LIVE VIDEO Raed Arafat, după anunțul că se redeschid școlile: Nu mai avem niciun pat liber la ATI în țară sau în București

7.201 de vizualizări
Foto: captură live video
„Nu mai avem niciun pat liber la ATI nici în București și nici în țară”, „am început transferul către alte state al pacienților”, a anunțat Raed Arafat în ședința Centrul Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției (CNCCI). Pentru prima dată de la această conferință lipsește Adriana Pistol, director în cadrul INSP.

La conferința de la Ciolpani participă, pe lângă Raed Arafat, secretarul de stat Andrei Baciu, de la Ministerul Sănătății și secretarul de stat Sorin Ion, de la Ministerul Educației.

Declarații ale secretarului de stat Sorin Ion:

“A fost semnat ordinul comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății cu privire la reluarea cursurilor începând de luni. Așa cum bine știți a fost stabilit pragul de 60% de vaccinare pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar. Precizez că toate celelalte reguli existențe în ordinul comun rămân și se aplică, adică suspendarea cursurilor la un caz identificat într-o clasă de elevi sau grupă de preșcolari, suspendarea cursurilor la nivelul unităților de învățământ în două situații: atunci când numărul de clase suspendate depășește 50 la sută sau când unitatea școlară solicită asta din diverse motive.

Estimăm că începând de luni vor reveni la școală circa 55% din unitățile de învățământ preuniversitar.

Celelalte măsuri: a fost dotat și semnat ordinul privind structura anului școlar, noua structură a anului școlar ca urmare a vacanței de două săptămâni pe care o încheiem astăzi. Așa cum am anunțat, recuperarea se face într-una din săptămânile de vacanță din luna ianuarie pentru elevii de învățământ gimnazial și liceal, pentru cei din învățământul primar și preșcolar nu se modifică nimic în acea vacanță și cea de-a doua săptămână recuperată în luna aprilie pe perioada „Școlii Altfel”, perioadă care pentru anul acesta a fost suspendată.

Am modificat regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ cu privire la încheierea situației școlare astfel încât media la orice disciplină să se încheie cu două note, nemaiexistând obligația unui număr de note egal cu numărul de ore pe săptămână și a fost stabilită lista lucrărilor scrise semestriale, lista tezelor.

Întrebare: De ce nu se ia în calcul raportarea la rata de infectare din localitate în privința deschiderii școlilor?

A fost una din ipotezele luate în calcul, ea a și funcționat o perioadă, cu praguri diferite, adaptate perioadei respective, în acest moment s-a considerat că cel mai bun indicator este rata de vaccinare.

Întrebare: Vă asumați faptul că o să ajungem în două trei săptămâni să închidem din nou școlile?

Nu pot să prevăd asta.”

Răspunsuri la întrebări:

Întrebare: Ați spus ca nu mai sunt paturi la ATI, iar acest anunț vine la o zi după cel al redeschiderii școlilor. Sunt elevii în siguranță la școală fără o măsură suplimentară introdusă?

Raed Arafat: Acolo trebuie respectate… masca obligatorie, toate măsurile de igienă sanitară trebuie să fie aplicate foarte, foarte atent. Asta e singura metodă prin care să limităm răspândirea și aici este responsabilitatea personalului didactic să se asigure că copiii, că toată lumea respectă măsurile din școală.

Întrebare: Cine a propus introducerea ratei de vaccinare a angajaților drept criteriu de redeschidere cu prezența fizică a școlilor?

Raed Arafat: Aici nu știu cu cine… nu pot să vă spun, deci nu știu, dar știu că au fost discuții cu Institutul Național de Sănătate Publică pe această temă.

Întrebare: Care este mecanismul de distribuire a testelor pe bază de salivă în școli?

Raed Arafat: Sunt comandate prima tranșă ar trebui să fie și contractate, licitația este în curs de finalizare și de semnare contract. Noi știm că prima tranșă, cel mai probabil va ajunge săptămâna viitoare.

Întrebare: Cum se administrează testele, de către profesori, pe ce procedură, de către elevi sau părinți?

Raed Arafat: Nu sunt teste care să necesite administrare… Se instruiește personalul de la școală și poate să le folosească, pentru că nu au nici o componentă invazivă. Deci se va stabili un instructaj, un mod de informare cum se folosesc și se vor folosi de către personalul de la școală. Nu necesită medici sau asistente medicale să le administreze.”

Articolul este în curs de actualizare


7 comments
  1. Doar atat poate spune responsabilul cu paturile ATI?

    Ar trebui DEMIS pt ca esti evident incompetent dar fiind de la secu nu e deranjat

  2. Domnule Arafat,trebuie sa aveți in vedere ca cei vaccinați pot transmite boala fără a sti măcar ca o au
    Practic dvs ne trimiteti copiii la moarte
    Sunteți conștient de asta?
    Pb ca da, dar interesele sunt mai presus de viața copiilor noștri
    Sa va fie rusine!!!

  3. Arafat spune: “în acest moment s-a considerat că cel mai bun indicator este rata de vaccinare”, iar eu spun: Nu! Nu trebuie sa ai mai mult de doi neuroni pentru a realiza că aceasta este o decizie aberantă. Rata de vaccinare în rândul profesorilor poate să fie și de 100%, nu schimbă cu nimic raspandirea virusului în rândul elevilor. Eu ca elev nu stau nas în nas doar cu cadrele didactice, ci și cu cei peste 30 de colegi din clasă și cu persoanele cu care folosesc aceleași mijloace de transport în comun. Eu trebuie să fac naveta în fiecare zi până la București, iar doua ore jumate sau chiar trei ore le petrec pe drum pentru că nu mă pot teleporta din pat până în bancă. Dar sunt siiiiigur că daca 70% dintre profesorii cu care fac ore sunt vaccinați eu nu mai am cum să iau Covid-ul de la alte persoane din metrou, autobuz sau chiar de la colegii mei (pentru că distanțarea nu e posibilă în condițiile în care suntem foarte mulți elevi într-un spațiu restrâns). De ce nu se poate ca școlile să intre în online în funcție de rata de infectare din localitatea respectivă? Nu este acesta cel mai logic mod de a proceda? Domnul Cîmpeanu o tot ține una și bună de la începutul anului că nu are de gând să treacă școlile în online sub nicio formă, pentru că nu așa se procedeaza acum în alte țări europene; dar are tupeul să vină acum cu o propunere aberantă, de deschidere a școlilor în format fizic în funcție de rata de vaccinare a personalului, măsură care nu e aplicată de nicio altă țara! Hotărâți-vă, domnule Cîmpeanu!
    Domnul Arafat mai menționează: “masca obligatorie, toate măsurile de igienă sanitară trebuie să fie aplicate foarte, foarte atent. Asta e singura metodă prin care să limităm răspândirea și aici este responsabilitatea personalului didactic să se asigure că copiii, că toată lumea respectă măsurile din școală”; dar chiar și cu aceste măsuri tot vor fi cazuri. Rata de infectare în București e foarte mare, în mod inevitabil cineva o să se infecteze, trece apoi clasa în format online, iar după ceva timp trec și alte clase în acest format. Hopa! Se închide toată școala! Cu alte cuvinte o luăm de unde am plecat.
    Vă rog să reevaluați această decizie, domnule ministru! Întoarcerea la școala față în fața în localitățile cu rata de infectare este foarte mare nu e benefică nimănui!

  4. Daca sistemul sanitar nu mai face fata, cine raspunde pentru dreptul la sanatate al copiilor, profesorilor, parintilor si bunicilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like