului:

“În data de 28 noiembrie 2019, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României a organizat o dezbatere cu tema „Educaţia Incotro?”.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Consiliului Naţional al Elevilor şi Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.

Întâlnirea de astăzi este un prim pas pe care îl face Comisia dintr-o serie de viitoare dezbateri pentru a implica toate instituțiile interesate în acest proiect. Scopul final al acestor întâlniri va fi concretizat într-un pachet de legi sustenabile şi aplicabile care să dea un nou re-start Legii educaţiei.

„Prin acest pachet de legi ne dorim să realizăm un consens naţional la care, până în prezent, nimeni nu a reuşit să ajungă. Am convingerea că, în calitate de forum decizional Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului, va reuşi să ducă la bun sfârşit acest demers absolut necesar sistemului de învăţământ din România şi societăţii în ansamblul ei”, a concluzionat preşedintele comisiei, senatorul Liviu-Marian Pop.”

Citește și

Liviu Marian Pop / Sursa: Inquam Photos


1 comment
  1. Acest PSD-ist de valoare mare (oare conteaza baza de numeratie?) este unul din multii politicieni care puteau sa ajute sistemul educational, dar nu au facut-o la modul real!
    Eliminarea birocratiei din munca profesorilor a inceput de vre-o saptamana prin a-i pune sa aduca teancuri de hartii cu perfectionarile cincinale, chiar daca acestea sunt anterioare legii educatiei din 2011, care statuta obligativitatea respectivelor perfectionari! Bombe birocratice cu efect intarziat, care distrug in continuare speranta de mai bine a scolii romanesti! In loc sa se ocupe de asigurarea unor cursuri reale de perfectionare pentru toti profesorii, platite de angajator, conform codului muncii, Ministerul face statistici!
    Toti profesorii trebuie introdusi in programe de masterat didactic, daca vrem rezultate reale in sistemul de invatamant! Pentru profesorii cu vechime si grade didactice parcurse se poate opta spre un sistem de genul: debutant – masterat didactic de 2 ani; profesor cu definitivat – masterat didactic de 1,5 ani; gradul 2 – masterat didactic de 1 an; gradul 1 – masterat de 6 luni. O actualizare a cunostintelor pedagogice si de metodica, dar si a celor stiintifice este necesara pentru toti profesorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: Profesorul se impune prin cunoștințe, printr-un comportament profesionist, printr-o atitudine echilibrată și deschisă față de copii, îi încurajează să învețe și să nu le fie frică de încercări și experimente

Președinta Republicii Moldova le-a vorbit profesorilor din țara sa despre schimbările pe care urmează să le aibă în sistemul de învățământ, despre cum ei vor fi cei care le vor…
Vezi articolul

Noua ofertă a Guvernului pentru angajații din Educație: 1.000 de lei brut lunar, de la 1 iunie pentru personalul didactic și 400 de lei pentru nedidactic / Impozitate, sumele nete ar fi de 585 de lei pentru profesori și 240 de lei pentru nedidactic

Guvernul a anunțat creșteri salariale cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie pentru profesori, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani. Pentru personalul…
Vezi articolul

Ghid UNICEF pentru gestionarea stresului, autocunoașterii și dezvoltării inteligenței emoționale a adolescenților / Documentul conține activități ce pot fi folosite de profesori și consilieri școlari

UNICEF a lansat un ghid cu activități ce reprezintă o “resursă valoroasă pentru toți cei implicați în educația și îngrijirea adolescenților, în special pentru profesori și consilieri școlari”, potrivit unui…
Vezi articolul

Programul Școală după școală cu masă inclusă și școli în care elevii să învețe într-un singur schimb nu se poate generaliza în următorii șase ani, spune ministrul Ligia Deca / Amendamentele în acest sens ale USR au fost respinse

“Această idee de generalizare a învățământului cu școală după școală, opțional, nu obligatoriu (…) se poate realiza, însă nu în intervalul acela de timp”, adică până în 2030, a spus…
Vezi articolul